Afbeelding

Positieve resultaten naar aanleiding van Het Nieuwe Inzamelen

Actueel 2.141 keer gelezen

De gemeente Pijnacker-Nootdorp is in 2020 gestart met Het Nieuwe Inzamelen van huisvuil. “Daarmee willen we meer gescheiden afval inzamelen en minder restafval per persoon. Uit de resultaten van de huisvuilinzameling 2021 blijkt dat we op de goede weg zijn. Het aanbod aan fijn restafval is het afgelopen jaar gedaald met 27,4 kilo tot 177,4 kilo per inwoner. Een mooi resultaat dat enerzijds is behaald door een afname van de totale hoeveelheid afval en anderzijds doordat het afval beter is gescheiden”, zegt een woordvoerder tegenover Telstar Online.

Door de invoering van Het Nieuwe Inzamelen is in 2021 het aanbod aan Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkkartons (PMD) significant toegenomen (met 6,7 kilo) tot 17,1 kg per inwoner. Een positieve ontwikkeling, waarbij de afkeur van het ingezamelde PMD nog aandacht vraagt. In de loop van 2021 is het percentage afkeur afgenomen, maar met name de afkeur van het PMD bij verzamelcontainers (o.a. in de wijken met ondergrondse inzameling) blijft helaas nog steeds hoog. In de werkgroep ‘Kwaliteitsverbetering grondstoffen’ wordt door Avalex en de deelnemende gemeenten gewerkt aan een verbeterplan om de afkeur van PMD te voorkomen. 

Op basis van de resultaten van de laatste maanden en door het nemen van extra maatregelen om afkeur van PMD tegen te gaan, kan het reeds behaalde resultaat nog verder verbeteren in 2022. Om de afvalscheidingsresultaten voor de grondstoffen verder te verbeteren, is communicatie essentieel. In samenwerking met Avalex zal de gemeente inwoners blijven informeren middels diverse campagnes.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant