Afbeelding

Brief van Nextdoor op de deurmat: wat nu?

Actueel 4.841 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - In een aantal wijken in Pijnacker-Nootdorp wordt door bewoners gebruik gemaakt van de BuurtApp Nextdoor. Dat staat iedereen natuurlijk vrij, maar aanbevolen wordt het allerminst. Recent zijn er weer brieven bezorgd bij inwoners van onze gemeente om lid te worden.

Als je ‘Nextdoor’ in typt bij Google kom je al snel terecht bij berichten van de consumentenbond, Tros-Radar en de politie die allemaal waarschuwen voor ‘Nextdoor’. Want wie zich inschrijft verstrekt het bedrijf tal van privégegevens, zoals adres, telefoonnummer en soms zelfs een profielfoto. Volgens het tv-programma Opgelicht geef je door de app te downloaden, Nextdoor toestemming om deze gegevens te gebruiken.

De verstuurde brieven lijken afkomstig te zijn een buurtgenoot. De brief wordt ook afgesloten met de naam van een buurman of buurvrouw. Die buurman of -vrouw heeft toestemming gegeven om zijn of haar gegevens te laten gebruiken voor promotie. Zonder dat die persoon het weet worden de gegevens gebruikt om buurtgenoten over te halen om de app ook te gaan gebruiken.

Tip: Maak met een klein aantal buurtbewoners gewoon een WhatsApp-groepje aan. Dat is veel veiliger!


Reactie Nextdoor
Naar aanleiding van het artikel ‘Brief van Nextdoor op de deurmat: wat nu?’ willen we graag namens Nextdoor een reactie delen.

Allereerst willen we benadrukken dat de brieven legitiem zijn en volledig te vertrouwen, dus niet onveilig en geen opmaat zijn naar identiteitsfraude wat in het artikel met onder andere de zinnen “De verstuurde brieven lijken afkomstig te zijn een buurtgenoot” en “Zonder dat die persoon het weet worden de gegevens gebruikt om buurtgenoten over te halen om de app ook te gaan gebruiken” wordt gesuggereerd. Dit is onjuist. De uitnodigingsbrieven worden alleen door Nextdoor verstuurd, nadat Nextdoor-leden hier zelf toestemming voor hebben verleend. Dit zijn legitieme uitnodigingsbrieven en er zijn verschillende manieren waarop leden een brief kunnen versturen, altijd moeten leden meer dan een keer bevestigen dat er uit hun naam een uitnodiging wordt verstuurd. Ook in de algemene voorwaarden staat, dat Nextdoor enkel en alleen een uitnodiging namens een lid kan versturen als diegene daar zelf opdracht toe heeft gegeven. Zonder bevestiging worden er geen uitnodigingen verzonden.

Bovendien wordt verwezen naar oude berichtgeving, waaronder artikelen van NU.nl en Opgelicht uit 2019. De bewering in deze artikelen dat er sprake is van identiteitsfraude is onjuist. Wat de bescherming van persoonlijke gegevens en informatie betreft is Nextdoor toegewijd aan het beschermen van de privacy van haar leden en de veiligheid van hun informatie. Bovendien worden leden geïnformeerd over alle gegevensgebruik via ons Privacybeleid en Ledenovereenkomst. Nextdoor deelt geen informatie van leden die kan worden gebruikt om een individu direct te identificeren.

We willen tot slot benadrukken dat we ons blijven inzetten voor het bouwen van sterke buurten. Hoewel we er voortdurend naar streven om onze leden zo goed mogelijk van dienst te zijn, weten we dat er altijd meer werk te doen is. We moedigen leden aan om hun feedback te delen, zodat we hen een ervaring kunnen blijven bieden die de privacy van onze leden respecteert, hun persoonlijke informatie beschermt en waarmee we elke dag het vertrouwen verdienen. Als leden vragen hebben, ondersteuning nodig hebben of gevallen van misbruik willen melden, kunnen ze altijd contact met ons opnemen via ons contactformulier of zij kunnen ons supportteam mailen via help@nextdoor.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant