Logo telstar-online.nl
Werkoverleg van Jolanda (rechts) met haar medewerkers Wieke (links) en Yasmin.
Werkoverleg van Jolanda (rechts) met haar medewerkers Wieke (links) en Yasmin.

Thuiszorg Lansingerland: Kleinschalige thuiszorgorganisatie waarbij zorg en aandacht hand in hand gaan

  •   keer gelezen   Actueel

Thuiszorg Lansingerland biedt verzorging, verpleging, begeleiding en palliatieve zorg. “Maar áltijd hand in hand met persoonlijke aandacht”, benadrukt eigenaar Jolanda Haak voor wie het al op jonge leeftijd vaststond dat haar toekomst in de zorgsector zou liggen. “Sterker nog, als meisje van vier wilde ik hoofdzuster worden”. Jolanda straalt als zij vertelt over de vele mooie herinneringen en belevenissen uit haar carrière. Alle opgedane kennis en kunde brengt Jolanda in de praktijk in haar eigen thuiszorgorganisatie met als werkgebied Lansingerland en Zoetermeer.

‘Door ons kleinschalige karakter kun je een band opbouwen met de cliënt’

Eenenveertig jaar geleden begon Jolanda als leerling ziekenverzorgende bij een verpleeghuis in Den Haag. “De hoofdzuster van de afdeling zag ik als mijn grote voorbeeld. Zó wilde ik zelf ook worden. Zij was lief en begripvol voor de bewoners en hun familie maar als het moest ook zakelijk en streng, en vooral eerlijk naar de medewerkers. Dat ben ik nooit vergeten. Het bijzondere van dit verhaal is dat Anne-Marie Pluijmers, die hoofdzuster van toen, nu mijn collega en ‘rechterhand’ is. Na al die jaren zijn wij weer op elkaars pad gekomen. Samen werken wij eraan om Thuiszorg Lansingerland nóg beter te maken. Het is prachtig dat wij als waardering negens bij klanttevredenheidsonderzoeken krijgen, maar wij zijn telkens op zoek naar verbetering. Een grote wens van ons is het meer betrekken van de mantelzorgers en daar gaan we in het najaar ook mee aan de slag!”

Zorg in de genen
Zorgen voor anderen was voor Jolanda altijd vanzelfsprekend. “Ik kom uit een familie van verpleegkundigen, artsen en ambulancepersoneel en heb gewoon de genen meegekregen. Ik zat helemaal op mijn plek in de zorg. In de loop der jaren deed ik diverse opleidingen tot HBO-V en post HBO en heb mijzelf alsmaar verder ontwikkeld. Het allereerste begin in het verpleeghuis herinner ik mij nog goed. Het enige dat de mensen hadden was een bed en een nachtkastje op een kamer met vier of zes personen. We probeerden er voor hen het beste van te maken. Wat ik altijd leuk en boeiend heb gevonden aan het verzorgen van mensen, is het persoonlijke contact. Ik denk daarbij  terug aan een demente mevrouw waar ik meteen dol op was. Met haar kreeg ik een band maar intussen moet je natuurlijk wel professional blijven, ook dat heb ik geleerd. Het werk was lichamelijk best zwaar, er waren nog geen tilliften en voor persoonlijk contact bleef weinig tijd over.” Er kwam een moment dat Jolanda besloot om in de gehandicaptenzorg te gaan werken. Ook hier stond voor haar het zorgen centraal, maar nooit zonder een vertrouwensband op te bouwen met de mensen. “Het was zulk mooi werk. Ik trok dagelijks met de bewoners op, ging boodschappen met ze doen en mee op korte vakanties. Toen mijn baan ophield vanwege bezuinigingen, ging ik mij verder ontwikkelen waarna ik als leidinggevende, locatiemanager en franchisenemer in diverse instellingen werkte. Als gevolg van de vele managementtaken had ik steeds minder werkelijk contact met de cliënten. Dat vond ik niet leuk en vaak dacht ik: dat kan anders. Door vervolgens als zzp-er zorg te gaan verlenen deed ik via tijdelijke opdrachten een schat aan ervaring op bij allerlei organisaties in het hele land.

Start Thuiszorg Lansingerland
In 2019 zette ik een grote stap: ik werd eigenaar van Thuiszorg Lansingerland met een vaste kern van goede medewerkers. Al in 2020 hadden wij ons kwaliteitskeurmerk”, zegt Jolanda met enige trots. “Ik kies er bewust voor om de organisatie klein en persoonlijk te houden. Hierdoor krijg je de kans om een band op te bouwen met de cliënten. Wij zetten alles op alles om een cliënt zo lang mogelijk thuis te laten wonen als deze dat wil. Dat overleg je samen met de familie, de mantelzorgers en de andere zorgverleners. Wij willen het plaatje voor de cliënt goed en passend krijgen. Met al mijn ervaring kan ik mij heel goed inleven, ook bij de palliatieve zorg. Je komt dan heel dichtbij cliënten die niet meer beter worden, en het is fijn dat de mensen je vertrouwen. Verzorgenden en verpleegkundigen die deze passie met ons delen zijn van harte welkom om te solliciteren.”

‘Wij willen het plaatje voor de cliënt goed en passend krijgen’

Erkend leerbedrijf
Naast haar enorme betrokkenheid bij de dagelijkse zorg van de cliënten leidt Jolanda graag mensen op. “Ik begeleidde al een tijdje leerlingen maar heb daar verdieping ingebracht. Thuiszorg Lansingerland mag zich een erkend leerbedrijf noemen”, besluit Jolanda met enige trots.

Thuiszorg Lansingerland
Dorpsstraat 3
2665 BG Bleiswijk
E-mail: wijkteam@thuiszorglansingerland.nl
www.thuiszorglansingerland.nl

Meer berichten