Logo telstar-online.nl

Casa: uitbreiding tweetalig montessorionderwijs

  •   keer gelezen   Actueel

In augustus 2023 openen hopelijk de deuren van het Casa College voor mavo, havo en vwo in Pijnacker en van de tweede basisschool- en opvanglocatie in Lansingerland. Casa breidt hiermee het succesvolle concept uit van tweetalig montessorionderwijs. Om dat voor elkaar te krijgen zijn honderden handtekening nodig vóór 15 oktober 2021. 

Directeur Tessa Wessels merkt een enorme behoefte onder ouders aan vernieuwend onderwijs. “Voor de huidige basisschool- en opvanglocatie Casa Pijnacker hebben we nu een wachtlijst van 350 kinderen. Daarnaast krijg ik regelmatig de vraag waarom er geen Casa is voor het voortgezet onderwijs.” Casa wil graag dat dit bijzondere onderwijs toegankelijk is voor veel meer kinderen. Op de middelbare school mogen leerlingen van alle basisscholen aansluiten - ook leerlingen die niet op een tweetalige basisschool zaten. 

Vernieuwend onderwijs van Casa
Sinds de start in 2011 is de huidige basisschool- en opvanglocatie Casa Pijnacker enorm gegroeid.

“Wij bieden vernieuwend onderwijs: we hebben huiskamers in plaats van klaslokalen, je mag en kunt bij ons bewegen, je maakt je eigen gezonde lunch met elkaar, er zijn dieren om voor te zorgen, buitenwerk biedt tal van activiteiten. We helpen de leerlingen om het allemaal zelf te doen. Ouders spreekt dit enorm aan. Maar belangrijker nog, onze leerlingen voelen zich hier echt thuis. Onze begeleiders spreken Nederlands en Engels en er zijn flexibele onderwijstijden. Hoewel wij de eindtoets niet gebruiken als meetinstrument voor het uitstroomniveau, zijn we trots dat onze leerlingen, tot nu toe, op alle onderdelen hoger scoren dan het landelijk gemiddelde”.

Casa Lansingerland
Lansingerland kent een eenzijdig aanbod van basisonderwijs. Terwijl de gemeente juist inzet op een gevarieerder aanbod. “In Pijnacker hebben we nu een wachtlijst, óók met leerlingen uit regio Lansingerland”, aldus Wessels. Dus niet alleen de gemeente, maar ook ouders willen andere vormen van onderwijs. Aan die behoeften wil Casa graag voldoen met de tweede basisschool- en opvanglocatie in Lansingerland vanaf 2023.

Casa College
Wessels ziet in de regio Pijnacker weinig variatie in het middelbaar onderwijsaanbod. “De wereld om ons heen verandert sterk, maar het onderwijs beweegt nauwelijks mee. Het Casa-concept laten doorlopen in het voortgezet onderwijs is een logische stap. Tessa Wessels: “Het is mijn ultieme droom dat leerlingen na groep 8 naar een middelbare school kunnen, waar zij door kunnen groeien in een omgeving die aansluit op hun ontwikkelingsbehoeften. Dat we de leefwereld van de leerling verbinden met die van het college.” De minister van Onderwijs vindt de ‘doorlopende leerlijn’ van 0 – 18 heel belangrijk. “Als we die lijn nu eens echt kunnen doortrekken in ons College, dan is dat een enorm voordeel voor onze leerlingen: voor elke leerling, of je nu van Casa komt of van een andere basisschool.”

Oproep aan ouders
Maak het mogelijk en zet uw handtekening! Om in 2023 Casa Lansingerland en Casa College te kunnen openen zijn honderden handtekeningen nodig. Ouders kunnen tot 15 oktober 2021 hun handtekening plaatsen via www.casagroeit.nl. Goed om te weten: de handtekening is steun voor het initiatief, geen inschrijving. Voor Casa Lansingerland gaat het om 135 handtekeningen van ouders van kinderen van 2 tot en met 4 jaar, woonachtig in regio Lansingerland. Voor Casa College zijn 635 handtekeningen nodig van ouders van kinderen van 10 tot en met 12 jaar, woonachtig in een straal van vijftien kilometer om Pijnacker: van Scheveningen tot Rotterdam Zuid.

Heeft u vragen over Casa. Dat kan. Stuur uw vragen digitaal op naar: info@casaschool.nl. Mailen heeft de voorkeur, maar bellen kan ook: 015-2010376.

Meer berichten