Ravestein kijkt terug op een periode waar ze mooie herinneringen aan heeft over gehouden.Foto: Victor van Leeuwen | Levendecht
Ravestein kijkt terug op een periode waar ze mooie herinneringen aan heeft over gehouden.Foto: Victor van Leeuwen | Levendecht

Francisca Ravestein: “Komst cultuurhuis is een mooie afsluiter”

Actueel 1.035 keer gelezen

Afgelopen maandag droeg Francisca Ravestein het stokje over aan de nieuwe burgemeester, Bjorn Lugthart. Ravestein kijkt terug op een periode waar ze mooie herinneringen aan heeft over gehouden. Hoe belandde ze in de politiek? Hoe heeft ze haar politieke carrière beleefd en wat gaat ze nu doen? In een uitgebreid interview blikken we terug met Ravestein op 41 jaar politiek waarvan 2763 dagen als burgemeester van Pijnacker-Nootdorp.

Alhoewel ze nog tot oktober als burgemeester kon aanblijven, koos ze ervoor om eerder te stoppen en zo haar opvolger de kans te geven aan de slag te gaan met een nieuwe raad en een nieuw college van B&W. Afgelopen woensdag vond het afscheid van de gemeenteraad plaats in een bijzondere raadsvergadering, zoals dat formeel wordt genoemd. Tijdens het afscheid namen verschillende mensen, die nauw hebben samengewerkt met Ravestein het woord. Er zijn mooie woorden uitgesproken, waar Ravestein blij mee is. Ravestein heeft het al eerder meegemaakt, een afscheid als burgemeester van de gemeente Opsterland. Destijds was het nog mogelijk om een receptie te organiseren en stonden er rijen mensen, die de burgemeester persoonlijk de hand kwamen schudden. Het afscheid als burgemeester van de gemeente Pijnacker-Nootdorp was door de coronamaatregelen met een klein groepje, maar daardoor juist heel intens vindt Ravestein. “Er was veel aandacht voor hetgeen er werd gezegd en iedereen zat ontspannen op zijn plaats. Ik vond het in ieder geval heel erg mooi en goed georganiseerd.” Ook de gekozen sprekers vond Ravestein erg leuk.

De politieke loopbaan
Ravestein groeide op met politiek. Thuis werd er altijd al over politiek gepraat. Haar vader zat in Leiden in de gemeenteraad. Het gezin was ook goed op de hoogte van de actualiteit. De kranten werden goed gelezen in huize Ravestein. In 1980 werd Ravestein actief in de politiek binnen de fractie van D66 in Rotterdam-Noord, waar ze in de deelraad werd gekozen. Ik heb al met al 18 jaar in de Rotterdamse politiek gezeten. Ik heb daar een mooie tijd gehad”, zegt Ravestein. Tussen 1998 en 2002 was ze lid van de Tweede Kamer. Daarna was ze wethouder in de gemeente Renkum, waarnemend burgemeester in Beverwijk en burgemeester in Opsterland. Na vele omzwervingen door het hele land kwam Ravestein in 2014 in Pijnacker-Nootdorp terecht. Ravestein maakte bijna twee volle collegeperiodes mee als burgemeester. Ze kijkt terug op een mooie periode waarin bijna alle afspraken in gang zijn gezet door het college. Het feit dat het soepel loopt is volgens Ravestein te danken aan het raadsbreed akkoord, wat op deze manier de vruchten afwerpt. “Je hebt namelijk niet die harde tegenstelling oppositie - coalitie.”

Lokale- en landelijke politiek
Ravestein maakte zowel de gemeentepolitiek als de landelijke politiek mee. Persoonlijk vindt ze de gemeentepolitiek beter bij haar passen. Alhoewel ze de landelijke politiek heel interessant vond, haalde ze meer voldoening uit de lokale politiek. “Op gemeenteniveau kun je dingen in de praktijk ook echt realiseren en zie je ook binnen afzienbare tijd resultaat van de inspanningen. Gemeentepolitiek staat ook veel dichter bij de mens, dat vind ik prettiger werken”, zegt Ravestein. In totaal is ze 15 jaar burgemeester geweest. In de loop der jaren heeft ze de rol van de burgemeester zien veranderen. De burgemeester krijgt steeds meer bevoegdheden. Zo mogen burgemeesters bijvoorbeeld een huisverbod opleggen, mensen uit huis plaatsen en panden sluiten. Deze extra bevoegdheden veranderen volgens Ravestein de positie van de burgemeester. “Je komt steeds meer richting de grens van het strafrecht.” De meningen over deze bevoegdheden zijn verdeeld. Voor Ravestein hoeven burgemeesters niet meer bevoegdheden te krijgen. Ze heeft er bijvoorbeeld geen moeite mee om een drugspand te sluiten. “Dat is gewoon terecht”, zegt ze. Waar Ravestein wel moeite mee heeft is het opleggen van een huisverbod. Dit soort bevoegdheden waar je als burgemeester achter de voordeur met bijvoorbeeld relaties bemoeit, hoeven wat haar betreft niet uitgebreid te worden.

Herinneringen
Ravestein heeft mooie herinneringen aan de gemeentepolitiek in Pijnacker-Nootdorp. Het zijn er te veel om op te noemen. Beginnend bij het einde, als grote cultuurliefhebber, is de beslissing over de komst van het cultuurhuis toch een mooie afsluiter. Ravestein is ook trots op de vluchtelingenopvang in 2015 in de gemeente. “Het Hofland was een schot in de roos. Dat is vanaf het begin goed gegaan. Het is jammer dat we niet meer van zulke voorzieningen in de gemeente hebben waar we zoiets kunnen realiseren. Verder zijn er ook een aantal grote dossiers zoals de energietransitie, de omgevingsvisie en in het sociaal domein gebeurt er ook veel. Ik vind in ieder geval dat we het over het algemeen als gemeente goed doen.” Er zijn door de raad veel belangrijke besluiten genomen. Helaas zijn er ook minder mooie momenten geweest die Ravestein altijd bijblijven, zoals het bezoeken van de nabestaanden van de MH17 slachtoffers. Ook kwam er een aantal jaren terug een Syrische man onder de tram. “Dat vond ik zo zielig. Je overleeft de bombardementen om uiteindelijk zo om het leven te komen. De familie was ontroostbaar. Ik ben destijds met een tolk bij de familie geweest. Het is wel fijn als je beseft dat je mensen tot troost kan zijn. Het zijn moeilijke dingen om te doen, maar horen ook bij het vak.” Ravestein bedankte de medewerkers die altijd voor haar klaarstonden. Ik heb ook altijd goed samengewerkt met mensen in het cultuurveld. “Het uitwerken van de cultuurnota en de komst van het Cultuurhuis is er een van. Ook met de collega burgemeesters in de kring Haaglanden heb ik altijd goede contacten gehad. Er heerst een fijne sfeer waar je altijd met elkaar van gedachten kan wisselen.” Een van de burgemeesters die insprak was Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag. Hij sprak lovende woorden uit voor de manier waarop Ravestein haar bestuurlijk werk heeft gedaan op allerlei fronten en niveaus, ook in de zogeheten veiligheids- en gezondheidsregio en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de MRDH. Al met al is er veel moois tijdens haar burgemeesterschap ontstaan.

Boodschap
Voor de bewoners heeft Ravestein nog een belangrijke boodschap. “Pijnacker-Nootdorp is een prachtige gemeente om in te wonen en dat moet ook zo blijven. Dat is iets wat ik iedereen toewens. Het mooie is dat je zag dat mensen in deze coronatijd voor elkaar klaarstonden. Bijvoorbeeld de Facebookpagina: Heel Pijnacker-Nootdorp helpt’ of het feit dat mensen boodschappen voor elkaar deden. Het zijn kleine dingen die een mens weer hoop geven in deze sombere tijden. Het is ontstaan vanuit corona, maar het omzien naar elkaar is iets wat we vooral door moeten zetten met elkaar”, zegt Ravestein.

Afscheid
Naast haar vele bestuurlijke werk was Ravestein ook op andere gebieden actief. Zo is ze lange tijd voorzitter geweest van de basketbalbond. Ze zit nog steeds in het internationale bestuur van de rolstoelbasketballers. “Dat doe ik met veel plezier en daar kan ik nu meer tijd in steken.” Verder zit Ravestein nog in enkele commissies. Ze staat er ook open voor om ergens in een bestuur plaats te nemen. Nu ze het politiek bestuurlijke leven achter zich laat, komt er meer ruimte voor hobby’s. “Ik heb altijd graag gelezen. In de politiek lees je zoveel stukken, dat je er niet aan toe komt om een goed mooi boek te lezen. “Lekker wegduiken in een gemakkelijke stoel met een muziekje erbij”, Ravestein glundert bij het vooruitzicht. Na zoveel jaar een druk bestaan als politica is het haar van harte gegund!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant