Cok van den Berg had mooie foto's gemaakt voor de uitnodiging van het feestje voor vijftig jaar verkering. Natuurlijk net als op 10 mei 1970 op een Puch. De uitnodiging was mooi maar het feest ging niet door
Cok van den Berg had mooie foto's gemaakt voor de uitnodiging van het feestje voor vijftig jaar verkering. Natuurlijk net als op 10 mei 1970 op een Puch. De uitnodiging was mooi maar het feest ging niet door

Cor en Corry van der Valk genieten na van Tour for Life

Actueel 2.558 keer gelezen

Na twee jaar voorbereiding is het er dan eindelijk van gekomen voor Cor en Corry van der Valk: meedoen aan en betrokken zijn bij het fietsevenement Tour for Life. Voor een goed doel in acht dagen van Bardonecchia in Noord-Italië fietsen naar Valkenburg in Zuid-Limburg. Een afstand van 1.300 kilometer met onderweg heel wat hoge bergen, met name in de Alpen. Er waren in totaal 19.000 hoogtemeters te overwinnen.

Zondagavond 12 september is het echtpaar Van der Valk net een paar dagen terug in Pijnacker, maar natuurlijk heeft Cor die zondagmorgen via de Toerclub Pijnacker alweer een mooie tocht gemaakt met een groep fietsvrienden.

De volgende morgen – maandag – gaat Corry met een club vrouwen een tochtje maken. Onlangs vierde deze groep het dertigjarig bestaan met een tochtje door Nederland dat ook bij de lokale media in het dorp Genemuiden niet onopgemerkt bleef. Een vrouwelijke verslaggever zag een stuk of twaalf vrouwen op een terras in uniforme kleding en dook er op voor een mooi verhaal in de krant en op de site.

Cor en Corry zitten in meerdere fiets- en schaatsgezelschappen en vinden het heerlijk om aan grote sportevenementen mee te doen. In het verleden deden ze mee aan de Alpe d’HuZes en ook fietsten ze samen op een tandem naar Santiago de Compostella in Spanje.

Vijftig jaar verkering
Cor is intussen 68 jaar maar nog heel fit en hetzelfde geldt voor Corry die 66 lentes jong is. Op 10 mei 2020 hadden ze vijftig jaar verkering. De uitnodiging voor een groot feest op 9 mei 2020 was al gedrukt en deels verstuurd, toen corona er een streep doorheen haalde. Behalve met een groot feest wilden ‘vijftig jaar verkering’ vieren met het meedoen aan de Tour for Life.
De ingrediënten voor een lunch in de kas waren deels al in huis, toen ook dat niet door kon gaan. Het idee was: we hoeven geen cadeaus, doe maar een donatie voor het goede doel van Tour for Life. Dat is altijd iets op het vlak van het bestrijden van de ziekte kanker. In dit geval ging het om de Daniël den Hoedkliniek waar onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden van immuuntherapie.
Het evenement ging vorig jaar niet door, maar dit jaar gelukkig wel. Op zondag 29 augustus was de start en op zondag 5 september de finish. Corry wilde eerst als deelnemer mee maar besloot later dat vrijwilliger zijn haar misschien toch meer vreugde zou geven. Achteraf een goede keus: Corry en Cor hebben weer heel veel mooie mensen ontmoet en de meest schitterende verhalen gehoord.
Corry ging iedere om vijf uur de tent uit om voor een grote groep het ontbijt te bereiden. De start van de etappes was rond acht uur en doorgaans moest er gefietst worden tot een uur of vijf in de namiddag. Het overnachten gebeurde op campings en in tenten die door de organisatie beschikbaar werden gesteld. Al met al een grote logistieke operatie omdat ‘de hele camping’ weer opgebroken moest worden en verplaatst naar de volgende etappe-aankomstplaats.


Goed doorstaan
Cor heeft het allemaal goed doorstaan, al gaat hij de jaren wel een beetje voelen. Vooral bergop sputterde zijn rug behoorlijk tegen. Er moest soms zelfs een masseuse aan te pas komen. “Ik dacht regelmatig: het is de laatste keer dat ik zoiets doe, maar nu ik terug ben, denk ik nog wel dat het mooi zou zijn om een keer met onze vier zoons zoiets te ondernemen. Ze zitten wel in de jonge kinderen allemaal maar aan de andere kant maken ze toch altijd wel tijd voor vrij voor sport, voor vrienden en voor het samen dingen ondernemen. Ze hebben begin vorig jaar nog meegedaan aan de Vasalopet, een groot langlaufevenement in Zweden. Net als wij genieten ze daar enorm van.”

Verkering
Nog even terug naar de verkering. Op 10 mei 1970 werden Cor en Corry uit Poeldijk een stel. Dat gebeurde tijdens een brommerpuzzelrit waar Cor met zijn Puch aan meedeed. De Puch kapte er snel mee maar dat kon de liefdesvreugde niet drukken. Normaal gesproken was de vijftienjarige Corry nog te jong om bij Jongeren Kontakt, afgekort JK, toegelaten te worden, maar nu mocht dat wel, omdat ze samen met Cor de pechprijs in ontvangst mocht nemen. Een paar dagen later stond het jonge stel zelfs in de krant met die pechprijs.
Ze waren nog jong – Cor zeventien en Corry vijftien – dus er volgden nog zes verkeringsjaren voordat ze in 1976 trouwden en hun intrek namen in Oude Leede waar ze een kwekerij overnamen. Ze gingen daar chrysanten en snijgroen kweken en dat laatste product is nog steeds in zwang bij de familie Van der Valk. De vestiging in Oude Leede hebben ze niet meer. Van der Valk Groene Sier heeft nu een vestiging aan de Pieter Bregmanlaan in Pijnacker-Oost en aan de Vrederustlaan in Pijnacker-West ofwel Delfgauw. Bart runt de vestiging aan de Pieter Bregmanlaan en Rick die aan de Vrederustlaan. Cor en Corry zijn nog wel betrokken bij het bedrijf maar werken niet meer standaard mee. “Cor gaat alleen nog in de tuin aan het werk als hij niet hoeft te fietsen en als hij niet met mij op stap is”, zegt Corry lachend.

Fietsen in Spanje
Over twee weken staat er voor Cor alweer een weekje fietsen in Spanje op de agenda en volgt soepeltjes de overgang naar het schaatsseizoen.

Ze wonen sinds een paar jaar in Ackerswoude in een dubbel huis waar ook zoon Sjon woont. Oudste zoon Ron woont een stukje verderop in dezelfde wijk. Ron en Sjon werken niet in het bedrijf maar hebben beide een baan in de plantenzadenbusiness.

De vier zoons en de vier geweldige schoondochters hebben intussen voor tien prachtige kleinkinderen gezorgd waarvan de oudste elf is en de jongste een paar maanden. Op woensdag passen opa en oma op de hele kinderschare en dan gaat ’s morgens een deel van de club met opa Cor op de bakfiets naar de peutergym in Het Baken. Zoals alles bij de familie Van der Valk op sociale grondslag rust, geldt dat ook voor het familieleven van de drie generaties. Op de zondag na de terugkeer van de Tour for Life worden opa en oma verrast met een barbecue waarbij de hele club aanwezig is.

De Valkjes maken als het even kan van iedere dag een feestdag. Ze zeggen er wel even nadrukkelijk bij dat ze behalve feestvieren ook altijd knijterhard hebben gewerkt. Zeker de eerste jaren in Pijnacker. Hard werken en vreugdevol leven gaan bij hen hand in hand. Ook tijdens een evenement als de Tour for Life. Het was vaak afzien voor Cor onderweg, maar als hij dan aan het eind van de dag over de streep kwam, overheerste toch het voldane gevoel van de inspanning, de prestatie, de mooie natuur, het elkaar helpen onderweg, enzovoort. Cor had zich gemeld al individueel deelnemer maar heeft juist daardoor al voor de start in Italië veel mensen en medestrijders leren kennen.


Ze vonden het een geweldige happening die in hun geval ook nog eens 12.000 euro heeft opgeleverd voor het goede doel. In totaal is er meer dan een miljoen euro binnengekomen en dat bedrag wordt nog iedere dag hoger.

De kassabonnenpot van Albert Heijn Ackershof was goed voor 800 euro en de kringloopwinkel Re-sell in ‘s Gravenzande, waar een zus van Corry werkt, deed een schenking van 1.000 euro. Geweldige acties allemaal. De lunch in de kas ging niet door maar de verkoop van ingrediënten leverde toch nog geld op en heel veel mensen die hun deelnamegeld al betaald hadden, hoefden dat niet terug te ontvangen. Dat hielp allemaal mee.
Voor eventuele donaties: www.tourforlife.nl, team C en C  

Van der Meer
Corry van der Valk-Van der Meer is in de verte familie van de Van der Meeren in Pijnacker. Toen ze net in Pijnacker woonde, zei een vrouw haar steeds gedag omdat ze Corry aanzag voor een Van der Meer van de Katwijkerlaan.
Ook van Marja van der Helm-Van der Meer van de voormalige kaasboerderij aan de Klapwijkseweg is ze familie. Ze ondernemen samen van alles, onder meer lopen ze over een periode verspreid het Trekvogelpad tussen Bergen aan Zee en Enschede.
Logistiek pakken ze het slim aan. Cor brengt ze met de auto naar de startplek van de etappe. Vervolgens rijdt hij naar het punt waar ze na twee dagen de wandeletappe willen eindigen. Daar zet hij de auto neer. Met de meegenomen fiets rijdt Cor terug naar Pijnacker en als Marja en Corry daar twee dagen later aankomen, kan Corry met de reservesleutel de auto ontgrendelen en met Marja terug karren naar Pijnacker! (SO)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant