Voordat het college aan het werk ging, was er eerst een gezellig en informatief koffiemoment! Anita de Jonge geeft tekst en uitleg.
Voordat het college aan het werk ging, was er eerst een gezellig en informatief koffiemoment! Anita de Jonge geeft tekst en uitleg.

College aan het werk bij Zorgboerderij Buitengewoon

Actueel 863 keer gelezen

Sinds veertien jaar heeft een mooie oude boerderij aan de Nieuwkoopseweg in Pijnacker de functie van zorgboerderij. Aan de groene rand van het Balijbos is het daar goed toeven voor mensen met lichte dementie die nog zo actief mogelijk bezig willen zijn.

Onder meer door te helpen bij de verzorging van kippen, geiten en de twee konijnen van wie de onderlinge omgang het minst vredige is bij de zorgboerderij. De terrorkonijnen staan elkaar soms naar het leven maar individueel maken ze een vredige indruk.

Vijf dagen per week worden bij Zorgboerderij Buitengewoon maximaal twaalf mensen overdag opgevangen. Van tien tot vier zijn ze bij de boerderij om mee te draaien met alles wat er gebeuren moet. Het bijhouden van de moestuin, de huishouding met daarbij de voorbereiding van het middagmaal. Iedereen doet waar hij zich toe geroepen voelt en wat hij/zij leuk vindt. Niets moet en veel mag. Er wordt ook gewandeld en er is een duofiets voor een tochtje door de omgeving.


Uit ervaring blijkt dat mensen met beginnende dementie door sociaal en actief bezig te zijn zich gelukkiger voelen dan in hun eentje in stilstand in een kamertje. Juist ook het sociale contact en het bezig zijn in een natuurlijke ruime omgeving werkt heilzaam.

Aldus Anita de Jonge die de leidinggevende is bij de vestiging Nieuwkoopseweg van Zorgboerderij Buitengewoon. De organisatie heeft ook een vestiging aan de Zuideindseweg in Delfgauw. Daar is ook dagopvang maar daarnaast ook permanente bewoning. Aan de Nieuwkoopseweg is alleen dagopvang. Zorgboerderij Buitengewoon is eigendom van het echtpaar Marinel en Arjo Buis. Praktisch is er een samenwerkingsverband met zorg- en verpleegorganisatie Pieter van Foreest waar onder meer ook Veenhage in Nootdorp en De Weidevogelhof in Pijnacker onder vallen.

Onlangs was het demissionaire College van Burgemeester en Wethouders bij de Zorgboerderij aan de Nieuwkoopseweg om daar in het kader van het landelijke vrijwilligersevenement NL Doet hand- en spandiensten te verrichten. In het eigenlijke NL Doet-weekend waren meerdere collegeleden verhinderd en dus werd de ‘werkactie’ uitgesteld tot vrijdag 22 april.

Na een korte rondleiding over het terrein en een overheerlijk kopje koffie met door een vrijwilliger gebakken cake, gingen burgemeester Björn Lugthart en drie van de vier wethouders aan de slag met het verwijderen van onkruid. De wethouders Hennevanger, Jense en Van Kuppeveld waren iets meer gekleed op uitvoerende arbeid dan de burgemeester die gewoon zijn nette pak aanhield, maar die niettemin meteen stevig van leer trok bij het verwijderen van zevenbladkruid.

Een zorgboerderij met een flink buitenterrein vergt best het een ander aan onderhoudswerk, maar gelukkig zijn er ontzettend veel vrijwilligers ter ondersteuning van de twee vaste medewerkers die altijd aanwezig als de cliënten er zijn. Die zelf dus ook de handen uit de mouwen steken.

Al met al was het een mooi en nuttig ‘werkbezoek’ voor de collegeleden die onder de indruk waren van hoe mooi het allemaal ‘werkt’ bij een zorgboerderij! Het mes snijdt aan meerdere kanten. Mensen met beginnende dementie zijn er gelukkig en dat geldt ook voor de vrijwilligers en de medewerkers! Tegelijk krijgt een mooie, oude, prachtig onderhouden en schitterend gelegen boerderij min of meer een openbare functie waarbij heel veel mensen genieten van de schitterende natuurlijke omgeving! 

Uit de krant