Logo telstar-online.nl
<p>Onder het wijkpark van Klapwijk komt een waterbuffer.</p>

Onder het wijkpark van Klapwijk komt een waterbuffer.

Grote waterbel onder Klapwijkpark

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker - Onder het wijkpark van Klapwijk komt een grote waterbuffer. Overtollig ‘wijkwater’ wordt dan niet meer naar het Brielse Meer gepompt maar onder de wijk zelf opgevangen in zandlagen die zich ongeveer acht meter onder het maaiveld bevinden.

In de hele wijk die op dit moment wordt gereconstrueerd en meteen klimaatbestendig wordt gemaakt, komen in totaal drie grote buffers. Daardoor is het mogelijk het waterpeil in de wijk iets hoger te houden, zonder dat de bewoners daar in hun kruipruimtes last van hebben. Bijkomend voordeel is dat de wijk dan minder snel zakt. De ondergrond is veengrond en zo lang je veen nat houdt, klinkt het minder in en zakt de wijk minder. Zoals bekend is het voortdurend zakken van deze laagst gelegen wijk van Pijnacker al dertig jaar een probleem. 

Wijkpark grotendeels intact
Met het plan speelt de gemeente in de klimaatverandering die gaande is. Als het heel hard regent, wordt het water aan de buffer toegevoegd en in tijden van droogte wordt het water uit de ondergrond gehaald om het grondwaterpeil op niveau te houden. Wethouder Ilona Jense gaf gisteren tijdens het persuurtje tekst en uitleg over een en ander. Het wijkpark zelf blijft grotendeels gewoon intact. Op maaiveldniveau merk je verder ook niets van de ‘waterbel’ in de bodem. De reconstructiewerkzaamheden in Klapwijk zijn al even aan de gang en gaan nog een paar jaar door.

Meer berichten