Afbeelding

Bibliotheek Oostland start nieuwe cursus: ‘Leer omgaan met tijd en geld’

Actueel 370 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Deze week is de Week van Lezen en Schrijven. Niet alleen lezen en schrijven krijgt deze week extra aandacht, ook rekenen en digivaardigheden worden extra onder de aandacht gebracht. Om te begrijpen wat de overheid van je wil, als je een brief ontvangt of om te solliciteren naar een baan. Voor 2,1 miljoen volwassenen in Nederland is omgaan met getallen, rekenen en geld juist lastig. Ook inwoners binnen onze gemeente hebben er moeite mee. Daarom start Bibliotheek Oostland na de herfstvakantie met de cursus ‘Leer omgaan met tijd en geld’. 

“Het Taalhuis van de bibliotheek helpt inwoners met het verbeteren van de vaardigheden die je lang geleden op school leerde. Dat doen we al op het gebied van taal en digitale vaardigheden, nu starten we ook met rekenen. Deze week is de Week van Lezen en Schrijven. Het uitgelezen moment om deze nieuwe cursus aan te kondigen, omdat rekenen minstens zo belangrijk is om je te redden in een samenleving met zoveel gecijferde informatie. We hebben elke dag te maken met situaties waarin cijfers en geld voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan op tijd komen bij een afspraak of het uitsplitsen van de rekening na afloop van een etentje. Daarvoor is het noodzakelijk om op een klok te kunnen aflezen hoe laat het is of om te kunnen rekenen. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend.”, vertelt Taalhuiscoördinator Ilse van der Bilt. “Deze cursus is opgezet in samenwerking met de Hogeschool Utrecht, Probiblio, bibliotheek DOK Delft en de bibliotheek AanZet. De bedoeling is dat in heel Nederland mensen gebruik gaan maken van deze cursus. Een mooi project dat mensen ondersteunt in een maatschappij waarin rekenvaardigheid een belangrijke rol speelt.”

Iedereen is welkom
“De cursus is bedoeld voor iedereen die beter wil leren omgaan met cijfers. Tijdens een kennismaking bespreken we wat voor een deelnemer belangrijk is. Dat is het uitgangspunt van de cursus. Omdat we ons kunnen voorstellen dat mensen het spannend vinden om deel te nemen, houden we de groepjes klein. Met maximaal vijf deelnemers gaan we acht bijeenkomsten aan de slag. Daarin werken we met situaties uit het dagelijks leven die iedereen herkent. In de oefeningen zit het rekenen “verstopt”. We houden het eenvoudig zodat alle deelnemers het kunnen volgen.”

Werkgevers
Ook voor werkgevers is deze (gratis) cursus interessant. We kunnen hun medewerkers helpen hun rekenvaardigheden te verbeteren. Dat kan enorm van pas komen in een baan waar je met geld of planningen moet werken. Het kan zelfs betekenen dat een deelnemer doorgroeit naar een nieuwe functie. Indien gewenst geven we de training bij het bedrijf. Een win-win situatie!”

Interesse?
“Mochten lezers geïnteresseerd zijn of iemand in hun omgeving kennen die wij met deze cursus kunnen helpen, dan nodigen we hen van harte uit om contact op te nemen. Er zijn aan deze cursus geen kosten verbonden.“

Vrijwilligers
“Bibliotheek Oostland maakt dankbaar gebruik van enthousiaste vrijwilligers die zich graag inzetten om anderen een steuntje in de rug te geven. Zij geven aan dat het voldoening geeft om een ander op weg te helpen, bovendien ontstaan er leuke onderlinge contacten. Om de nieuwe rekencursus te geven zijn we op zoek naar mensen die dol zijn op rekenen. Er is geen vooropleiding nodig, alleen de wens een ander te helpen. Ook voor het geven van onze taalcursussen zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom. Wij bieden iedere potentiële vrijwilliger een basistraining aan en voor speciale projecten, zoals het rekenen, zijn er ook nog verdiepingstrainingen. Mochten geïnteresseerden meer willen weten sta ik hen natuurlijk graag te woord.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Taalhuiscoördinator Ilse van der Bilt via i.vanderbilt@bibliotheekoostland.nl of 06-49269589.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant