Mr. Cey van Pera & Pasha met Noessi Jouhri van stichting Kroeldekens Vreewijk.
Mr. Cey van Pera & Pasha met Noessi Jouhri van stichting Kroeldekens Vreewijk.

Pijnackerse wolwinkel biedt troost met zijn wol

Actueel 1.505 keer gelezen

Pijnacker - Vorige week ontving onze redactie een enthousiaste e-mailtje van de Rotterdamse Noessi Jouhri. Ze maakt met haar stichting kroeldekens als troost voor mensen die dat nodig hebben. Al meer dan 800 dekens deelde zij met haar stichting Kroeldekens Vreewijk uit, samen met heerlijke omslagdoeken en sjaals. De hulp en steun van het Pijnackerse Pera & Pasha is hierbij onmisbaar geweest en dat wil ze graag laten weten aan de Pijnacker-Nootdorp.

Het begon drie jaar geleden heel klein, vertelt Jouhri. “We kregen haakles van een buurvrouw en een andere buurvrouw werd heel erg ziek. We haakten een soort troostdeken voor haar autistische zoon, een heerlijke zachte deken waar hij zich in terug kon trekken.” Al snel bleek er enorm veel behoefte aan dit soort dekens te zijn en Jouhri verzamelde een aantal mensen bij haar thuis. “Voor we het wisten zaten er 30 mensen in mijn huis, de hele woonkamer en keuken zaten vol”, vertelt ze. “Ik heb me toen vooral beziggehouden met koffie zetten en uitdelen.”

Jouhri ging op zoek naar meer locaties en benaderde ouderencentra om te helpen. Enkele jaren later worden er dekens gehaakt en gebreid op maar liefst 27 locaties allemaal vrijwillig en de dekens worden gratis beschikbaar gesteld aan iedereen die dat nodig heeft. “De mannen krijgen er een lekker warme sjaal bij en de dames een heerlijke omslagdoek. Er is enorm veel behoefte aan, zo’n deken biedt troost en kracht op momenten dat mensen dat nodig hebben om wat voor reden dan ook, bijvoorbeeld bij ziekte of verlies. Met liefde gemaakt en met liefde gegeven zeg ik altijd”, aldus Jouhri. De dekens worden inmiddels door heel Nederland en soms zelfs België verzonden. Er is tegenwoordig zelfs een wachtlijst voor de dekens, zo gewild zijn ze.

“Het contact met Pera & Pasha werd gelegd door mijn helaas inmiddels overleden pleegzus Charlotte,” vertelt de enthousiaste haakster. “Er was een gelijk een klik en sindsdien zijn ze nauw betrokken bij onze stichting. Ze zamelen wol in voor ons en we krijgen dekens, omslagdoeken en sjaals van ze. Zo fantastisch wat ze voor ons doen.” Vertelt Jouhri geëmotioneerd. Oscar de Bruyn, mede-eigenaar van de wolwinkel is gelijk enthousiast als we hem bellen. “Ja wat zij doen is zo belangrijk, daar werken we graag aan mee. We vragen onze klanten om wolresten in te leveren en zelf hebben we ook vaak restanten, omdat we altijd voorbeelddekens breien of haken. De wol die over is gaat naar de stichting. Ook de dekens en omslagdoeken die we als voorbeeld in de winkel hebben liggen gaan naar de stichting als we weer nieuwe neerleggen.”

Pera & Pasha hield zelfs een Black Friday actie voor de stichting. “Black Friday gaat wel heel erg om consumeren”, vindt de Bruyn. “Wij wilden het anders invullen. Daarom hebben we een inleveractie bedacht. Klanten kregen een percentage korting op hun nieuwe aankoop die afhankelijk was van het aantal bollen wol dat ze inleverden. Dat was een heel groot succes. Het leverde een enorme hoeveelheid wol op voor de stichting. Dit gaat we dus zeker nog eens doen.”

In normale tijden, als er geen corona beperkingen zijn, houdt Pera & Pasha op donderdagochtend een brei en haakcafé. “Dan zijn er een breidokter en haakzuster aanwezig voor hulp”, lacht de Bruyn. Ook dan wordt er regelmatig voor de stichting gebreid en gehaakt. “Er is gewoon zo enorm veel behoefte aan dit soort dekens,” weet Jouhri, “elke breister of haakster is welkom, net als elke bol wol. We zijn er enorm blij mee.”

Helpen
Wilt u iets betekenen voor de stichting, zelf haken of breien, spullen of geld doneren kijk dan op www.stichtingkroeldekensvreewijk.nl. Uw overgebleven wol kunt u natuurlijk altijd langsbrengen bij Pera & Pasha aan het Emmapark 96 in Pijnacker. Meer over Pera & Pasha leest u op www.perapasha.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant