Wespennest in handen van Simon Knot bij Ackerdijkse plassen. (foto: Cees Zwinkels)
Wespennest in handen van Simon Knot bij Ackerdijkse plassen. (foto: Cees Zwinkels)

Wespennest in vogelkijkhut

Actueel 2.094 keer gelezen

Op woensdag 10 november krijg ik een foto van een groot wespennest dat zich bevond in de Ackerdijkse plassen. De foto is gemaakt door Cees Zwinkels. Wat zou er voor verhaal zitten achter het wespennest?

Aan Cees vraag ik nadere informatie. Hij schrijft: “Het wespennest ontwikkelde zich afgelopen zomer in een vogelkijkhut in de Ackerdijkse Plassen. Bezoek aan de hut bij excursies moest worden stopgezet. In het najaar sterven de wespen en dan kan je er weer veilig bij komen. En het weghalen. De man die het wespennest in handen heeft is natuurliefhebber Simon Knot, een van de vrijwilligers die op woensdag meewerkt aan het landschapsonderhoud.” Verder brengt Cees me in contact met boswachter communicatie: Juriaan van Leeuwen. Juriaan voegt het volgende toe aan het verhaal: “Het waren gewone wespen, in ieder geval geen hoornaars. We hebben de wespen niet heel goed bekeken. Het nest is nog heel. Ik weet eigenlijk niet of er nog een wesp in zit. Dat is aan de buitenkant niet te zien. Het nest ligt nu bij ons op kantoor. Het is heel licht van gewicht en voelt aan als papier.” Bij het bericht van Juriaan zit een foto van de binnenkant van de kijkhut, waarop te zien is waar het nest hing. Het zat onder een plank die onder de kijkopening is bevestigd. Juriaan schrijft dat het gewone wespen zijn, maar er zijn in Nederland elf soorten sociale wespen die nesten maken van papiermaché.

Op de website van insectenkenner en fotograaf Albert de Wilde (www.ahw.me) lees ik dat de gewone wesp (Vespula vulgaris) en de Duitse wesp (Vespula germanica) zeer grote nesten maken, terwijl de andere soorten kleinere bouwsels produceren. Het is dus goed mogelijk dat het nest in de hut door gewone wespen is gemaakt. Deze soort is echter moeilijk te onderscheiden van de Duitse wesp. In het voorjaar begint een wespenkoningin met de aanleg van een nieuw nest. Ze kauwt met hoorbaar geknaag aan hout of rietstengels tot er pulp ontstaat. Daarmee bouwt ze de wanden van het nest in laagjes op. Later helpen haar dochters, de werksters, met het uitbouwen van het nest en het voeden van de larven met eiwitrijk voedsel. Er kunnen wel 10.000 wespen leven in een wespennest. In de nazomer verschijnen de mannetjes. Die hebben langere antennes en geen angel.

Aan het eind van het seizoen verlaten de wespen het nest. Dat wordt niet hergebruikt in een volgend jaar. De bevruchte koninginnen overleven de winter door zich te verstoppen op een beschutte plek. Dit jaar heb ik in november al drie wespenkoninginnen het huis uit gezet...

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant