Yentl en Anita hebben een mooi voorleesboekje gemaakt waarvan de titel de boodschap is.
Yentl en Anita hebben een mooi voorleesboekje gemaakt waarvan de titel de boodschap is.

Anita en Yentl maken kinderboekje: ‘Jij bent mooi zoals je bent’

za 2 okt 2021, 10:24 Actueel

De muis die vindt dat zijn oren lelijk groot zijn, krijgt te horen dat het juist ontzettend handig is om grote oren te hebben, omdat je daarmee heel goed kunt horen. De slak die het maar raar vindt dat hij zijn huisje steeds bij zich heeft, moet blij zijn: als het gaat regenen, dan zit hij meteen droog. Zo krijgen ook de bij en de vlinder mee, dat ze mooi en goed zijn zoals ze zijn. En dat alle schepselen goed zijn zoals ze zijn, met hun eigen unieke talenten, kwaliteiten en eigenschappen.

‘Jij bent mooi zoals je bent.’ Het is de titel van het eerste kinderboekje van Yentl Kokshoorn en haar tante, Anita Linnenbank. Zij is de Haagse zus van de Pijnackerse makelaar José Flaton, de moeder van Yentl. Anita werkt al heel lang in de kinderopvang en dat is een van die plekken waar kinderen vaak aan hoge eisen en standaarden moeten voldoen.

Het is een fenomeen van deze tijd dat mensen al heel jong aan ‘het ideaalplaatje’ moeten voldoen. Anita en Yentl zijn van mening dat we al van jongs af aan mogen benadrukken dat het niet altijd maar beter hoeft. 

“Wij ervaren dat de druk van de buitenwereld, maar soms ook op scholen of bij jongeren onderling veel invloed kan hebben op de ontwikkeling van jonge, nog opgroeiende kinderen. Met ons boekje willen wij op een speelse en eenvoudige manier een krachtige boodschap overbrengen: je bent goed zoals je bent en doe vooral wat je zelf het leukste vindt om te doen.”

Voorleesboekjes
Tante Anita stelde vast dat er eigenlijk weinig of geen voorleesboekjes zijn waar dit soort thema’s in aan de orde komen, terwijl het toch heel goed is dat kinderen een tegengeluid krijgen te horen. Namelijk dat kinderen mooi en goed genoeg zijn zoals ze zijn.
Ze besloten ‘dat boekje’ te gaan maken. Anita maakte eerst de teksten en vervolgens ging nichtje Yentl er tekeningen bij maken. Het resultaat is er. Het boekje is verschenen. Het is prachtig gedrukt bij Impressed op De Boezem in Pijnacker. Voor 12,95 euro heb je het in handen en kun je het voorlezen aan kinderen vanaf een jaar of twee drie tot een jaar of zes, minimaal! Het is te bestellen via de Facebookpagina ‘Jij bent mooi zoals je bent’.

Computerpen
Yentl is verrast over het resultaat en staat er zelf van te kijken hoe leuk en hoe mooi het eigenlijk is geworden. Tekenen doet ze haar leven lang al. Het is een van haar talenten.

Met de computerpen heeft ze er echt iets heel moois van gemaakt. Ze heeft alle ‘hoofdrolspelers’ zo gemaakt dat ze echt mooi zijn zoals ze zijn. Het was vooral avonduren- en weekendwerk voor Yentl die overdag doet waar ze vroeger nooit aan dacht te beginnen: als makelaar en taxateur werken in het bedrijf van haar ouders. En ze vindt het nog leuk ook. Ze heeft recent zelfs het officiële makelaardiploma behaald.
Wat de toekomst brengt? Dat kan van alles zijn! Makelaar, illustrator, of misschien een mix van beiden? Er zijn zo veel leuke en boeiende dingen te doen.

Volg je hart
Dat is ook wat ze jonge mensen wil meegeven: volg je hart, doe dat waar je energie van krijgt en als het je alleen maar energie kost zodat je dreigt op te branden, durf dan een switch te maken en iets anders te gaan doen. Ook als dat minder wordt betaald en minder status geeft.
Het is zorgwekkend dat zo veel jonge mensen al met een burn-out te maken krijgen of nog erger, dat zo veel jonge mensen het leven niet meer zien zitten. Dat wijst toch ergens op: er is zo veel sociale druk en ondanks al onze verworven vrijheden, moeten we zo veel van onszelf en van onze omgeving, dat we er heel ongelukkig van kunnen worden.
Het boekje ‘Jij bent mooi zoals je bent’ is maar iets heel kleins, maar uit de grote belangstelling overal vandaan, heus niet alleen van ‘bekenden’, blijkt dat de boodschap mensen aanspreekt.

Uit de krant