Logo telstar-online.nl
<p>Dynamic Tennis Nootdorp kan best nog wat nieuwe leden plaatsen.</p>

Dynamic Tennis Nootdorp kan best nog wat nieuwe leden plaatsen.

Dynamic Tennis Nootdorp kan best nog wat nieuwe leden plaatsen

  •   keer gelezen   Actueel

Iedere dinsdag- en vrijdagmorgen van half elf ’s tot twaalf uur huurt Dynamic Tennis Nootdorp (DTN) de sporthal van RKDEO af. In deze prachtige hal worden dan zes veldjes uitgezet waar rond de twintig mannen en vrouwen met dit dynamische spel aan de gang gaan.

Het waren Irene en Jan van den Berg die een jaar of vier geleden deze sport in Pijnacker-Nootdorp introduceerden. Via het bij Apeldoorn gelegen Ugchelen kwamen zei in Nootdorp terecht waar zijn broer Willem vroeger hoofd der politie was. Willem en ook twee zussen wonen in Nootdorp. Een van die zussen is Ineke Staakman-Van den Berg. Zij is penningmeesteres van de club waar ze natuurlijk ook actief speelt. Dat doet normaliter secretaris Bob Stap ook, maar hij is tijdelijk uit de running vanwege een blessure, zodat hij vanaf de kant moet toekijken.

Het spel wordt gespeeld op een veldje dat dezelfde omvang en afmetingen heeft als een badmintonveld. Het wordt in tweeën gedeeld door een net dat overeenkomt met dat op een tennisterrein. Er wordt gespeeld met een ‘tennisachtig’ racket en met een zachte tennisbal. 

Het voordeel daarvan is dat de bal niet al te ver over het net gaat en dat voormalige tennissers met schouderproblemen er goed mee overweg kunnen. Het gaat niet om kracht, dus kunnen mannen en vrouwen heel goed tegen elkaar spelen.
Het spel draait vooral om balgevoel, anticiperen, tactiek en snelheid/loopvermogen. Omdat het veld niet te groot is en de bal niet hard over het net gaat, kan iedereen dynamic tennis spelen. Er zijn mannen en vrouwen actief van alle leeftijden. De oudste dame is 82 maar doet nog lekker mee. De meeste leden zijn de 60 gepasseerd, maar dat heeft meer te maken met het feit dat er overdag door de week gespeeld wordt. Want ook voor jongere mensen is het een prima spel om te doen. Sommige leden kunnen of willen niet meer tennissen en dan is dynamic tennis een prima alternatief.

Nieuwe leden worden na aankomst even wegwijs gemaakt over de spelregels maar iedereen kan al snel zelfstandig spelen. Er wordt in principe twee tegen twee gespeeld met ieder half uur weer een wisseling van spelers en banen, zodat iedereen tegen iedereen komt te spelen. Daardoor ontstaat er ook geen groepjesvorming.

Terwijl het spel onder leiding van de strenge wedstrijdleider Irene van den Berg in volle gang is, vertellen Jan en Bob dat mede door corona het aantal leden is teruggelopen van rond de dertig naar nu 22. Ze hopen dat er snel wat nieuwe leden bij komen. Er zijn er nog gemakkelijk tien te plaatsen. Het aantal velden is op te hogen van zes naar zeven.

Het is echt een heel prettige leuke sport die voor bijna iedereen haalbaar is. De sfeer is prima. Iedereen is op zijn of haar eigen niveau lekker aan het sporten en het spelen. Door alle niveaus te combineren leert de een veel van de ander. En zo kom je samen verder in dit spel en deze sport.

Grondlegger Jan van den Berg zegt dat het spelniveau in een paar jaar enorm is toegenomen. Hij zou graag zien dat de sport hier in de regio net zo gaat leven als in Apeldoorn en omstreken. Daar kunnen ze ook wedstrijden organiseren tussen verschillende clubs. Het zou mooi zijn als dynamic tennis ook in de regio zou gaan leven. De potentie is er maar veel mensen moeten het nog ontdekken zoals ook veel huidige leden het een keer ontdekt hebben.
Vaak door publiciteit via de lokale kranten, terwijl het ook via ‘ambassadeurs’ zou moeten kunnen. De 22 huidige leden zijn als het ware de ambassadeurs van de club en het spel. Je zou denken dat ze eens een echtgenoot, een buurman of een vriend/kennis meeneemt naar DTN.
Dat gebeurt nog te weinig. Terwijl toch juist de huidige leden ervan (kunnen) getuigen dat dynamic tennis een heerlijke sport is die bijna iedereen aankan. En natuurlijk is het sociale aspect heel belangrijk. Ontmoeting, verbinding, uitwisseling en gezelligheid; het hoort er allemaal bij en het is er ook!

Loop gerust op dinsdag- of vrijdagmiddag naar binnen in de RKDO-sporthal.
Je kunt ook mailen of bellen met Bob Stap: dynamictennis@ziggo.nl / 06 - 246 101 04.

Meer berichten