De Ackerdijkse Plassen. Foto: Gerard de Hoog
De Ackerdijkse Plassen. Foto: Gerard de Hoog

Zorgen om warmteputten van Mijnbouwenergie BV Duijvestijn in Delfgauw

Actueel 2.824 keer gelezen

De bewoners en natuurverenigingen maken zich ernstige zorgen om de warmteputten van Mijnbouwenergie BV Duijvestijn in Delfgauw. De ene put ligt pal tegen de bebouwing van Emerald aan en de andere midden in het duurzame weidevogelgebied Zuidpolder. 

Twee weken geleden viel er bij een aantal inwoners van Delfgauw een postkaartje van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in de bus, met de aankondiging dat inwoners een zienswijze bij het ministerie van EZK konden indienen in verband met een winningsvergunning. Voorzitter van de bewonersvereniging Delfgauw, Johan Molenbroek, spreekt de raad toe namens de bewoners en natuurverenigingen. De bewoners vinden namelijk dat de communicatie omtrent dit onderwerp niet goed is verlopen.

Risico’s
De experts wijzen volgens Molenbroek het winningsplan af, omdat het te risicovol is en adviseren daarom veel lagere drukken en hogere retourtemperatuur van 35 graden i.p.v. de door Mijnbouwer D voorgestelde 16 graden. De bewoners zijn bang dat zich dezelfde taferelen als in Groningen zullen voordoen. “Bijna 60 jaar geleden en zelfs tot een jaar of 3 geleden werden bezorgde lokale signalen in verband met kansen op verzakkingen en trillingen weggehoond door NAM en anderen. Kritische, achteraf wel juiste, informatie werd lange tijd verstopt. Inmiddels zijn er structurele verzakkingen geweest en hebben we 1500 bevingen gehad en het is bij lange na niet over. Of het hier te zijner tijd ook zo gaat weten we natuurlijk niet, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee in deze fase”, zegt Molenbroek. Een ander belangrijk punt is het risico van lekkage en vermenging met olie en gas voor de kwetsbare natuur in de Zuidpolder en in de Ackerdijkse Plassen. De inwoners hebben veel geld in de woningen en leefomgeving geïnvesteerd en willen rust kunnen genieten van hun leefomgeving.

Advies
Volgens Molenbroek hoeft er ook geen haast te worden gemaakt met het winningsplan, maar moet het juist zorgvuldig worden bekeken. Belangrijke punten die goed overwogen moeten worden zijn bijvoorbeeld: operationele inzet, veiligheid, herijking na nieuwe inzichten en controle systeem integriteit. Ook zou de vergunning niet voor 35 jaar, maar elke vijf jaar herijkt moeten worden en zo nodig bijgesteld moeten worden om de borging van veiligheid, omgevingsbelang en verantwoording naar de omwonenden toe. Molenbroek noemt een aantal risico’s die goed in de gaten gehouden moeten worden zoals: financiële aansprakelijkheid, samenhang met andere potentiële en oude putten, overstromingen en trillingen. Namens de bewoners en natuurverenigingen vraagt Molenbroek de raad om B&W de opdracht te geven om een zienswijze in te dienen waarin de belangrijkste overwegingen, thema’s en risico’s worden benoemd. Ook roept hij de raad op om zelf ook voor 13 januari 2022 een zienswijze in te dienen. “Laat als Raad de gemeenschap daadwerkelijk merken dat u voor hun belang instaat en laat dit dossier niet ongemerkt aan u voorbijgaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant