Wat mag er wel en wat mag er niet bij de bouw van vrijstaande woningen in het buitengebied?
Wat mag er wel en wat mag er niet bij de bouw van vrijstaande woningen in het buitengebied?

Gemeentebestuur presenteert aangepast ‘kavelverzamelplan’

Actueel 2.177 keer gelezen

De gemeente heeft gisteren, dinsdag 5 april, de stukken voor de zogeheten ‘correctieve herziening verzamelplan Pijnacker-Nootdorp 2020/2021’ gepubliceerd op de eigen site. Dit betreft een nieuw c.q. aangepast bestemmingsplan waarin de bouw van rond de 25 vrijstaande woningen in het buitengebied wordt geregeld. Wethouder Ilona Jense gaf maandag al een toelichting en zei te hopen dat de gemeenteraad deze maand akkoord gaat met het nieuwe plan. In dat geval blijft ‘de ontstane schade’ volgens haar beperkt.

Wat was er gebeurd? De gemeenteraad stelde in juni 2021 een verzamelbestemmingsplan vast. Mensen kochten kavels en lieten door een architect op basis van het vastgestelde bestemmingsplan het huis van hun dromen ontwerpen, maar kwamen in december van een koude kermis thuis. De gemeenteraad had op voorstel van het college in het geheim een zogeheten voorbereidingsbesluit genomen waarmee het zomerse bestemmingsplan voorlopig de ijskast in ging.

Het gevolg was grote verontwaardiging en de nodige emoties bij kavelkopers, architecten en ontwikkelaars/bouwers. Ten eerste werden er voorlopig geen vergunningen verleend en bovendien was er de vrees dat als gevolg van nieuwe regels bouwplannen helemaal herzien zouden moeten worden. Met als gevolg: vertraging en heel veel bijkomende ontwerp- en bouwkosten.

Volgens wethouder Ilona Jense lag en ligt het allemaal heel anders. Zij stelde maandag dat de ingediende plannen in 18 van de 21 gevallen niet voldeden aan het bestemmingsplan van juni 2021 en dat veel bouwplannen van dien aard waren, dat het bestemmingsplan niettemin toch onvoldoende weerstand bood aan ongewenste ontwikkelingen in de buitengebieden van de gemeente. En dus was volgens haar het via een voorbereidingsbesluit bevriezen van het bestemmingsplan onontkoombaar.

Concreet ging het dan om zaken als: sloten dempen, verhoogde bouw op een terp, de positionering van woonhuizen op de kavels, de breedte van de woningen en de inpassing in het landschap. Met dat laatste wordt bedoeld: beplanting bij de woning die aansluit bij het omringende landschap.

De gemeente koos er vervolgens voor om met alle kavelkopers en hun architecten/adviseurs uitgebreid in gesprek te gaan. Daarbij is zo veel mogelijk gestreefd naar maatwerk en volgens Ilona Jense zijn 20 van de 21 kavelkopers nu helemaal tevreden. Althans, wat betreft de zaken die onder het bestemmingsplan vallen, zoals de breedte en de hoogte van de woning, de lokalisering op de kavel, enzovoort.

De gemeente toetst de plannen aan het (nieuwe) bestemmingsplan dat vervolgens mede gebaseerd is op de ingediende plannen. Even terzijde: dat was volgens de wethouder het lastige van het oude bestemmingsplan: er waren nog geen bouwplannen en dan is het ook lastig om de regels te bepalen. De gemeente toetst dus allerlei bestemmingsplanzaken maar daarnaast is er ook nog een toetsing door de Welstandscommissie. Dat is een clubje mensen – deels uit het vak en deels uit de burgerij – die gaat kijken of een bouwplan ook echt ‘mooi’ is. Die toetsing gebeurt op basis van het Welstandsnota van de gemeente en op algemene regels van welstand.

Het gaat dan om zaken als: gepleisterde of gemetselde muren, kleurgebruik, een pannendak of een rieten kap, dat soort zaken. De kavelkopers gaan dus in gesprek met mensen van of namens de gemeente maar ook met de Welstandscommissie en die zou onder meer van mening zijn dat een witgestuct huis met een rieten kap niet meer zou mogen, zeker niet als er ook nog een speels dwarskapje bij komt, zodat er een T-vorm ontstaat. Heel veel buitengebiedbezoekers vinden dat prachtig maar de Welstandscommissie vindt het niet voldoen aan de gewenste buitengebiedbeeldkwaliteit. De Welstandscommissie geeft advies, dus het college is niet aan het advies gebonden…

Al met al is het de vraag hoe tevreden de kavelkopers straks echt zijn. Duidelijk is wel dat ze bij de gemeente geschrokken zijn van hun eigen fouten en dat alles uit de kast is/wordt gehaald om met charme-maatwerk de schade te beperken. In hoeverre de nieuwe gemeenteraad daar in mee gaat zal blijken. Op 13 april is er een oordeelsvormende vergadering en op 21 april een besluitvormende vergadering. Als de raad het nieuwe bestemmingsplan vaststelt, kan iedereen een zienswijze indienen. Daar wordt zes weken de tijd voor genomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant