Remko Schoot Uiterkamp en Jos Arends van de vereniging Warm Klapwijk die onlangs officieel is opgericht.
Remko Schoot Uiterkamp en Jos Arends van de vereniging Warm Klapwijk die onlangs officieel is opgericht.

‘Warm Klapwijk’ opgericht voor bewonersparticipatie bij energietransitie

Actueel 2.872 keer gelezen

Een mooie, korte, krachtige naam is bedacht voor de vereniging die in de Pijnackerse wijk Klapwijk de stem van de bewoners zal gaan verwoorden bij de zogenoemde energietransitie van fossiel naar zo veel mogelijk CO2-vrij. Behalve opkomen voor de belangen van de bewoners en de huiseigenaren, gaat het ook om het stroomlijnen van allerlei mogelijkheden en ideeën in het proces naar veilige, betrouwbare én betaalbare oplossingen.

Op 22 februari is bij de notaris de vereniging Warm Klapwijk officieel opgericht. We praten erover met twee bestuursleden, Remko Schoot Uiterkamp en Jos Arends. De zaak is gaan spelen, toen de gemeente Pijnacker-Nootdorp een landelijke subsidie van 7,5 miljoen euro kon krijgen voor een pilotproject energietransitie in een niet meer zo jeugdige wijk.

Klapwijk is gebouwd in de jaren negentig. De woningen zijn redelijk geïsoleerd maar niet zoals dat tegenwoordig gebeurt. Met isolatie is dus nog veel te winnen. Verder beschikken de meeste van de bijna 1.500 woningen over een standaard cv-ketel, die in veel gevallen ook nog eens op de bovenste verdieping gesitueerd is. Al met al een interessante wijk voor een nationaal proefproject.

Nederland
Het grote doel is dat Nederland en ook Pijnacker-Nootdorp in 2050 volledig CO2-neutraal zijn. Dat betekent dat het traditionele aardgas zo veel mogelijk plaatsmaakt voor duurzame energiebronnen. Burgers/bewoners die bewust met energie bezig zijn, hebben vaak zelf al het een en ander gedaan.

Remko en Jos zijn daar voorbeelden van. Remko heeft met een aantal buren aan de Hadewijchlaan zonnecellen op de daken aangebracht. Jos heeft in zijn vrijstaande woning aan de Corry Vonklaan veel geïsoleerd, zonnepanelen aangebracht, het dak vergroend en een wamtepomp aangeschaft. Daarmee is de woning nog niet gasloos, zegt Jos.
Er wordt intussen volop gestudeerd op wat voor Klapwijk als geheel de beste oplossing is. De mensen van Warm Klapwijk praten met de gemeente en ook met bedrijven die thuis in ‘warmtenet-installatie’, zoals HVC en Net Verder.

Proces
Remko ziet het als een stapsgewijs proces. Stap 1 lijkt op dit moment: het aansluiten op bestaande warmtenetwerken. Het meest concreet is de zogenoemde RoCa-leiding die in Lansingerland warm water levert vanuit de RoCa-elektriciteitscentrale. Vanuit de Rotterdamse haven komt straks een dikke leiding met restwarmte.
De bedoeling is dat dat al die verschillende leidingen tezamen met andere bronnen zoals aardwarmte een totaalnetwerk gaan vormen van vraag en aanbod. En dat zo veel mogelijk tuinbouwgebieden en woonwijken daarop worden aangesloten. De warmterotonde heet dat met een mooi woord.
Stap 2 zou kunnen zijn: een aardwarmteproject ter hoogte van de Molenlaan/Strikkade. Het bedrijf Wayland is daar op aan het studeren. Het warme water vanuit de bodem zou ten goede kunnen komen aan de tuinbouw en ook aan woonwijken als Klapwijk. Dat is het macroverhaal.

Concreet
Op microniveau gaat het er vooral om: wat zijn de technische moeilijkheden en mogelijkheden bij het aansluiten van de woningen op het beoogde warmtenetwerk? Concreet zou het kunnen inhouden: de cv-ketel vervangen door een warmtewisselaar. Is er ruimte voor het installeren van leidingen, wat betekent het voor de keuken waar vaak nog op aardgas wordt gekookt en vooral ook: wat zijn de kosten ten opzichte van de huidige energiekosten?

Warm Klapwijk is bedoeld als platform voor de bewoners van Klapwijk. De vereniging is opgericht in overleg en overeenstemming met de Bewonersvereniging Klapwijk die vond dat de energiematerie zo specifiek is dat het beter is om er een aparte vereniging voor op te richten.
Remko en Jos hopen dat zo veel mogelijk bewoners lid willen worden. De vereniging wil een onafhankelijke gesprekspartner zijn voor de gemeente en allerlei andere betrokken bedrijven en organisaties. En zeker geen verlengstuk om dingen van bovenaf voor elkaar te krijgen.

Werkgroepen
Remko: “We zijn met een clubje enthousiastelingen begonnen via werkgroepen, enerzijds communicatie en anderzijds techniek. Daar kwamen heel veel verschillende ideeën en mogelijkheden ter sprake. Via Warm Klapwijk willen we mogelijk maken dat iedereen kan meedenken en meepraten.”

Ledenvergadering
Jos Arends: “ We zijn een vereniging met een bestuur en met straks ook een algemene ledenvergadering. De website met alle informatie is bijna klaar. Daarbij heeft de gemeente een eigen taak in de communicatie via nieuwsbrieven enzovoort.”

Serieus
De heren hebben er vertrouwen in dat de gemeente de bewonersparticipatie heel serieus neemt.
De open communicatie bij het proces rond de herinrichting van de wijk geeft vertrouwen dat dit goed wordt aangevlogen. Intussen is ook de site klaar:

Kijk voor meer informatie op de informatieve site:
www.warmklapwijk.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant