Nu is het wandelen langs wegen vaak een rommeltje met alle gevaren vandien. En dus is het beter een duidelijke keuze te maken.
Nu is het wandelen langs wegen vaak een rommeltje met alle gevaren vandien. En dus is het beter een duidelijke keuze te maken.

Pleidooi voor rechts van de weg wandelen

Actueel 5.434 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Wandelaars die op wegen zonder stoepen lopen, maken er een eigenlijk een beetje een bende van. De een loopt links van de weg, de ander rechts en weer een ander in het midden. Let er maar eens op: of mensen nou in hun eentje wandelen of met meerdere personen, ze lopen overal en nergens.

Het Platform Buitengebieden Nederland (PBN) pleit ervoor eenduidigheid door te voeren en als regel in te stellen: loop rechts, dat is wel zo veilig. Deskundigen zijn het er nog steeds niet over eens wat veiliger is: links lopen en het tegemoet komende verkeer in elk geval voor je hebben of aan de rechterkant van de weg wandelen met het verkeer dat dezelfde kant op gaat achter je.

Tot 1991 was links lopen verplicht, met als regel achter elkaar lopen en van de weg af stappen zodra er van de andere kant een auto aan komt. Sinds de invoering van een nieuwe verkeerswet, waarbij links van de weg wandelen niet meer verplicht is, wordt er steeds meer ook rechts gewandeld.

Steeds meer mensen wandelen en dus wordt het op stoeploze wegen alsmaar drukker. Om een duidelijke keuze te maken, is het Platform Buitengebieden Nederland nu met een campagne begonnen om het aan de rechterzijde van de weg wandelen te bevorderen. Het bord op de foto is (nog) niet verplichtend maar een aanbeveling. We zijn benieuwd of ook op lokaal vlak een discussie zal ontstaan over deze materie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant