Burgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft herdacht op Jaffa de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.
Burgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft herdacht op Jaffa de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Delftse Burgemeester herdenkt ook Nootdorpse verzetsmensen

Actueel 538 keer gelezen

Nootdorp - Bij de herdenking op de begraafplaats Jaffa in Delft herdacht burgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft vorige week woensdag 4 mei verschillende oorlogsslachtoffers en verzetsmensen onder wie Nootdorper Chris Siepman en zijn echtgenote Dirkje van der Hoeven die op Jaffa begraven ligt.

Kweker Chris Siepman uit Nootdorp trouwde op 27 januari 1940 met Dirkje van der Hoeven uit Delft. Ze gingen wonen aan de Dwarskade in Pijnacker. Het gebied aan de Delftse kant van de Dwarskade – waar nu de woonwijk Brasserhout is – behoorde destijds tot de gemeente Pijnacker. Een paar maanden later brak de oorlog uit. Dat gebeurde op 10 mei 1940. Er is toen hevig strijd geleverd om het vliegveld van Ypenburg. De Duitse binnenvallers konden het niet winnen van Nederlandse verdedigers die hevig verzet boden. Ook bij de Dwarskade is in die eerste oorlogsdagen een confrontatie geweest tussen Duitse en Nederlandse eenheden.

Op de allereerste oorlogsdag sneuvelde de jonge Delftenaar Piet Koet. Dat gebeurde bij de strijd om vliegveld Ypenburg. Ook Piet Koet werd vorige week herdacht. Jonge familieleden die in de buurt van Haarlem wonen waren daarbij aanwezig. Ze vertelden dat familieleden van Piet Koet destijds zo boos waren over de dood van Piet dat ze al snel het verzet in gingen.
Sommigen kwamen ook in concentratie- of werkkampen terecht. Niet tegen onrecht kunnen en daar tegen opstaan zit nog steeds in de familie Koet, zo vertelden de jonge mannen tegen de burgemeester die halt hield bij het graf van Piet Koet. Dat deed ze ook bij het graf van Jan Kerkhof.

Een Delftse jongen die zoals veel Delftse mensen – vaak ook studenten – in verzet kwam tegen de bezetter. Jan liep tegen de lamp en werd gevangengezet in Rotterdam. Op 12 maart 1945 werd hij met ongeveer twintig medegevangenen uit de gevangenis gehaald en gefusilleerd als vergelding van de dood van een hooggeplaatste Duitser die een aanslag van het verzet niet overleefde. Ook Jan Kerkhof rust op Jaffa.

Ook het verzetswerk van Chris Siepman en Dirkje van der Hoeven werd herdacht. Zij overleefden de oorlog en kregen elf kinderen van wie een deel bij de herdenking aanwezig was.

In tegenstelling tot Piet en Jan overleefden Chris en Dirkje de oorlog wel. Ze hadden het nodige geluk dat hun activiteiten niet werden opgemerkt. Ze hadden minimaal één Joodse onderduikster in huis, Mathilde Bonnewits, en ze hielden zich ook bezig met het verspreiden van illegale lectuur. Dirkje verstopte die illegale krantjes onderin de kinderwagen waar zoontje Lex in lag. Met angst en beven passeerde ze bij vliegveld Ypenburg Duitse controleposten, met blijkbaar relatief gewone Duitse mannen die vooral belangstelling hadden voor de kleine Lex die ze aan het lachen probeerden te maken. Het is altijd goed gegaan.
Schoonzoon Bram van Deurzen vertelde dat Dirkje nabij de Dwarskade een keer kranten uit een kinderwagen vielen. Een NSB-er zag dat en had Dirkje en haar gezin kunnen verraden, maar de man heeft zijn mond gehouden. “Ik wil maar zeggen: het is allemaal niet zo zwart wit, dat je de mensen kunt indelen in goed of slecht.”

Bram van Deurzen vond het belangrijk dat er eens aandacht zou zijn voor zijn schoonouders Chris en Dirkje die daar zelf nooit zo op uit zijn geweest. Ze deden wat hun hart ze ingaf om te doen wat ze voor hun gevoel moesten doen.

De burgemeester in haar toespraak bij het oorlogsmonument op Jaffa: “Mensen als Dirkje pleegden verzet op hun manier. Ze deden iets waarmee ze hun eigen leven in de waagschaal stelden. Dan ben je dapper, heel dapper. Haar naam, die van Chris en de namen van haar schoonouders hebben een plek gekregen in de Wall of Honour van Yad Vashem in Jeruzalem. Dat is een onderscheiding voor niet-Joden die tijdens de vervolging Joden hebben gered.”

Chris en Dirkje overleefden de oorlog en kregen elf kinderen waarvan een deel bij de herdenking aanwezig was. Chris overleed op zijn 48ste aan een ziekte en Dirkje werd 82 en haalde zelfs de 21ste eeuw nog. Burgemeester Van Bijsterveldt vertelde dat ruim duizend Delftenaren de oorlog niet hebben overleefd, onder wie 148 Joodse Delftenaren. Ze trok ook een parallel met de huidige tijd waarin Europa opnieuw met oorlog wordt geconfronteerd terwijl dat door velen niet voor mogelijk werd gehouden.

“Laten we ons verbinden en verbonden voelen met al die mensen die niet zoals wij in vrijheid kunnen leven”, zo besloot de burgemeester haar herdenkingsverhaal. Ze legde met haar echtgenoot een krans en ze stond stil bij de graven van de mensen die specifiek werden herdacht.

Uit de krant