Mustafa Al Attabi bij LUMC waar hij bezig is met de aanvullende studie voor IC-verpleegkundige en waar hij bezig is met een leuke lunchactie voor zijn collega’s. Foto: Frank Jansen
Mustafa Al Attabi bij LUMC waar hij bezig is met de aanvullende studie voor IC-verpleegkundige en waar hij bezig is met een leuke lunchactie voor zijn collega’s. Foto: Frank Jansen

IC-verpleegkundige in opleiding wil alle ziekenhuiscollega’s in het zonnetje zetten

Actueel 1.972 keer gelezen

Pijnacker - De sinds een jaar of acht in Pijnacker wonende Mustafa Al Attabi (33) is IC-verpleegkundige in opleiding bij het LUMC in Leiden. Bijna dagelijks ervaart hij de grote werkdruk die in de hele zorgsector en ook in ziekenhuizen wordt gevoeld en ervaren. Zelf zegt hij er best goed mee te kunnen omgaan, maar hij begrijpt heel goed dat dit niet voor iedereen geldt. Te lang te hard moeten werken onder een bepaalde hoogspanning omdat een leeggekomen ziekenhuisbed eigenlijk al lang weer ‘gevuld’ had moeten zijn, is voor niemand goed.

Om de gedachten heel even te kunnen verzetten, heeft Mustafa een ‘chillmoment’ bedacht voor al zijn collega’s. Hij wil op 13 januari – maar als het geld er nog niet is mag het ook een aantal dagen later – het plein bij het ziekenhuis in Leiden helemaal volzetten met foodtrucks waar zijn collega’s dan als lunch een overheerlijk broodje kunnen halen. Het moet natuurlijk allemaal coronaproef en het werk moet gewoon doorgaan. Dus wordt er een heel tijdschema gemaakt, zodat iedereen weet hoe laat hij/zij aan de beurt is. Het is ook niet de bedoeling dat mensen bij de foodtrucks op het plein blijven hangen. Broodje met toebehoren ophalen en elders oppeuzelen. Dat is het idee.

Mustafa is voor zijn ‘ziekenhuiszorglunchactie’ een crowdfundingactie begonnen in samenwerking met www.allesgeven.nl. Voor de foodtruck- cq voedselvoorziening heeft de Pijnackernaar samenwerking gezocht met de organisatie Buurt Keukens. Bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken rond de 8.500 mensen die natuurlijk niet allemaal op die dertiende januari hoeven te werken, maar naar schatting wel zo’n 1.500 á 1600. Dat zijn dus de mazzelaars! Stel dat het een andere dag wordt, dan zijn de op die dag dienstdoende collega’s de gelukkigen. Het is de bedoeling dat iedereen een lekker broodje mag halen beneden. Van de ziekenhuisdirecteur tot de portier of de postbezorger, om maar een paar functionarissen te noemen!

We spreken Mustafa thuis aan de Liora in Tolhek op Oudjaarsdag. Hij hoeft in het jaarwisselingsweekend niet te werken. Het is grofweg zo geregeld: je werkt met de kerst of met oud en nieuw. Mustafa woont met veel plezier in Pijnacker, met echtgenote Basma en hun bijna drie jaar jonge zoon Zayn, een lekker levendige krullenbol die even de kat uit de boom kijkt maar dan goed los komt.

Droom
Mustafa is van Irakese komaf. In 1998 is hij met zijn ouders en drie broers en zus naar Nederland gekomen. Hij was toen tien jaar. Zijn grote droom was chirurg worden maar omdat de Nederlandse taal op school toch een tijdje een soort blokkade was, werd die droom geen werkelijkheid. Mustafa wilde hoe dan ook iets met ‘zorg voor mensen’ doen.

