Logo telstar-online.nl
<p>Peter en Dunya vinden het heerlijk om met andere muziek te maken. Ze zien graag nieuwe nieuwe jeugdleden en volwassenen.</p>

Peter en Dunya vinden het heerlijk om met andere muziek te maken. Ze zien graag nieuwe nieuwe jeugdleden en volwassenen.

Muziekvereniging Haaglanden is weer begonnen

  •   keer gelezen   Actueel

Samen muziek maken was in de coronatijd not done. Het mocht gewoon niet. Zangkoren hebben nog hun beperkingen – zeker binnen – maar muziekverenigingen en orkesten kunnen weer aan de gang. En dat doet Muziekvereniging Haaglanden dan ook in het oude vertrouwde CJMV-gebouw aan de Kerkweg. We praten daar met secretaris Peter Lupker die binnenkort 66 wordt en penningmeesteres Dunya Treurniet die 20 lentes jong is.

Dunya speelt al vanaf haar veertiende bij Haaglanden. Ze is begonnen op trompet en later overgeschakeld naar de tenorsax. De reden: het geluid van de sax vindt ze mooier en het was weer een nieuwe uitdaging. Een saxofonist heeft bovendien ook meer knopjes te bedienen dan een trompettist.

Dunya geeft nog wel trompetles. We moeten het gesprekje niet te langdradig maken: de verslaggever kwam te laat opdraven en over een half uur komt leerling Anouk en dan moet Dunya in de startblokken staan.

Peter Lupker steekt dus meteen van wal. “We hebben een seniorenkort waar jonge talenten overigens snel naar kunnen doorstromen en we hebben een jeugdorkest. Het seniorenorkest onder leiding van Bram van Velde telt zestien leden en het jeugdorkest zeventien. Je bent als jeugdige al voor 22,50 euro per maand lid van Haaglanden en daarbij krijg je gratis muziekles op een van de instrumenten: trompet, saxofoon, fluit, hoorn, slagwerk, hoorn of souzafoon.”

Dunya heeft ook bij Haaglanden muziekles gekregen, omdat les bij een gewone school gewoon te duur geweest zou zijn. Bovendien vond ze het al heel snel leuk om samen met anderen muziek te maken. Voor zowel Dunya als Peter is dat de kick van lid zijn van Haaglanden: dat je samen speelt en met elkaar ook ervaringen uitwisselt en de gezelligheid van de groep beleeft. “De dinsdag is onze clubavond en daar moet alles voor wijken. Zelfs het vieren van mijn verjaardag stel ik er voor uit of ik vier het hier!”

Hoewel muziekles bij Haaglanden zeker niet duur is, kan het toch zijn dat het voor gezinnen alsnog niet haalbaar is. In dat geval kan een beroep worden gedaan op het Jeugdfonds Sport en Cultuur van de gemeente. Vanuit dat fonds kunnen dan de contributiegelden worden betaald. Dat fonds is alleen voor jeugd maar als er senioren zijn die financieel niet ruim ‘zitten’, dan wordt er ook gezocht naar een oplossing, zegt Peter Lupker.

Hij is zelf een voorbeeld van iemand bij wie er financieel niet meer zo veel muziek in zit als voorheen. “Ik heb als accountmanager in de software gewerkt maar werd een paar jaar terug overbodig verklaard waardoor het inkomen naar beneden ging. Ik kan me dus goed verplaatsen in mensen die echt niet zomaar de contributie van onze vereniging kunnen betalen maar wel graag muziek willen maken en hun kinderen een instrument willen laten leren bespelen. Dat is namelijk iets waar je je hele leven plezier aan blijft beleven.”

Dunya, die industrieel ontwerpen studeert, is nog jong en pas een jaar of zes bezig. Peter speelt vanaf zijn elfde en is dus al 55 jaar enthousiast muziek aan het maken. Eerst bij Juliana in Den Haag en daarna via de Holland Promotion Band bij Muziekvereniging Haaglanden. Peter speelt schuiftrombone.

Dunya en Peter zijn heel blij dat ze weer kunnen samenspelen en samenkomen. Ze zijn heel lang uit de running geweest en hebben rond Kerstmis ook niet als Dickens Band kunnen optreden. “Ik heb het erg gemist, ook al was het heel logisch dat we niet konden spelen door al die besmettingen”, zegt Peter.

Uiteraard doet Haaglanden nog steeds voorzichtig. De spelers zitten op anderhalve meter van elkaar en de fluitisten zelfs twee meter. Bij de fluit blaas je namelijk over het instrument heen. Wie meer wil weten over de mogelijkheden van spelen en leren spelen bij Haaglanden, kan op de site www.dhpijnacker.nl kijken of een mail sturen naar Peter Lupker! secretaris@dhpijnacker.nl.

Meer berichten