In Nederland bestaat 43 procent uit eenpersoonshuishoudens.
In Nederland bestaat 43 procent uit eenpersoonshuishoudens.

Presentatie over langer zelfstandig wonen

Actueel 859 keer gelezen

Op uitnodiging van seniorenvereniging KBO Pijnacker geeft Jan Meerpoel een presentatie over langer zelfstandig thuis wonen van ouderen. De presentatie vindt plaats op 11 mei 2022 om 15.00 uur in De Acker in Pijnacker. Iedereen, die belangstelling heeft voor deze presentatie, is welkom. Toegang is gratis. Aanmelden vooraf is niet nodig. Voorafgaand aan de presentatie vindt de ledenvergadering van KBO Pijnacker plaats.

Begin 2022 telt Nederland bijna 3.5 miljoen ouderen boven 65 jaar. Dit is 20% van onze bevolking. Als we alleen kijken naar de groep van 75 jaar en ouder, dan gaat het om bijna 1.5 miljoen ouderen. Met name in deze groep krijgt men meer te maken met beperkingen. Opvallend is de sterk groeiende groep van circa 500.000 alleenstaande senioren, die niet meer redelijk zelfstandig kan blijven wonen, maar nog niet terecht kan in een zorginstelling. Deze ouderen zijn aangewezen op mantelzorg en thuiszorg en voorzieningen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. In zijn presentatie vertelt Jan Meerpoel met welke problemen ouderen in deze situatie te maken kunnen krijgen.

Hij zal ook aangeven wat de gevolgen zijn van de recente uitspraak van minister Conny Helder dat er geen verpleeghuizen meer bijkomen onder andere vanwege het structureel tekort aan zorgpersoneel. De minister verklaarde dat ouderen met een zorgvraag dan langer zelfstandig thuis dienen te blijven wonen en dat dit best zou kunnen met meer mantelzorgers en ondersteuning van familie en kennissen. Maar is dit reëel?

In de lezing besteedt Jan Meerpoel ook aandacht aan de noodzaak om kleinschalige woon-zorgvoorzieningen te realiseren. Daar valt niet aan te ontkomen vanwege de grote toename van senioren, deels met beperkingen. Hier ligt een taak voor de gemeente, woningbouwverenigingen, zorginstellingen en het zorgkantoor.

Jan verbaast zich erover dat gemeenten en woningbouwverenigingen in het verleden te veel nadruk hebben gelegd op het bouwen van gezinswoningen. In Nederland bestaat echter 43% van de huishoudens uit eenpersoonshuishoudens. Het is daarom nodig om meer woonruimten te realiseren voor alleenstaanden zowel jong als oud.

Deze en nog veel meer aspecten van het wonen van ouderen worden besproken op 11 mei a.s. om 15.00 uur in De Acker in Pijnacker. Heeft u interesse? De bijeenkomst is voor iedereen vrij toegankelijk.

Informatie over de activiteiten en het lidmaatschap van de seniorenvereniging vindt u op de nieuwe website kbozuidholland.nl/pijnacker-nootdorp.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant