Dick Vrijburg (rechts) was bakker en Matthijs van der Welle leek voorbestemd tot de werktuigbouw. Ze kozen voor ‘het voorgangerschap’ en gaan zondag voor in de jaarlijkse ‘eenheidsviering’ in de Dorpskerk in Pijnacker.
Dick Vrijburg (rechts) was bakker en Matthijs van der Welle leek voorbestemd tot de werktuigbouw. Ze kozen voor ‘het voorgangerschap’ en gaan zondag voor in de jaarlijkse ‘eenheidsviering’ in de Dorpskerk in Pijnacker.

Bakker en werktuigbouwkundige gaan zondag voor bij oecumenische viering

Actueel 1.084 keer gelezen

Diaken Dick Vrijburg en dominee Matthijs van der Welle gaan zondag in de Dorpskerk voor bij de jaarlijkse oecumenische interkerkelijke viering in het kader van de ‘Week van gebed voor de eenheid van alle christenen’.

Matthijs van der Welle (35) is van huis eigenlijk werktuigbouwkundige. Hij liep al stage bij een bedrijf en vond het vak schitterend en toch zag hij het niet gebeuren dat hij zijn hele leven aan werktuigbouw zou blijven doen. Een middagje ‘theoloogje kijken’ met een vriend in Kampen mondde er in uit dat de Zeeuw ook theoloogje werd. Zeg maar gerust theoloog: de man die sinds 3,5 jaar de aanvoerder is van de troepen van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Het Kruispunt aan de Julianalaan in Pijnacker is letterlijk en figuurlijk een man uit één stuk. Hij vindt het vak van dominee geweldig en dan vooral het ‘directe contact’ met de mensen over het leven en de impact en de zin daarvan. “Dat directe van deze omgeving spreekt me enorm aan. Mensen zeggen heel direct wat ze er van vinden en dat mag ik wel”, aldus de vader van twee jonge kinderen van twee en vijf jaar.

Matthijs blijft bescheiden maar hij heeft toch wel mede de aanzet toe gegeven dat de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Het Kruispunt nu ook meedoet aan de jaarlijkse ‘gemeenschappelijke viering van alle kerken’. Samen met anderen binnen zijn kerk die zich hard maken voor de oecumene.

“In onze kerk zijn natuurlijk mensen die het jammer vinden dat ze één zondag per jaar niet in onze eigen kerk terecht kunnen, maar er zijn er ook heel veel die het waardevol vinden om zo nu en dan samen met andere geloofsgroepen één viering te hebben op één plek en dan de eigen kerk een zondag dicht te laten. We zijn toch allemaal christenen die voor elkaar horen op te staan?”

Leren
“Dat is zo en we kunnen ook heel veel van elkaar leren”, aldus Dick Vrijburg, de 58 lentes jonge diaken van de Parochie Christus Koning waar ook de Joannes de Dooperkerk aan de Oostlaan onder valt. Ieder jaar zijn er twee voorgangers: een van de RK-kerk en een van de verschillende protestantse kerken die meedoen. Dat zijn de Dorpskerk, de Acker en de Ontmoetingskerk van de PKN, de Protestantse Kerken Nederland. En nu sinds vorig jaar ook Het Kruispunt, een protestantse kerk die niet tot de PKN behoort. “Wat het verschil is, is een heel verhaal, maar we hebben we heel veel gemeen met elkaar. Het verschil zit hem vooral in de geschiedenis”, zegt dominee Van der Welle over het verschil van zijn kerk met de PKN-kerken. “Ik ben nu eenmaal toevallig geboren en opgegroeid in deze kerk en ik voel me er thuis.”

Dick Vrijburg daarover: “We moeten elkaar opzoeken en streven naar eenheid en harmonie, maar eenheid is iets anders dan eenheidsworst. Dat laatste is echt niet nodig. Er mogen best verschillen zijn, als we maar beseffen dat de kern hetzelfde is. En de kern is dat we als christenen binnen maar vooral buiten de kerken voor God, elkaar en onszelf licht in de duisternis moeten willen zijn. Dat we om elkaar geven en elkaar waar nodig is helpen en bijstaan. En dus zeker niet alleen in onze eigen kring. Juist niet.”

Banketbakker
Wel eenheid, maar geen eenheidsworst. En dat zegt een voormalige banketbakker. Want dat is Dick Vrijburg. Tot rond zijn 35ste was met volle overgave bakker en hij vindt het nog een schitterend vak. Nooit zal hij een bakkerij zomaar voorbij fietsen. “Ik deed vrijwilligerswerk in een kerk in Den Haag en raakte steeds meer in de ban van wat je binnen een kerk voor mensen kunt betekenen op allerlei wezenlijke momenten in hun leven. Vreugdevolle en verdrietige momenten. In overleg met mijn echtgenote Anja heb ik er ruim twintig jaar geleden voor gekozen om doordeweeks nog een tijdje bakker te blijven en in het weekend te studeren voor voorganger in de RK-kerk. Zes jaar lang heb ik die combinatie gedaan. Toen ik ermee begon was onze zoon negen jaar. Het was dus een flinke ingreep in mijn leven en ook ons gezinsleven. Ik heb er geen spijt van. Maar ook niet dat ik er pas later mee ben begonnen. Ik was 25 jaar met overgave bakker en ik kan nog 25 jaar met net zo veel overgave diaken zijn.”

Dick Vrijburg doet het werk sinds 2007 en is sinds 2016 verbonden aan de Parochie Christus Koning. Hij voelt zich als een vis in het water en geniet enorm van het veelzijdige werk: voorgaan in vieringen, kinderen dopen, huwelijken inzegenen, het afscheid van overledenen begeleiden en in brede zin: er zijn voor mensen en ze voorhouden dat de liefde en het goede altijd beter zijn dan en het winnen van haat, wrok, woede en frustratie.

Preek
“Ik mag de preek doen zondag en dan zal het vooral gaan over wat wij als christenen buiten onze kerk voor onze medemensen kunnen betekenen. Binnen lukt het doorgaans wel maar buiten is het een ander verhaal.”

De jaarlijkse oecumenische viering is zondag in de Dorpskerk. Het thema is Licht in het Duister. Dick en Matthijs gaan voor. Een interkerkelijk samengesteld muziekgroepje zingt wat meerstemmige en eenstemmige liederen. Voor de kleintjes is er een crèche en voor de wat minder kleine kinderen is er een kindernevendienst.

Er mogen rond de zeventig kerkgangers naar binnen. Aanmelden verdient de voorkeur maar mensen terugsturen zal niet snel gebeuren. De viering in de kerk aan het Koningshof begint om 10.00 uur. De viering zal door veel mensen online worden gevolgd en daarom is de maximale duur een uur. Diaken Dick Vrijburg zal ook in de protestantse kerk niet te lang maar wel uit zijn blote hoofd preken.

De harmonieuze organisatie en geoliede voorbereiding van de viering is in handen van een speciale werkgroep die is samengesteld vanuit de verschillende kerken. Iedereen is welkom: ook niet-kerkelijke mensen. De uitdaging is dat iedereen zich thuisvoelt. 

De viering is online te volgen via www.kerkomroep.nl. Selecteer Pijnacker en dan Dorpskerk en klik vervolgens de datum van zondag aan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant