Afbeelding

De Hoog volgt De Hoog op

Actueel 1.665 keer gelezen

De ene De Hoog gaat, de andere De Hoog komt. Bijna twintig jaar na de oprichting heeft Joop de Hoog de voorzittershamers van de Stichting Vrienden van De Weidevogelhof overgedragen aan Johan de Hoog.

In de verte misschien wel familie maar dat is niet de reden dat Johan Joop opvolgt. Johan is al jaren nauw betrokken bij zorg- en verpleegcentrum De Weidevogelhof in Pijnacker/Keijzershof. Zijn vrouw Marloe werkt bij Pieter’s Brasserie en hij is ook een van de chauffeurs op de bus die Veenhage in Nootdorp en Weidevogel in Pijnacker een paar jaar terug hebben aangeschaft. De Stichting Vrienden van De Weidevogelhof heeft financieel bijgedragen aan de aankoop van de bus waarmee de bewoners kunnen genieten van extraatjes zoals uitstapjes naar De Keukenhof of naar het strand, een van de favoriete bestemmingen van de mensen van zowel Veenhage als Weidevogel.

Hannie Bregman en Kees van Dijk zijn heel blij met Johan de Hoog uit Pijnacker als opvolger van Joop de Hoog uit Delfgauw die meer en meer aan huis gebonden is vanwege de broze gezondheid van zijn echtgenote Corrie. Dat is de reden dat Joop nu met de Vriendenstichting is gestopt.


Het heilige vuur was echt nog niet gedoofd bij Joop. Dat bleek vrijdagmiddag wel bij de overdracht van het voorzitterschap. De hamer overhandigen ging overigens niet. Joop heeft wel een stuk of vier voorzittershamers maar die had hij allemaal thuis laten liggen. Dan maar het foldertje van de Vriendenstichting als ‘overhandigingsobject’.

Joop was vrijdag lekker op dreef met het uit meerdere sloten vissen van meerdere oude koeien. Hij noemde de aanvurende betrokkenheid van veilinggroentehandelaar Cor Sonneveld bij de oprichting van zowel bejaardenhuis ’t Hofland aan de Oranjelaan alsook Welzijnscentrum en Ouderenwoningencentrum De Schakelaar aan de Mr Dr Van den Helmlaan in Pijnacker-Noord.

Eind jaren zeventig werd ’t Hofland gebouwd en samen met veehouder/melkcoöperatieman Aad van Leeuwen, Kringkoopbestuurder Jan Tichelaar, RABO-directeur Daaf van Rijn en gemeente Pijnackerman Jan Noort vormde Joop het bestuur van ’t Hofland waar nieuwe bewoners destijds soms gewoon op de fiets naar toe kwamen. Je was 65 geworden en al was je nog zo kwiek als een grutto in een groene voorjaarswei, je kwam in aanmerking voor een kamertje in ’t Hofland en je liet je daar lekker verwennen. Dat waren nog eens tijden. Nu sta je met één been in het graf en word je nog te goed bevonden voor een plekje in een ouderenwoon- en verpleegcentrum.

Het was huismeester Piet Kaptein van ’t Hofland die bedacht dat een Vriendenstichting een meerwaarde zou zijn. En zo werd rond 2004 de Stichting Vrienden van ’t Hofland opgericht. Het doel was: een stichting die in staat is om extraatjes te financieren, zoals uitstapjes, leuke samenkomsten, kerstdiners of bijvoorbeeld een duofiets. Het kon en kan van alles zijn. Jarenlang was de zendmast bovenop ’t Hofland een van de bronnen van inkomsten. Maar goed, daarnaast kwamen er allerlei donaties binnen. En zo gaat het nog!

Toen ’t Hofland werd gesloten als zorgcentrum en in Keijzershof De Weidevogelhof werd geopend, verhuisde de Vriendenstichting als het ware mee. Het was nu Stichting Vrienden van De Weidevogelhof. Nog steeds is het doel: financieren van allerlei leuke extraatjes waar gewone financiering niet voor bedoeld is of tekortschiet. Met Johan de Hoog als opvolger van Joop de Hoog gaat de Vriendenstichting welgemoed een nieuwe fase in. Ze staan klaar om weer nieuwe wensen in vervulling te laten gaan.

Aan financiële middelen geen gebrek blijkbaar. Vrijdag was niet alleen de overdracht van De Hoog naar De Hoog, er was ook een overhandiging van een cheque van liefst 10.000 euro voor het beoogde Hospice Koningshove. De realisering van deze Pijnackerse voorziening aan het Koningshof ligt heel duidelijk in het verlengde van wat de Vriendenstichting beoogt. De fondswervers Peter Hoofman en Frans Lettinga waren zeer blij verrast met het bedrag. Vorige week stond in deze krant al een verhaal over een RABO-gift. Het gaat zo goed met de fondswerving en met de planvorming dat misschien al dit jaar de eerste paal voor het hospice de grond in gaat!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant