Orchideeën, spontaan gevestigd in een tuin in Nootdorp. (foto: Caroline Elfferich)
Orchideeën, spontaan gevestigd in een tuin in Nootdorp. (foto: Caroline Elfferich)

Orchideeën in de tuin

Actueel 1.200 keer gelezen

In juni krijg ik bericht van Peter van der Drift uit Nootdorp: “Onze tuin is veranderd in een Flora Eldorado. Ook de wilde orchideeën staan prachtig in bloei. Bij deze een uitnodiging om een kijkje te komen nemen.”

Wilde orchideeën bloeien vaak maar enkele weken. Daarom maak ik snel een afspraak om de tuin van Peter te gaan bewonderen. Eind juni is het zover. De paarse bloeiwijzen van de orchideeën staan massaal in een grasveldje naast de oprit, maar ze duiken ook elders op in zijn tuin. Soms tussen de andere planten. Naar schatting zijn het er meer dan honderd. Veel bloeiwijzen zijn al grotendeels uitgebloeid, maar anderen zien er nog schitterend uit. Een grote pol langs de slootkant vind ik het meest fotogeniek.

Dit soort orchideeën wordt gerekend tot het geslacht: Handekenskruid (Dactylorhiza). Ze zijn niet makkelijk te determineren, want er zijn enkele verwante soorten die met elkaar hybridiseren. Het gaat waarschijnlijk om rietorchissen, maar ik ben niet 100% zeker van de determinatie en de app Obsidentify evenmin. Peter vertelt dat er een aantal jaren geleden spontaan een orchidee in zijn tuin verscheen. Sindsdien hebben ze zich flink uitgebreid. Bij het maaien en het onkruid wieden houdt hij rekening met deze planten, maar verder doet hij er niets bijzonders mee.

Een jaar of twintig geleden zag ik in juni nog regelmatig rietorchissen in de natuurvriendelijke oevers langs de singels in Klapwijk. Destijds zat ik eens in de voortuin te genieten van een aardbeiengebakje toen ik een maaimachine aan hoorde komen langs de singel aan de Belle van Zuylenlaan. Kort daarvoor had ik daar enkele rietorchissen aangetroffen. Dit had ik gemeld bij de gemeente, maar ik twijfelde of deze melding goed was doorgekomen bij de maaier. Meteen ben ik naar hem toegerend en hij bleek niet te zijn geïnformeerd. Ik heb gewezen waar ze stonden en hij heeft er keurig omheen gemaaid.

De verschijning van rietorchissen in Klapwijk was onbestendig. Het ene jaar waren ze talrijker dan het andere en soms verschenen ze maar enkele jaren op dezelfde plek. Al geruime tijd ben ik ze niet meer tegen gekomen in Klapwijk. Dat komt misschien omdat veel oevers tegenwoordig met brede rietkragen zijn begroeid. Tussen het riet kunnen rietorchissen zich niet handhaven. Een week nadat ik het Flora Eldorado van Peter heb bezocht zit ik bij de kapper. Eén van de kapsters komt naar me toe om op haar telefoon een foto te laten zien van…een rietorchis! Die had ze onlangs in Koningshof gezien. Mooi dat er weer een nieuwe groeiplek is gevonden.

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant