Logo telstar-online.nl
<p>Joke en Jolanda vormen al 25 jaar een soepel samenwerkende twee-eenheid.</p>

Joke en Jolanda vormen al 25 jaar een soepel samenwerkende twee-eenheid.

Kinderdagverblijf Knorretje bestaat 25 jaar

  •   keer gelezen   Actueel

Dat kan nooit veel worden en dat zal niet lang blijven bestaan. Dit soort geluiden waren er te horen in het kinderopvangwereldje toen boekhoudster Jolanda van Leeuwen en maatschappelijk werkster Joke van der Kraan een kwart eeuw geleden begonnen met Kinderdagverblijf Knorretje. Te klein, te ver bij de bewoonde wereld vandaan. Dat soort argumenten werden gebezigd bij de voorspelling dat Knorretje een kort leven zou gaan leiden.

Niets was minder waar en meer onwaar. Knorretje ging al snel draaien en had na een jaar een wachtlijst die nooit meer weg zou gaan. De landelijke ligging in De Bonkenbuurt van Delfgauw, de huisvesting in de prachtige boerderij van Wim en Nel van Leeuwen, de landelijkheid van de omgeving, de ruimte, de aanwezigheid van dieren, de kleinschaligheid, het persoonlijke in de omgang tussen kinderen, ouders, leidsters en leiding: het zijn allemaal aspecten die er juist voor hebben gezorgd dat Knorretje heel snel heel aantrekkelijk en populair werd.

Knorretje werkt al 25 jaar met twee groepen voor kinderopvang van nul tot vier jaar. Eén groep van nul tot twee en een groep van twee tot vier. Beide groepen hebben een capaciteit van veertien tot zestien plekken/kinderen. Er zijn dertien leidsters actief en intussen zorgen Joke en Jolanda voor de coördinatie en de aansturing. Dat gaat allemaal met korte lijnen en niet formeler dan nodig is. Zo is ook de omgang met de ouders.

Joke (59) en Jolanda (54) waren al vriendinnen – dan wel onderdeel van een Nootdorpse vriendinnengroep – toen ze tijdens een feestje met wat drank ideeën ontwikkelden over wat er allemaal mogelijk zou moeten zijn in de nieuwe boerderij die de ouders van Jolanda aan de Noordeindseweg hadden gebouwd ter vervanging van een bestaande boerderij.

De gemeente Delft wilde eerst alleen maar bungalows toestaan omdat de boerderijfunctie niet meer bestond. Toen de ambtenaren kwamen kijken, was meteen duidelijk die in dit boerderijenbuurtje moderne woonhuizen zouden misstaan. Vervolgens duurde het nog wel even voordat de bestemming kinderopvang werd toegestaan, maar het kwam allemaal in orde, aldus Wim van Leeuwen die al 25 jaar de facilitaire man is bij Knorretje en bij iedereen door het leven gaat als ‘opa Knorretje’.
Terwijl aan de ene kant van het erf in de boerderij de kinderen lekker bezig zijn, vertellen aan de andere zijde Joke en Jolanda hoe geweldig ze samenwerken en ook leggen ze uit wat het succes is van Knorretje.

Joke: “Ik denk dat het allerbelangrijkste is: ons uitgangspunt dat een kind nog kind mag zijn. Onze samenleving is zo prestatiegericht dat kinderen van nog geen drie jaar al van alles moeten leren. Laat ze toch lekker spelen en spelenderwijs leren. Een mens mag al zo kort kind zijn.”

Het gaat er bij Knorretje allemaal rustig en ongedwongen aan toe. Dat komt ook door de manier van leiding geven door J & J. Ze zijn verschillend van karakter maar ze kunnen het toch altijd heel goed met elkaar vinden. De basis is vertrouwen. Ze hebben hun eigen taken en kunnen en durven die ook aan elkaar over te laten. Joke is een duizendpoot en een echte organisator. Jolanda is er voor andere zaken zoals de inkoop en de administratie, maar in principe kunnen ze allebei alles en zijn ze ook nog steeds als invalkracht actief in de groepen. Ze willen gaandeweg wel echt wat korter gaan werken en taken overlaten aan collega’s.

Het was vorige week iedere dag feest bij Knorretje met als uitsmijter een bbq voor de medewerksters. De week ervoor werden Jolanda en Joke verrast door de leidsters en ‘s avonds hadden hun partners een surpriseparty voor hen georganiseerd met familie en vrienden. 

Die was feestelijk en ook mooi, omdat er ook werd stilgestaan bij levensgebeurtenissen zoals ziekte en overlijden. Veel kinderen hebben de voorbije 25 jaar prettig geleefd en gespeeld bij Knorretje. Ook de vier zoons van Jolanda en haar partner Gregor en de twee zoons van Joke. Hoe Knorretje er over 25 jaar voor staat, zien we wel, maar voorlopig gaan Jolanda en Joke vrolijk door met hun bijzondere kinderdagverblijf!

Meer berichten