Logo telstar-online.nl

De vlam van Jeugdland brandt weer

  •   keer gelezen   Actueel

Na een jaar afwezigheid is de speelweek Jeugdland weer helemaal terug. Bijna duizend kinderen spelen vijf dagen lang naar hartenlust op sportpark De Groene Wijdte waar binnen en buiten van alles te doen is. Het thema is Olympische Spelen en er brandt zelfs een Olympisch vlammetje.

De basisschooljeugd van Pijnacker en omgeving brandde van nieuwsgierigheid en enthousiasme om weer naar Jeugdland te gaan. “Doen waar je zin in hebt, zonder dat je ouders op je vingers kijken en regels stellen. Dat is het mooie van Jeugdland”, zegt Linsey Boerefijn die als kind al naar Jeugdland ging en nu alweer vele jaren leiding is en bestuurslid. Vanaf haar vijftiende of zestiende, terwijl ze pas 31 lentes jong is!

Qua corona zijn er voor de kinderen geen beperkingen. De leiding blijft op afstand van elkaar en de ouders mogen het terrein en zelfs de Sportlaan niet op. Voor de kleinsten was dat maandagochtend even wennen – waar kom ik terecht? – maar het was al snel vertrouwd. Er is zo veel te doen. Wisselende springkussens, een zwembad, een huttendorp en natuurlijk binnen textiel, klei en gips, enzovoort.

Gisteren kwamen de wethouders Marieke van Bijnen en Peter Hennevanger even een kijkje nemen. Ze keken tijdens de rondleiding door ‘opperhoofd’ Henny Antonissen hun ogen uit. Net als de kinderen die soms het overzicht nog niet helemaal blijken te hebben, zo vertelt Linsey Boerefijn die na een zorgloopbaan in het dagelijkse leven herenkleding verkoopt bij Steendam in Delft.

“Maandagmiddag kwamen er een paar meisjes naar me toe om half drie met het verhaal dat ze alles gezien hadden. Wat bleek: ze waren nog niet binnen geweest in de sportkantines, dus toen ik ze even daar heen bracht, gingen er weer nieuwe werelden voor hen open. En ze gingen nog lang niet naar huis!”

Er zijn alleen weekkaarten verkocht – bijna duizend in getal – maar het is wel mogelijk om gedurende een of meerdere dagen een kaart even over te nemen. Meteen al na de kaartverkoop ontstond er via de digitale media een levendige ruilhandel. Zoals ook in het huttendorp er een mooi handeltje is qua hout, spijkers en doeken, waarbij de spijker vaak een ‘wettig betaalmiddel’ blijkt te zijn.

Er zijn duizend kinderen aan het spelen, verspreid over het hele sportpark, maar de echte drukte zie je alleen bij aankomst ’s morgens en bij vertrek naar huis ’s middags. Met verkeersregelaars wordt alles dan in goede banen geleid.

Er is al met al 125 m/v leiding actief. In de maanden en weken voor Jeugdland was er een actief wervingsbeleid en als we met Linsey zitten te praten in het hoofdkwartier, melden zich nog wat leiders/sters. Alle mensen boven de twaalf jaar vullen ook even een gezondheidscheckformuliertje in.

Over leiding gesproken. Voor de survival van donderdag en ook voor de vrijdag wordt nog leiding gezocht. Het kampvuur kan niet doorgaan maar in plaats daarvan is er op vrijdagmiddag een schuimparty en een waterattractie. Dan is ook de finale van The Voice.

Linsey is tijdens de voorrondes in de middagpauze de presentatrice. Ze vertelt dat er ook gedanst wordt. Bovendien doet Sport & Spel steeds een act en is er ook een kwis tussen een groep jongens en een groep meisjes.

Het weer is tot heden perfect. De wespen hebben Jeugdland nog niet ontdekt en de EHBO heeft het gelukkig heel rustig. Kortom: jeugdland draait als een trein en iedereen is blij dat na een jaar corona-afwezigheid het echte Jeugdland er weer is. Ook Jeugdlandburgemeester Cees de Vreede kwam gisteren even langs en zag dat het goed was. Er stond een grote rij voor de poffertjeskraam en het vermoeden bestond dat nog voor het eind van de tweede dag de poffers uitverkocht zouden raken!

Meer berichten