Ook broer Daniël (rechts) loopt zaterdag mee. Op de foto staat hij trots naast Rosalie en Yannick.
Ook broer Daniël (rechts) loopt zaterdag mee. Op de foto staat hij trots naast Rosalie en Yannick.

Broer en zus uit Pijnacker willen genezing diabetes een grote stap dichterbij brengen

Actueel 824 keer gelezen

Pijnacker - Zaterdag 14 mei staan Rosalie (14) en Yannick (11) uit Pijnacker en hun team Rosalie Runners & Yannick Yankees samen met zo’n achthonderd andere deelnemers aan de start van de New York Mini Marathon in Rotterdam, een evenement van het Diabetes Fonds. Inzet: stappen zetten om genezing van diabetes type 1 voor zichzelf en al die andere patiënten mogelijk te maken. 

Vanaf het moment dat in oktober 2016 bij Rosalie diabetes type 1 werd geconstateerd, is haar wereld compleet veranderd. Iedere dag én nacht moeten er koolhydraten worden geteld en zijn bloedglucose meten en insuline prikken essentieel. Dag in, dag uit. Op school, tijdens het sporten, op feestjes en met vakantie. Haar diabetes gaat altijd met haar mee. Rosalie: “Het ergste aan diabetes vind ik dat je niet normaal kan zijn. Je moet altijd opletten wat je doet.”

De verslagenheid in het gezin was groot toen in februari 2020 broer Yannick dezelfde diagnose kreeg. Yannick: “Het is niet leuk om daar altijd rekening mee te moeten houden. Ik wil weer onbezorgd leven zonder koolhydraten tellen, vingerprikken en een insulinepomp aan mijn lichaam.” De toekomst baart moeder Miranda veel zorgen. De hoge bloedwaardes kunnen op lange termijn schadelijk zijn en zorgen voor schade aan belangrijke organen. Onderzoekers werken hard aan de genezing van diabetes type 1 en er zijn mooie ontwikkelingen om het leven van Rosalie en Yannick in de tussentijd aanzienlijk te verbeteren, zoals de kunstalvleesklier. 

Om te zorgen dat Rosalie en Yannick, en met hen natuurlijk al die andere diabetespatiënten, weer onbezorgd van het leven kunnen genieten, houdt het Diabetes Fonds op 14 mei de New York Mini Marathon. Voor één dag toveren ze delen van Rotterdam om tot een marathonparcours van Amerikaans allure. Waarom? Omdat het lopen van de echte New York-marathon voor velen een droom is. Net als de genezing van diabetes.
Daar dromen dagelijks 1,2 miljoen mensen in Nederland van.

Team steunen
Het team Rosalie Runners & Yannick Yankees hoopt op veel support uit Pijnacker-Nootdorp! Wil je het team steunen? Een donatie is mogelijk op newyorkminimarathon.nl/team/rosalie-runners-yannick-yankees.

Uit de krant