Hij volgde een apothekersassistent opleiding en werkte acht jaar bij een apotheek. Omdat hij toch graag directer met mensen in contact wilde, besloot hij een hbo-opleiding verpleegkunde te gaan doen. Hij liep stage en werkte bij meerdere ziekenhuizen op allerlei afdelingen: buikchirurgie, hartchirurgie, interne geneeskunde, vaatchirurgie, gynaecologie en ook op de intensive care. Uiteindelijk besloot hij de IC-verpleegkundige als specialisatie te gaan doen.

“Het is zo veeleisend en veelzijdig wat je op de IC te doen krijgt. Ik vind het geweldig werk. Ben in juli van dit jaar met de anderhalf jaar durende opleiding begonnen en hoop in maart 2023 ermee klaar te zijn. Bij het LUMC vind ik het heerlijk werken. Je wordt overal bij geholpen. Het is een prachtige afwisseling van werken en studeren. Op een IC ben je als verpleegkundige een functionaris wiens opvatting en mening ertoe doet. Vind het ook mooi dat artsen tegenwoordig zo worden opgeleid dat ze zichzelf niet boven de andere medewerkers van de IC plaatsen. Het is echt teamwerk dat op samenwerking gebaseerd is.”

Mustafa heeft een positieve levenshouding, is flexibel en kan goed met druk omgaan, vindt hij zelf. “Het is gewoon ontzettend druk en het is heel verantwoordelijk werk. Je bent zeker op de IC heel direct met het leven en de gezondheid van mensen bezig. Omdat er mede door corona veel meer werk te doen is dan normaal, merk je dat er meer werk is dan de beschikbare medewerkers aan kunnen. Het is echt een personeelsprobleem. Landelijk kunnen ze wel streven naar de uitbreiding van het aantal IC-bedden maar de beschikbaarheid van medewerkers is de remmende factor. Dat ervaren we iedere dag. Er staat zo veel druk op, zodat er nauwelijks tijd is om adem te halen. Als er een kleine vertraging is met het vrijkomen van een bed, ontstaat er al een soort filevorming. En natuurlijk zorgen stress en druk ook voor een grotere kans op fouten en onderlinge irritaties. En gezien al die omstandigheden heb ik er ontzettend veel waardering voor al mijn collega’s in het ziekenhuis dat ze de moed er in houden en hun uiterste best blijven doen om hun werk zo goed mogelijk te doen. Door alle drukte en ook door de coronabeperkingen kon er de laatste anderhalf jaar bijna niets doorgaan qua ontspanning en met elkaar gezellig iets ondernemen. En dus kwam ik op het idee van deze actie. Heel even buitenlucht inademen en een lekkere voorkeurslunch oppikken bij een foodtruck.”

Mustafa wilde per se geen beroep doen op bestaande ‘ziekenhuispotjes’. Het leek hem mooi om het geld extern te vergaren. Vandaar zijn crowdfundingactie die meteen aansloeg.

Op Oudjaarsdag was de helft van het benodigde geld binnen en de positief ingestelde Pijnackernaar heeft er goede hoop op dat hij het bedrag bijtijds bij elkaar heeft, zodat het sein ‘go’ gegeven kan worden. “Ik mik nu nog steeds op donderdag 13 januari maar als het qua fondswerving niet bijtijds lukt, dan stellen we het even uit. Zo flexibel moeten we zijn toch? Binnen ons werk maken we ook heel regelmatig mee dat dingen anders lopen dan gedacht of gepland. Dat vind ik het mooie van het werk.” Tot slot: al het geld dat boven het gevraagde bedrag binnenkomt, zal gedoneerd zal worden aan project Glimlach. Dit is een project waar zeven ziekenhuizen aan deelnemen om de opname voor ernstig zieke kinderen zo prettig mogelijk te laten verlopen. Dit door middel van beeldmateriaal, video’s, dierenweetjes, bewegend behang en een kleurrijke afdeling. 

Doneren
Via de website van one2give.nl kun je doneren! Mocht je Mustafa anderszins willen helpen, mail dan naar redactie@telstarmediacentrum.nl en wij zetten je berichtje door. 


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant