Bij de bibliotheek in Pijnacker ontstond de afgelopen zaterdagen een levendige ruilhandel, zowel binnen als buiten.
Bij de bibliotheek in Pijnacker ontstond de afgelopen zaterdagen een levendige ruilhandel, zowel binnen als buiten.

Plaatjesboek PLUS Sabine Zondag ‘Pijnacker in vroeger tijden’ een gigantisch groot succes

Actueel 2.191 keer gelezen

Enkele weken geleden is PLUS Sabine Zondag gestart met een actie om het zogenoemde plaatjesboek ‘Pijnacker in vroeger tijden’ gevuld te krijgen.

Dit boek is gemaakt in samenwerking met het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker, onder leiding van samenstelster Annette Theeuwsen. Het mooi vormgegeven bewaarboek bevat 174 plaatjes en tegelijk staat er heel veel informatie in over uiteenlopende ‘onderdelen’ van de geschiedenis van Pijnacker. Het grappige is dat je die informatie meteen even leest, zodra je een plaatje inplakt.

Bij iedere tien euro aan boodschappen krijgt de klant plaatjes. Zelfs van buiten Pijnacker komen er vragen of er mensen in Pijnacker voor hen willen sparen. Er zijn al 2.000 boeken verdeeld.

Intussen zijn er ook ruilacties op gang gekomen. Op Facebook worden lijstjes met de nummers van nog te verzamelen en dubbele plaatjes gedeeld. Dergelijke lijstjes worden ook gedeeld tussen de verzamelaars. Sommige mensen sparen en ruilen voor meerdere mensen. Er ontstaat zo een heel netwerk van plaatjesverzamelaars!

In de bibliotheek is de tentoonstellingshoek van het Historisch Informatie Punt, een werkgroep van het Historisch Genootschap Oud Pijnacker. Het HIP is voor informatie altijd op zaterdag geopend van 11.00 tot 13.00 uur. Vandaar dat mensen dachten; dat is mooi dan kunnen we daar plaatjes ruilen, want tenslotte hebben de Hippers ook de inhoud van het boek verzorgd.
Maar uiteraard is het niet mogelijk in de kleine tentoonstellingshoek veel mensen te ontvangen, zeker niet in deze tijden van corona. En dus ontstond er de afgelopen twee zaterdagen spontaan een grote groep mensen voor de deur van de bibliotheek aan de Julianalaan, die ondanks de kou en regen aan het ruilen was. Er stonden tot 55 mensen tegelijkertijd te ruilen.

Paul van Winden, voorzitter van het HGOP: “Op zich is het natuurlijk geweldig dat mensen zo graag hun mooie boek willen vullen met de plaatjes, tenslotte is ons doel om de historie van Pijnacker onder de aandacht te brengen en dat lukt zo prima! Alleen is het in deze coronatijd niet handig om in zo’n grote groep plaatjes te ruilen, ook niet buiten. Mensen staan veel te dicht bij elkaar, praten over de nummers en geven elkaar de plaatjes door. Afstand houden is niet mogelijk. Mijn advies is dan ook: kom zaterdag niet!”

De mensen zijn laaiend enthousiast over het boek, bij het fanatieke af. Veel lof is er voor de kwaliteit van het boek, de heel bijzondere foto’s en de heldere onderschriften.  Wel is te horen dat de actieperiode vrij kort is, men is bang dat het boek net niet volledig gevuld kan worden. Veel mensen spraken de hoop uit dat de actieperiode die officieel 4 december afloopt verlengd zou worden. Die hoop is vervuld.

Sabine Zondag van de PLUS liet gisteren weten dat de actie met een week wordt verlengd en dat ze nog 60.000 plaatjes laat bijdrukken. Hopelijk is dat voldoende om alles boeken gevuld te krijgen. Hoe dan ook zal ruilen van belang blijven...

Uit de krant