Een fraaie bundel prachtvlamhoeden siert de berm. (foto: Fetse Visser)
Een fraaie bundel prachtvlamhoeden siert de berm. (foto: Fetse Visser)

Prachtvlamhoeden langs de Europalaan

Actueel 903 keer gelezen

Het hele jaar door zijn er paddenstoelen te vinden, maar in de herfst zijn ze doorgaans het meest opvallend. Zeker als het vochtig is schieten ze soms als paddenstoelen uit de grond.

Eind oktober krijg ik bericht van Fetse Visser: “Langs het fietspad aan de westzijde van de Europalaan in Pijnacker, tussen de Lidl en de rotonde met de Oranjelaan staat een groepje hele mooie paddenstoelen. Ze zijn bruinoranje, niet te missen.” Na het lezen van het bericht ga ik meteen ter plekke een kijkje nemen. De grote opvallende zwammen zijn inderdaad al van verre zichtbaar. De app Obsidentify geeft ze met 100% zekerheid de naam: prachtvlamhoed.

In een paddenstoelengids zoek ik deze soort op om de determinatie te controleren. De zwammen lijken op de gefotografeerde exemplaren in de gids, maar ze zijn niet 100% hetzelfde. De kleur is anders, de stelen zijn dikker en er zit geen ring om de steel. De omschrijving van de prachtvlamhoed in de gids geeft aanvullende informatie: de kleur kan variëren van roestgeel tot oranjebruin, de steel is 1-4 centimeter dik, de hoed heeft een diameter van 5-20 centimeter, groeit vaak in bundels en komt algemeen voor in bossen, lanen en wegbermen. Dat klopt allemaal uitstekend.

Ik mis eigenlijk alleen nog de ring om de steel. Daar heb ik in het veld niet op gelet en op de foto is geen ring te zien. Ik bekijk nog eens goed de foto’s die Fetse en ik van de prachtvlamhoeden hebben gemaakt. Dan dringt het tot me door dat ze nog niet volgroeid zijn, want er zijn nog geen plaatjes te zien aan de onderkant van de hoeden. De ring om de steel is het restant van het vlies dat de plaatjes afdekt. Als ik vijf dagen later weer bij de paddenstoelen ga kijken blijken ze rijp te zijn en jawel, ook de ring is nu zichtbaar!

Fetse merkte in onze mailwisseling op dat er rond de groeiplaats van de prachtvlamhoeden een flink aantal uitgedroogde paddenstoelen stond. Dat was mij ook opgevallen. Mijns inziens ging het om verschillende soorten, maar ik heb ze niet gedetermineerd omdat ze al tamelijk ver heen waren. Vermoedelijk door het maaien van de berm. De tweede keer dat ik ging kijken had de maaier keurig om de prachtvlamhoeden heen gemaaid. Wat mij verder opviel waren de vele paardenvijgen op de groeiplaats. Sommige paddenstoelensoorten zijn daar dol op. Prachtvlamhoeden voeden zich volgens de gids vooral met dode boomstronken, maar misschien houden ze ook wel van paardenvijgen. Aan de Europalaan lijken ze niet op een stronk te groeien, maar die kan onder de grond verscholen zitten.

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant