Afbeelding

Vertraging aanslag gemeentelijke belastingen

Actueel 3.594 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Hebben jullie al aandacht besteed aan het feit dat de gemeente dit jaar schandalig laat is met de aanslag gemeentelijke belastingen 2022, zo mailde een inwoner van Pijnacker-Nootdorp. Er is inderdaad in een aantal gevallen enige vertraging, maar het ligt iets genuanceerder, zo blijkt.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp bepaalt ieder jaar opnieuw de waarde van een woning, bedrijfspand of stuk grond. Dit jaar bracht dit extra werk met zich mee, omdat vanaf 2022 alle gemeenten in Nederland wettelijk verplicht zijn om alle WOZ-woningtaxaties te baseren op de gebruiksoppervlakte (m2/gbo) van de woning, in plaats van m3/inhoud. De gebruiksoppervlakte is ook de standaard meetmethode die branche breed wordt toegepast, bijvoorbeeld door makelaars, taxateurs, woningbouwverenigingen en beleggers in vastgoed. Zo ontstaat er meer duidelijkheid voor woningeigenaren.

In de afgelopen tijd heeft de gemeente van alle woningen binnen haar gemeentegrens de gebruiksoppervlakte bepaald. Op het moment van de aanslagoplegging eind februari 2022, was alleen nog niet van alle woningen de definitieve goedkeuring op de nieuwe gebruiksoppervlakte beschikbaar. Van de woningen in kwestie zijn daarom, uit het oogpunt van zorgvuldigheid, de WOZ-waarden niet formeel beschikt. Hierdoor hebben niet alle woningeigenaren eind februari (nog) een aanslag onroerend zaakbelasting (OZB) ontvangen. De verwachting is dat de WOZ-waarden de komende tijd alsnog worden vastgesteld aan de hand van de goedgekeurde gebruiksoppervlakte. Zo kunnen de woningeigenaren die dit betreft vanaf eind mei 2022 hun aanslag onroerend zaakbelasting (OZB) alsnog verwachten.

“Het staat overigens ook op onze website en mensen die bellen naar het KCC krijgen een persoonlijke uitleg over de situatie”, meldt een woordvoerster van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant