Geen landplatworm of peul, maar de peulvormige doosvrucht van een trompetboom...
Geen landplatworm of peul, maar de peulvormige doosvrucht van een trompetboom...

Exotische landplatworm?

Actueel 1.955 keer gelezen

Half december kreeg ik via de redactie van de Telstar een foto doorgestuurd met daarbij de tekst: “Dit beestje zag ik in mijn tuin. 20 centimeter lang. Lijkt me geen naaktslak. Enig idee wat het is?”

Aandachtig bekijk ik de foto. Het is inderdaad geen naaktslak. De vorm doet me denken aan een peul, maar in de tekst staat dat het een beestje is. Misschien een landplatworm? In Nederland komen twee inheemse soorten voor, maar die worden niet langer dan 3 centimeter. De laatste jaren worden echter steeds meer exotische landplatwormen aangetroffen in Nederland. Die kunnen wel circa 15 centimeter lang worden. Ze leven vooral in kassen en tuincentra, waar ze als verstekeling worden aangevoerd met potplanten. Op internet bekijk ik foto’s van landplatwormen. Die zien er veel slijmeriger, minder plat en minder gestrekt uit dan het beestje op de foto. Zo’n landplatworm lijkt in mijn ogen op de kruising tussen een regenworm en een bloedzuiger. Ze bewegen zich voort als naaktslakken. De exotische landplatwormen zijn voorzien van kleuren of een merkwaardig hamerhoofd. Het zijn vraatzuchtige rovers en worden soms gezien als bedreiging voor de inheemse regenwormen. Hoog tijd om advies in te winnen bij een deskundige. 

Via EIS-Nederland kom ik in contact met Sytske de Waart: coördinator van de landplatwormenwerkgroep. Sytske schrijft: “Het beest ziet er interessant uit. Hij is niet gesegmenteerd en heeft een spitse langwerpige kop. Het zou een landplatworm kunnen zijn. Maar 20 cm is heel lang! Dan is het niet de inheemse donkere landplatworm (Microplana terrestris). Het zou helpen als ik wist of er rugstrepen, buikstrepen en/of ogen te zien zijn. Is het beest bewaard? Mocht je hem bewaren: stop hem in een goed afgesloten plastic bakje (zonder luchtgaatjes, daar wurmen ze zich doorheen) met een stukje vochtig (niet te nat) keukenpapier, en wat blaadjes en/of een stukje hout. En zet op een niet te warme, maar ook niet te koude plek. Een onverwarmde gang of bijkeuken voldoet meestal wel.” De volgende dag krijg ik bericht van de fotograaf. Die heeft het ‘beestje’ nog eens goed bekeken. Het blijkt een peul te zijn! Dat klopt met mijn eerste impressie. Bij nader inzien blijkt het geen echte peul te zijn, maar de peulvormige doosvrucht van een Catalpa: een boom uit de trompetbomenfamilie. Peulen zijn de vruchten van planten uit de vlinderbloemenfamilie. Dit vruchttype komt niet voor in andere plantenfamilies. Foto’s van echte landplatwormen ziet Sytske met belangstelling tegemoet via eis@naturalis.nl of waarneming.nl.

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant