Joop van Ham en Christine van Ham-De Vries met in hun midden burgemeester Björn Lugthart.
Joop van Ham en Christine van Ham-De Vries met in hun midden burgemeester Björn Lugthart.

Joop van Ham en Christine Jeanne de Vries zestig jaar gehuwd

Actueel 396 keer gelezen

Joop van Ham (86) en zijn echtgenote Christine (84) wonen al vanaf 1967 in de Burgemeester Scholtenstraat in Delfgauw. Ze verhuisden daarheen heen vanuit een appartement aan de Westlandseweg in Delft. “Destijds dachten we: wat zal hierna volgen? Maar er volgde niets meer. We wonen er nog”, zegt mevrouw Van Ham lachend tegen burgemeester Björn Lugthart die maandagmiddag 25 april het diamanten paar thuis kwam gelukwensen. Dat leverde een heel genoeglijk uurtje op.

De echtelieden vertellen dat ze elkaar ontmoet hebben tijdens hun studie in Leiden. Christine die op dat moment met haar ouders in Wassenaar woonde, maar in Amsterdam is geboren, studeerde daar eerst sociologie en later ook nog filosofie. Haar vader was Fries van herkomst maar verhuisde als PTT-carrièreman door het hele land. De vader van Joop was Zeeuws. Hij was docent op verschillende plekken, onder meer in Dordrecht en ook in Middelburg.

Toen Christine de liefde van haar leven ontmoette, kwam haar studie op de lange baan terecht. Ze nam zich echter voor om het ooit af te maken. Toen haar eigen kinderen goed en wel op school zaten, heeft ze de studie alsnog voltooid. Ze heeft lange tijd sociologieles gegeven aan aankomend psychiatrisch verpleegkundigen. Ook heeft ze nog maatschappijleer gegeven op een MEAO-school en filosofie-cursussen verzorgd aan de Rotterdamse Volksuniversiteit.

Exloo
Christine is op haar 24ste getrouwd met Joop. Ze kregen twee zoons, Hans die nu 58 is en Hubert die 56 is. De oudste woont in Houten en de jongste in Exloo. Dat is allemaal niet naast de deur maar de familieband is heel goed, zeker ook met de kleinkinderen. Ze hadden - of beter gezegd ze hebben - er vier: Mariska, Anouk, Luc en Matthijs.
Een groot verdriet in het leven van alle familieleden, zeker ook dat van Christine en Joop, is dat kleinzoon Matthijs vier jaar geleden op dertienjarige leeftijd is overleden aan een boosaardige auto-immuunziekte die hem heel snel fataal werd. Een troost is dat ze op de zeer druk bezochte uitvaart van alle kanten hoorden hoe bijzonder Matthijs als kind en als mens was. Altijd was hij bezig om plooien tussen mensen glad te strijken en iedereen erbij te betrekken. De broer van Matthijs, Luc, studeert nu in Delft en komt regelmatig bij opa en oma langs, vertelt Christine met zichtbaar plezier.
Joop van Ham is chemicus en heeft altijd bij TNO in Delft gewerkt. Hij zag vroeg dat luchtverontreiniging op Europese schaal aangepakt moest worden en was een van de grondleggers van de European Federation of Clean Air, de EFCA. Via die organisatie is hij in allerlei landen van de wereld geweest, later ook samen met Christine. Ook na zijn pensionering op zijn 65ste bleef hij nog heel lang bij de EFCA betrokken.
Joop is ook altijd muzikaal actief geweest. Hij speelde vanaf zijn studietijd klarinet in verschillende orkesten. Ook de kinderen en kleinkinderen beleven veel plezier aan de muziek door zelf te spelen.

Een aantal jaren geleden begonnen doofheid en hardhorendheid Joop parten te spelen. Zijn beide oren functioneren niet meer, ieder als gevolg van een andere oorzaak. Gelukkig verloopt het gesprek met de burgemeester toch goed, doordat alle gesprekspartners zo duidelijk mogelijk praten en niet door elkaar.

Paardenmarkt
Die doofheid is voor beide echtelieden heel naar, maar ze hebben ermee leren leven. Een feestje met heel veel mensen is echt zinloos, omdat Joop het dan gewoon allemaal niet kan volgen. Een huwelijksetentje bij restaurant Kruydt op zaterdagavond aan de Paardenmarkt met de zoons en hun partners, dat ging allemaal net. Het was erg gezellig, aldus bruid en bruidegom in koor.

Ze vonden het heel leuk om op hun zestigste trouwdag de burgemeester thuis te ontvangen en hem te ontmoeten, getooid met ambtsketen. Het gesprek gaat nog even over het prettige wonen in Delfgauw en over de begintijd, toen de directe omgeving van de Burgemeester Scholtenstraat nog niet bebouwd was en hun nog jonge kinderen met volle teugen genoten van het buitenspelen in de modder die soms tot over de randen van hun laarsjes ging.

Uit de krant