Het bestemmingsplan is in strijd met de lintenvisie, waarin de richtlijn de verbinding van mens en natuur is.
Het bestemmingsplan is in strijd met de lintenvisie, waarin de richtlijn de verbinding van mens en natuur is.

Voorontwerp bestemmingsplan niet zonder zorgen

Actueel 1.392 keer gelezen

De gemeenteraad wordt gevraagd om het voorontwerp bestemmingsplan Vrijenban II vrij te geven voor inspraak en vooroverleg. Wethouder Ilona Jense is al 3,5 jaar bezig met dit bestemmingsplan. 

In de afgelopen jaren heeft ze veel gesproken met omwonenden en tuinders om nader tot elkaar te komen en een gedragen plan te krijgen. Verschillende raadsleden maken zich zorgen om de verkeersveiligheid, het wegvallen van groen en de mogelijke overlast voor de toekomstige bewoners. 

Zorgen over veiligheid en groen
De fractie van Progressief Pijnacker Nootdorp vindt het bestemmingsplan Vrijenban II een goed plan, maar maakt zich wel zorgen om de veiligheid van de aansluiting op de Delftsestraatweg. Auto´s uit de Vrijenban hebben slecht zicht op de fietsers, die uit de Delftsestraatweg komen. Ook Harald van Zielst (Trots) maakt zich hier zorgen over. Van Zielst zou ook graag zien dat de mogelijkheden voor een tweede ontsluiting worden onderzocht. De fractie van Progressief Pijnacker Nootdorp vindt dat alternatieve plannen eerder naar boven zouden moeten komen en niet pas na een zienswijze van een inwoner.

Kritisch over het plan
Ook Annemieke Hulsbergen (PvdD) is kritisch over het plan vanwege de opoffering van het groen. Volgens het college is het geen ‘groen’, maar is het gebied bestemd voor glastuinbouw. De PvdD vindt dat dit gebied wel onder groen valt, een groen gebied met ecologische waarden. Het bestemmingsplan is daarnaast in strijd met de lintenvisie, waarin de richtlijn de verbinding van mens en natuur is. Ook gemeentebelangen vindt dat er te weinig rekening wordt gehouden met de lintenvisie.

Zorgen over toekomst
Nita Graafland (Eerlijk Alternatief) is tevreden met het huidige plan. Wel noemt Graafland een aantal aandachtspunten: verkeersontsluiting . Graafland maakt zich wel ernstige zorgen om de toekomstige kopers. Ze vraagt zich af of ze zich realiseren hoe het is om in een buitengebied te wonen met glastuinbouwers ‘in de achtertuin’. Ook de PvdD uitte haar zorgen over de woningbouw nabij een kas, vanwege de mogelijke overlast die het licht en geluid uit de kas zou kunnen veroorzaken voor de toekomstige burgers.

De fractie van Eerlijk Alternatief voorziet dan ook klachten in de toekomst aan het adres van de glastuinbouwers. “Mensen hebben geen flauw benul hoeveel licht er bijvoorbeeld in deze sector wordt geproduceerd.” Tijdens de beeldvormende vergadering gaf de wethouder aan dat door de toekomstige ontwikkelingen van LED verlichting, de overlast minder zal zijn. 

Twijfels
Graafland heeft zo haar twijfels. Volgens haar is LED verlichting in de kassen nog lang niet aan de orde. Graafland kondigt een motie aan voor de besluitvormende vergadering, waarbij de fractie van Eerlijk Alternatief het college op zal roepen om de informatievoorziening richting de kopers zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant