Logo telstar-online.nl
<p>Groot ei gevonden onder motorkap. (foto: Arno Janssen)</p>

Groot ei gevonden onder motorkap. (foto: Arno Janssen)

Ei onder de motorkap

  •   keer gelezen   Actueel

Op 24 juni stond er een opmerkelijk bericht op Telstar Online: “Een monteur van een garagebedrijf aan de Kerkweg in Nootdorp moest donderdag wel drie keer kijken. Onder de motorkap van een personenauto, trof hij namelijk een enorm ei aan.”

Verder valt er bij hetzelfde bericht te lezen: “Het is een raadsel hoe het ei onder de motorkap terecht is gekomen... Het verhaal gaat dat er mogelijk een steenmarter onder de motorkap is gekropen met een geroofd ei. Dit is naar verluidt vaker gebeurd, zo meldde een Vlaamse televisiezender begin dit jaar. Incidenten in onze regio zijn nog nooit gemeld, althans niet dat wij weten. Het bewuste ei is gevonden in een auto die doorgaans geparkeerd staat in het centrum van Pijnacker.” Ik ben zeer verrast door het bericht en vraag me af of dit betekent dat er een steenmarter huist in Pijnacker. Zo nu en dan krijg ik een vage martermelding, maar van de steenmarter zijn mij geen zekere waarnemingen bekend in de omgeving van Pijnacker. Op de website van de Zoogdierbescherming is een verspreidingskaart van de steenmarter te vinden. Daaruit blijkt dat deze soort voornamelijk in het oosten van het land voorkomt. Ze worden wel eens aangetroffen in Zuid-Holland, maar ze zijn hier zeldzaam.

Martijn Mastenbroek brengt mij in contact met Mendy Sebel, de eigenaresse van de auto waarin het ei is aangetroffen. Ik bel haar voor nadere informatie. Mendy vertelt dat ze donderdag de auto naar de garage bracht om een ruitenwisserblad en een lampje te laten vervangen. Toen ontdekte de monteur het ei onder de motorkap. Ze dacht dat hij een grapje maakte en vond deze bijzondere vondst eigenlijk maar niks. Het ei was naar schatting tweemaal zo groot als een kippenei. Ze denkt dat het een ganzenei betreft. Dit kan echter niet meer worden gecontroleerd, want de monteur heeft het ei in de struiken gegooid.

De auto van Mendy staat vaak in het centrum van Pijnacker geparkeerd, maar ze heeft niet het idee dat daar het ei in de auto is verstopt. Ze vertelt dat ze in Leidscheveen werkt. Daar parkeert ze vaak haar auto op een grote rustige parkeerplaats met veel ganzen in de buurt. We praten nog even door over andere plekken waar ze met de auto is geweest de afgelopen weken. Dan vertelt Mendy dat ze in de meivakantie vakantiepark Sandur heeft bezocht in Drenthe. Daar waren enorm veel ganzen. Het park ligt in een omgeving waar steenmarters algemeen voorkomen, dus waarschijnlijk is daar het ei in haar auto verstopt. Geen aanwijzing dus dat een steenmarter zich heeft gevestigd in het centrum van Pijnacker...

Caroline

Meer berichten