Voorzitter Anneke Bitter en scheidend penningmeester Arie Gravesteijn poseren trots bij het vaandel nadat burgemeester Francisca Ravestein de koninklijke erepenning heeft uitgereikt. (foto’s Nicolien Lugtigheid)
Voorzitter Anneke Bitter en scheidend penningmeester Arie Gravesteijn poseren trots bij het vaandel nadat burgemeester Francisca Ravestein de koninklijke erepenning heeft uitgereikt. (foto’s Nicolien Lugtigheid)

IJsvereniging Voorwaarts ontvangt koninklijke erepenning

Actueel 1.116 keer gelezen

In navolging van de IJsvereniging Pijnacker heeft ook de ‘IJsvereeniging Voorwaarts te Delfgauw’ vorige week de koninklijke erepenning ontvangen. Burgemeester Francisca Ravestein reikte bij de ijsbaan langs de Rijksstraatweg de erepenning uit die door Zijne Majesteit de Koning op 10 september is toegekend aan de vereniging die vorig jaar 125 jaar bestond.

Eigenlijk wilde het bestuur van de vereniging op woensdag 8 december een happening houden waarbij ook de leden welkom waren, maar door de coronabeperkingen moest ‘dit heerlijk avondje’ in het Kerkelijk Centrum Delfgauw worden geannuleerd. Ook clubhuis Het IJskristal was eigenlijk te klein voor de uitreiking waarbij het volledige bestuur van de club aanwezig was. Daarom werd de uitreiking buiten gedaan. Gelukkig scheen het winterzonnetje deze woensdag en was het prima weer voor een hartverwarmende penninguitreiking.

Voorzitter Anneke Bitter had voor twee kannen punch gezorgd. Dat is bij IJsvereeniging Voorwaarts als het ware de ‘huisdrank’ zodra het dusdanig winters is dat de baan geopend kan worden. Zoals dat in februari van dit jaar nog het geval was. Toen kon gedurende een flink aantal dagen lekker worden geschaatst. Het ledental is in die dagen ook weer flink opgelopen tot zo’n 400.

De viering van het 125-jarig bestaan van de in 1895 opgerichte vereniging kon eind vorig jaar niet zo uitgebreid worden gevierd als gepland, maar gelukkig was er wel een mooi jubileumboek met mooie verhalen over de rijke historie van de club die dus teruggaat tot de negentiende eeuw. Na de strenge winter van 1895 werd toevallig of niet zowel in Nootdorp, Delfgauw als Pijnacker een ijsvereniging opgericht.

In het aan alle leden uitgereikte jubileumboek is te lezen dat het best nog lang duurde voordat de club ‘een vaste baan’ had op een stuk land dat voor niet te veel geld was gekocht. Die eerste baan bevond zich ook langs de Rijksstraatweg maar dan een stuk richting de Delftsestraatweg. Nabij de plek waar nu het tuincentrum nog is.
Vanwege de bouw van de woonwijk Emerald Delfgauw is rond de eeuwwisseling een nieuwe accommodatie ontwikkeld op de huidige plek: een mooie baan met een fraai clubhuis. Dat wordt het hele jaar verhuurd aan de kinderopvangorganisatie ZON zodat de ijsvereniging ook in ijsloze tijden verzekerd is van vaste inkomsten. Zodra de ijsbaan open gaat, kan ZON tijdelijk op een andere locatie de buitenschoolse opvang onderbrengen.

Terug naar de uitreiking van de koninklijke penning die heel feestelijk verliep. De burgemeester prees het bestuur van de vereniging voor de manier waarop men door de jaren heen de IJsvereeniging Voorwaarts ‘op de baan’ heeft gehouden. Vooral dankzij bestuursleden met duurvermogen, zoals penningmeester Arie Gravesteijn die liefst 51 jaar deel uitgemaakt heeft van het bestuur waarvan heel veel jaren als penningmeester.

Door een wat verminderde gezondheid heeft Arie na overleg binnen zijn familie besloten om ermee te stoppen, maar de opvolging komt tot vreugde van iedereen van binnenuit. Dochter Irene van Paassen-Gravesteijn neemt het penningmeesterschap over en als zij het niet had gedaan dan zou een van de andere dochters van Arie en Miep in de starthouding hebben gestaan om de gelden van de club zorgvuldig te beheren.

Voorzitter Anneke Bitter is heel blij dat Irene de taak van pa Arie wil overnemen. Ze stelt vast dat zij en echtgenoot Gerard meteen de oudste bestuursleden zijn nu. Gerard zit alweer 25 jaar in het bestuur en ontving uit handen van Arie Gravesteijn vorige week ‘De gouden schaatsspeld’. Dat gebeurde na de uitreikingsplechtigheid tijdens een kort samenzijn bij Het Rieten Dak waar meteen ook afscheid werd genomen van Arie als bestuurslid. Gelukkig blijft Arie wel nauw betrokken bij de club die toch een beetje zijn levenswerk is geweest. Uiteraard naast zijn huwelijk en gezin en het eigen tuinbouwbedrijf dat hij heeft gerund.

Het is wel mooi dat het bestuur van de club min of meer een ‘familiebedrijf’ is. Anneke en Gerard Bitter zijn niet het enige echtpaar in het bestuur; ook Gerda en Rob Hazeu zijn een echtpaar. Verder is daar nog secretaris Menno van der Lugt die voor een feestelijke taart had gezorgd die bij clubhuis Het IJskristal na de uitreiking werd aangesneden. Zo wordt het werk bij Voorwaarts met vereende krachten gedaan. Gerard Bitter vertelde dat de entree bij de baan klaar is voor een vorstperiode. Een wens is nog om het gras op de baan nog wat korter te maaien voordat het echt gaat vriezen maar daarvoor moet het eerst nog even een paar weken niet te veel regenen…

Secretaris Menno van der Lugt bedankt Arie Gravesteijn voor 51 jaar trouwe dienst.
Gerard Bitter ontving De Gouden Schaatsspeld voor zijn zilveren bestuurslidmaatschap.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant