Foto: Anete
Foto: Anete

Trap niet in allerhande nep-telefoontjes!

Actueel 1.589 keer gelezen

Ongeveer 5.000 mensen hebben inmiddels bij de Fraudehelpdesk gemeld dat zij telefonisch zijn benaderd namens de ‘National Police’ of de ‘Dutch Supreme Court’ (de Hoge Raad der Nederlanden). In werkelijkheid zijn het nep-telefoontjes. Het merendeel van deze meldingen werd in de maand oktober gedaan.

De telefoontjes lijken van een Nederlands mobiel nummer te komen, of echt van de Hoge Raad. In werkelijkheid zijn deze telefoonnummers ‘gespooft’ en zijn de mobiele nummers van particulieren die er niets mee te maken hebben.

Wie opneemt krijgt een Engels-gesproken bandje te horen. De tekst die wordt afgespeeld varieert:

-‘Uw BSN-nummer wordt misbruikt’, of:
-‘Er loopt een arrestatiebevel tegen u’, of:
-‘U maakt onderdeel uit van criminele activiteiten zoals drugshandel en witwassen’.

Hierna wordt de ontvanger verzocht het cijfer 1 in te toetsen om te worden doorverbonden met een ‘agent’. Deze nepagent vraagt mensen hun identiteit te verifiëren aan de hand van persoonlijke gegevens.

Vervolgens wordt soms gezegd dat er een probleem is rond de bankrekening van de ontvanger van het telefoontje. Die zou het geld moeten ‘veiligstellen’ door het over te maken naar een bepaald rekeningnummer.

In enkele gevallen ‘helpen’ de oplichters daarbij door zichzelf toegang tot de computer van de gedupeerde te verschaffen. Dat doen zij door de gedupeerden bepaalde software op de computer of telefoon te laten downloaden, om op die manier toegang te krijgen tot een bankrekening.

De meeste mensen met financiële schade zijn Engelstalig.

Advies
Wees alert wanneer u wordt gebeld door een onbekend telefoonnummer. Hoort u een Engelstalig bandje? Hang dan direct op. Bel onbekende nummers niet terug. Maak in elk geval nooit geld over op basis van een bericht of telefoontje maar verbreek de verbinding. Bel bij twijfel uw bank op het telefoonnummer dat u zelf opzoekt op de website van de bank. Zij kunnen u vertellen wat de werkelijke situatie is. Doe een melding bij de Fraudehelpdesk.

Heeft u een programma op uw computer of telefoon gedownload? Laat het apparaat dan nakijken door een deskundige.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant