De wethouders Kathy Arends (Lansingerland) en Ilona Jense vertellen hoe goed het gaat met de lokale economie. (Foto: Tjapko de Heus)
De wethouders Kathy Arends (Lansingerland) en Ilona Jense vertellen hoe goed het gaat met de lokale economie. (Foto: Tjapko de Heus)

Levendig Miljoenenontbijt op derde woensdag van september

Actueel 391 keer gelezen

Het is een mooie traditie van de VNO-NCW Oostland: daags na de presentatie van de Miljoenennota, dus meteen na Prinsjesdag en de Troonrede, een ontbijtje organiseren ergens op een mooie bedrijfslocatie in het Oostland. Deze keer was het Miljoenenontbijt bij de nieuwe vestiging van VSVK, de onderneming van Sander van Schie en Peter van Kester die van Rodenrijs naar De Boezem in Pijnacker is verkast.

Koppert Biological Systems, de buurman in Rodenrijs, was op zoek naar ruimte voor uitbreiding en kocht de grond van VSVK. De onderneming vond op Boezem Oost in Pijnacker een mooie nieuwe plek waar op twee hectare grond een prachtige nieuw bedrijfspand is gerealiseerd. Het 150 medewerkers tellende VSVK werkt vooral voor aannemers in de wegenbouw en kan vanuit De Boezem in Pijnacker snel het Rijkswegennet bereiken.

De ondernemers vertelden dat de bouw vorig jaar gladjes is verlopen en dat ze begin dit jaar zijn verhuisd van Rodenrijs naar Pijnacker. Het bedrijf bestaat pas sinds 2005 maar heeft snel een grote vlucht genomen. VSVK levert mensen, machines en materialen ter ondersteuning van werkzaamheden in de wegenbouw, zoals wegafzettingen en alles wat daar bij komt. VSVK doet dat ook bij evenementen. Die waren er in de coronatijd niet maar wegwerkzaamheden des te meer omdat het rustiger was op de wegen. Van Schie en Van Kester vertelden dat ze net voor corona de investering in een nieuw pand op een andere plek rond hadden bij de bank. Op de nieuwe locatie is er volop ruimte en gelegenheid om verder te groeien en te investeren. De toekomstige investeringen zullen gericht zijn op verduurzaming. De overstap van diesel en benzine naar elektrisch bij voertuigen en werktuigen. Het plaatsen van zonnepanelen op het uitgebreide dak, enzovoort. VSVK kan niet op eigen houtje verduurzamen: de opdrachtgevers, de aannemerij in de wegenbouw dus, zullen daarin mee moeten gaan.
De Miljoenenontbijtsessie bij VSVK werd keurig geleid door Robert Douma die op de vroege ochtend meteen duidelijk maakte dat hij geen negativiteit, cynisme en gezeur wilde horen. Daar hielden de verschillende inleiders en sprekers zich keurig aan.

Positief blijven
VVD-Kamerlid Ingrid Michon moest gezien haar onderwerp wel het onderste uit de kan halen om positief te blijven maar het lukte haar. De dochter van een groentehandelaar uit Arnhem die zelf niets van politiek en overheid moest hebben, hield een verhaal over veiligheidsbeleid: dat varieerde van winkeldiefstal tot ondermijning en drugscriminaliteit. De demissionaire regering trekt daar een half miljard extra voor uit, maar dat is een schijntje in vergelijking met wat er met drugs, onlinemisdaad en ondermijning wordt verdiend in Nederland. Hoe veel dat precies is, is niet eens exact te zeggen.

Hoe dan ook: wat politie, justitie en overheid ook proberen te doen, ze blijven achter de feiten aanlopen en hebben nooit dezelfde middelen en mogelijkheden als ‘de beroepsgroep’ die ze proberen te bestrijden. Natuurlijk worden er grote hoeveelheden cocaïne en andere drugs onderschept maar het is een fractie van wat er via de havens in Rotterdam en andere steden binnenkomt.
Ondermijning is het volgende probleem: met dat woord wordt bedoeld dat criminelen via de aankoop van onroerend goed – het zou om hele winkelstraten gaan – trachten hun drugsgeld wit te wassen. Dit met hulp van banken, makelaars en notarissen, die daar al dan niet bewust aan mee werken.

Politie en justitie
Een in de zaal aanwezige notaris zei dat zijn beroepsgroep er alles aan doet om het kaf van het koren te blijven scheiden, maar dat het notariaat wel geholpen zou zijn als politie en justitie namen zouden geven van mensen die zich mogelijk aan witwassen en ondermijnen schuldig zouden maken. Dat kan dan weer niet vanwege de privacywetgeving. En zo zijn er wel meer juridische obstakels waardoor de bovenwereld vaak het nakijken heeft bij de onderwereld die de bovenwereld betreedt. Ingrid de Michon hield de moed er in en zag ook veel positieve ontwikkelingen.

De wethouders economie van Lansingerland, Ilona Jense van Pijnacker-Nootdorp, en Kathy Arends van Lansingerland, hadden juichverhalen over hoe goed het gaat met de lokale economie en met de vestigingsbereidheid van bedrijven die nergens mooier en beter kunnen ondernemen dan in het Oostland.

De happening werd afgesloten door accountant Danny Ruigrok van Bloemendaal Ruigrok die even heel droog en nuchter de verschillende concrete fiscale maatregelen uit de Miljoenennota doornam. ZZP-ers zijn relatief het haasje.
Een opvallend voorstel is dat je als werknemer binnenkort niet alleen 26 weken onbetaald verlof kunt krijgen na de geboorte van je kind maar ook negen weken betaald verlof. Danny Ruigrok had er zijn bedenkingen bij. In grote lijn constateerde hij geen hele grote verschuivingen in het belastingbeleid.
Maar goed, daar is de huidige regering ook te demissionair voor. De meeting begon om zeven uur en tegen tienen ging iedereen weer echt aan het werk…

De gastheren van VSVK, Sander van Schie (links) en Peter van Kester. (Foto: Tjapko de Heus)
VVD-Kamer Ingrid Michon hield een verhaal over veiligheidsbeleid. (Foto: Tjapko de Heus)

Uit de krant