Organisator Tineke van Wijk staat bij de oliebollenuitgifte, terwijl achter haar de allerlaatste oliebollen afgehaald worden.
Organisator Tineke van Wijk staat bij de oliebollenuitgifte, terwijl achter haar de allerlaatste oliebollen afgehaald worden.

Delfgauwse bazaar zorgt voor verbinding en gezelligheid

zo 14 nov 2021, 16:18 Actueel

Het was even geleden, maar vorige week zaterdag was het dan eindelijk weer een gezellige drukte bij de Bazar in het Kerkelijk Centrum in Delfgauw. “Ze weten ons goed te vinden,” lacht organisator Tineke van Wijk: “maar gelukkig komen ze mooi verdeeld, de anderhalve meter afstand is geen enkel probleem.”

Elk jaar organiseert het Kerkelijk Centrum een grote bazaar en rommelmarkt en dat al bijna 25 jaar lang. De rommelmarkt is dit jaar vanwege de coronapandemie achterwege gebleven, maar die wordt als alles goed gaat in het voorjaar ingehaald. “Dan bestaan we 25 jaar”, vertelt van Wijk: “dan hopen we extra uit te kunnen pakken”.

Opkomst
Van Wijk toont zich verheugd over de opkomst. “Het loopt lekker door. Dat zie je wel aan de oliebollen. Een grote trekpleister van onze bazaar zijn altijd de oliebollen. Andere jaren was de bazaar gecombineerd met de rommelmarkt, maar nu niet. Daarom hadden we minder oliebollen gemaakt. Voorheen bakten we 2500, dit jaar 1500. Zo’n 750 waren al van tevoren besteld en de andere 750 waren om 11.00 uur al uitverkocht.

Bazaarclub
De bazaarclub bestaat uit zo’n 25 leden die wekelijks bij elkaar komen om te handwerken en te knutselen. De resultaten worden verkocht op de jaarlijkse bazaar. Zo is er bijvoorbeeld een kraam met bloemstukken die oude fietsbanden als basis hebben. De fietsbanden krijgen een nieuw leven als bloempotten in de prachtigste vormen. “Leuk voor een cadeau en een mooie vorm van hergebruik,” lacht van Wijk.

Donaties
Behalve de zelfgemaakte spullen van de bazaarclub, zoals brei- en borduurwerken, de fietsbandenbloemstukken en mooie sieraden, zijn er op de bazaar nog meer dingen te koop. Zo is er een omvangrijke tweedehands boekenmarkt. “Ik denk niet dat we die allemaal verkopen hoor,” vertelt de Delfgauwse; “maar gelukkig hebben we een opslagruimte en wat we over hebben geven we ook wel weg voor andere bazaars, bijvoorbeeld in Pijnacker.” Verder is er veel tweedehands speelgoed en vooral heel veel bloemen, gedoneerd door plaatselijke kwekers. En heerlijk vers fruit uit de omgeving.

Goede doel
De opbrengst komt ten goede aan het goede doel en aan het kerkelijk centrum of de directe omgeving. Dit jaar zijn de goede doelen Stichting Gevangenzorg Nederland en kleuterschool Amalua Galfalvi Sovata in Roemenie. Stichting Gevangenzorg Nederland biedt een luisterend oor aan gevangenen en hun familie. Met 700 vrijwilligers brengen ze bezoeken aan gevangenen en organiseren ze scholing. Kleuterschool Amalua Galfalvi ligt in het dorpje Sovata in Roemenië. Een arme regio met weinig voorzieningen. De overheid zorgt voor het schoolgebouw, maar dat er meer nodig is dan een gebouw, dat is duidelijk.

Kerkgebouw
Een deel van het geld komt ten goede aan de kerk zelf en draagt bij aan het welzijn van heel Delfgauw. “We hebben onze eigen bankrekening,” legt van Wijk uit. “De kerk kan bij ons een aanvraag doen dan bepaalt de bazaarcommissie of we deze honoreren. In de coronatijd hadden we bijvoorbeeld hier voor de kerk een gezellig terras voor alle Delfgauwenaren. Daar hebben we natuurlijk graag geld voor vrijgemaakt. Een mooi stukje verbinding in Delfgauw in die nare tijd.”

Verbinding
Verbinding dat is iets dat ook goed zichtbaar is in de bazaarclub zelf. “We zijn met 25 dames,” vertelt van Wijk, “Maar eigenlijk werkt vaak het hele gezin mee. Bijvoorbeeld met het opbouwen, het sjouwen van de spullen, het opslaan van de spullen en natuurlijk het bakken van de oliebollen. Het zorgt ook echt voor een stukje gezelligheid en saamhorigheid hier in Delfgauw. Ook onze maandagavonden als we gezamenlijk knutselen en handwerken zijn erg gezellig. Daar kunnen we nog wel wat dames gebruiken. En je hoeft echt niet bij de kerk aangesloten te zijn hoor, het is voor iedereen die in de buurt woont en een beetje handig en creatief is.” Heb je interesse, dan kun je contact opnemen met Tineke van Wijk op 06-25442458.

Uit de krant