Logo telstar-online.nl
<p>De Koreaanse sopraan Jeong Joo Lee zingt zaterdag diverse liederen en wordt begeleid door haar landgenote Ann Kim.</p>

De Koreaanse sopraan Jeong Joo Lee zingt zaterdag diverse liederen en wordt begeleid door haar landgenote Ann Kim.

Kerken open en actief tijdens Monumentendag

  •   keer gelezen   Actueel

Diverse kerken in Pijnacker en Nootdorp zijn komend weekend extra geopend in verband met de Nationale Monumentendag.

In Pijnacker is de RK Joannes de Dooperkerk aan de Oostlaan 38 geopend en ook de zogeheten Dorpskerk aan het Koningshof nummer 3, het oudste bewoonde hoger gelegen stukje van Pijnacker, waar je de nieuwbouw en de groei van het dorp even kunt vergeten.

Het toeval wil dat beide kerken in hetzelfde jaar zijn gebouwd cq herbouwd. Namelijk het jaar 1892. Ruim 125 jaar geleden dus.

Het bijzondere bij de Dorpskerk is dat in 1940 de zogenoemde Scheve Toren is ingestort en pa meer dan een halve eeuw later rechtstandig is herbouwd. Kerk en toren staan los van elkaar maar niet op Monumentendag. Dan zijn er namelijk rondleidingen die zowel door de kerk als door de toren voeren.

Op zaterdag 11 september zijn er rondleidingen om 11.00 en om 13.00 uur. Om 15.00 uur is er zowel zaterdag als zondag een orgelconcert waarbij drie organisten in actie komen. Dat zijn dominee Arien Treuren en de ‘echte’ organisten Bartjan Geleijnse en Hans Smaal die allebei al heel lang aan de Dorpskerk verbonden zijn.

De heren spelen verschillende werken van diverse componisten zoals Bach, Sweelinck, Toon Hagen en Saint Saens. Het orgel is van oorsprong van de bouwer Knipscheer maar op diverse momenten is het orgel heel grondig gerestaureerd en aangepast. De laatste grote aanpassing dateert uit 2018. Toen is het orgel feestelijk in ‘herbruik’ genomen. De rondleidingen voeren ook tot bij het orgel en de heren organisten zullen er met graagte over vertellen en wie even wil plaatsnemen en een stukje wil spelen, is van harte welkom dat te doen.

Bartjan Geleijnse vertelt nog dat het orgel de allure heeft van orgels die je in grote kerken vindt en hoort. Je kunt er heel klein op spelen maar als de registers open gaan, is het geluid overweldigend. Ook Hans Smaal speelt al jaren in de laat-gotische Dorpskerk en kijkt er naar uit dat ook op Monumentendag te doen.

De neo-romaanse katholieke kerk aan de Oostlaan is zaterdag van 9.00 uur tot 16.00 uur geopend. Er zijn gedurende de dag regelmatig rondleidingen door de kerk en de pastorie. Voor de kinderen is er zelfs een leuke speurtocht door de kerk. Anja Brand houdt om 11.30 uur en om 14.30 uur een lezing met als titel ‘Op zoek naar Maria’. Ze zal daarbij ook inzoomen op de kunstwerken die in en rond de kerk aanwezig zijn. Om 11.00 uur en 14.00 uur is er een concertje dat wordt verzorgd door twee musici van Koreaanse komaf, de sopraan Jeong Joo Lee en de organiste Ann Kim. Iedereen is gedurende de ganse dag welkom.

Nootdorp
Ook de 150 jaren jonge geheel gerestaureerde Bartholomeuskerk aan de Veenweg in Nootdorp is zaterdag en zondag 11 en 12 september open vanwege de Nationale Open Monumentendag. De kerk is net als de kerken in Pijnacker een rijksmonument en een typerend voorbeeld van de neogotische bouwstijl. Zowel het exterieur als het interieur is zeer bijzonder. Iedereen is welkom tussen 9.00 en 16.00 uur. Er zijn rondleidingen en ook is er een grote tweedehandsboeken, - platen, - dvd en - cd markt. De boekenmarkt is vanaf 11.00 uur. De toegang is gratis.

De Dorpskerk in de Dorpsstraat is de oudste kerk van Pijnacker-Nootdorp maar doet dit jaar niet mee aan de Open Monumentendag. Elders in deze krant staat een bijlage van de gemeente met de naam ‘Hallo Pijnacker-Nootdorp’ en daar vind je nog nadere informatie over de Open Monumentendag. Daar worden ook de monumenten genoemd die geen kerk zijn maar wel meedoen aan het evenement. Dat betreft onder meer de afgeknotte molen aan de Noordeindseweg in Delfgauw. Molen Windlust in Nootdorp doet dit jaar blijkbaar niet mee. Wel bezoekbaar is Atelier 1647 aan de Kerkweg 88 in Pijnacker, vlakbij de Dorpskerk aan het Koningshof!

Meer berichten