Logo telstar-online.nl
<p>Bosman kan iedereen aanraden om eens een lesje mee te doen. </p>

Bosman kan iedereen aanraden om eens een lesje mee te doen.

Rinus Bosman: valpreventie is voor iedereen

  •   keer gelezen   Actueel

Een lelijke smakkerd is zo gemaakt. Voor je het weet zit je op de eerste hulp met bijvoorbeeld een polsbreuk. Op de valpreventie-bijeenkomsten, die komende weken op verschillende plekken in deze gemeente plaatsvinden, leer je steviger op je benen te staan. 

Goede verlichting, stevige schoenen en het trainen van balans en spierkracht – het zijn slechts enkele factoren die het risico op een val, en daardoor een hoop leed kunnen voorkomen. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk leed, aldus sociaal werker Tanja van der Ark. ,,Mensen die ooit zijn gevallen, hebben vaak de neiging om erna dingen te vermijden uit angst om opnieuw onderuit te gaan. Zo stappen ze bijvoorbeeld de fiets niet meer op en gaan ze minder snel de deur uit. Hun wereld wordt daardoor steeds kleiner.” Uit onderzoek blijkt dat valongelukken een groot en toenemend probleem bij ouderen vormen. Iedere vier minuten wordt er een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp opgenomen na een struikelpartij. Om deze problematiek een halt toe te roepen, vindt eind september op initiatief van VeiligheidNL de landelijke Valpreventieweek plaats. Ook de gemeente Pijnacker-Nootdorp doet hieraan mee. Een aantal zeer enthousiaste eerstelijns gezondheidswerkers zal in samenwerking met welzijnsorganisatie de SWOP verschillende hulpmiddelen en oefeningen laten zien die de kans op een lelijke valpartij verkleinen. 

Rinus Bosman van Sportinstituut Pijnacker zal ook aanwezig zijn. En wel om zogeheten ‘vallessen van Rinus’ te geven. ,,Ik doe al sinds 1964 aan judo. Ik weet niet beter dan te vallen. Máár”, klinkt het stellig. ,,Niet zomaar vallen. Het gaat allemaal heel rustig en gecontroleerd, bijna met souplesse. Ik maak van mezelf gewoon een soort balletje.” Dit soort ‘val-vaardigheden’, die volgens Bosman het risico op kneuzingen en een breuk verkleinen, deelt hij graag met zijn medemens. ,,Als je weet hoe je moet vallen, hoef je niet bang te zijn. Moeilijk is het niet. Het is slechts een kwestie van het even weten.” Bosman kan iedereen – jong en oud – aanraden om eens een lesje mee te doen. ,,Niemand is te jong voor een val-les. Hoe eerder je begint, hoe meer je hiervan de vruchten plukt. ” Ook Van der Ark benadrukt dat het belangrijk is om hier op tijd over na te denken. ,,Niet dat je denkt: ‘oh valpreventie, dat is een ver-van-mijn-bedshow’. Zoiets is voor alle leeftijden.”

De valpreventie-bijeenkomsten vinden op verschillende data en locaties plaats:

Keijzershof: di 28 september (13.30 - 16.00 uur)
De Kiezel: do 7 oktober (13.30 - 16.00 uur)
CulturA & Zo: ma 18 oktober (13.30 - 16.00 uur)
De Schakelaar: do 28 oktober (13.30 - 16.00 uur)

Wilt u zich aanmelden? Mail dan naar info@swop.nl of bel naar 015- 3 699 699.

Meer berichten