Logo telstar-online.nl
<p>Ben Endlich, voorzitter Multi Bridge, Pieter Hilferink van de Stichting Denksporthuis en<br>Fokko Bos, voorzitter van de PBC, knippen een lint door en daarmee is het bridgehome heropend.</p>

Ben Endlich, voorzitter Multi Bridge, Pieter Hilferink van de Stichting Denksporthuis en
Fokko Bos, voorzitter van de PBC, knippen een lint door en daarmee is het bridgehome heropend.

Het Denksporthuis is weer open

  •   keer gelezen   Actueel

Een feestelijke vertoning maandagavond bij Het Denksporthuis aan de Thorbeckelaan in Pijnacker-Nootdorp. In het voormalige uitvaartcentrum – het Buurtbusbord denkt dat dit het nog steeds is – werd voor het eerst in vele maanden weer fysiek gespeeld.

De leden van de beide bridgeverenigingen die Het Denksporthuis hebben opgezet en er gretig gebruik van maken, popelen al heel lang om weer te gaan spelen. Bridgen kun je ook via de computer doen maar dan mis je toch de gezelligheid en het sociale contact. “Achter die computer maak ik veel meer fouten. Ik weet niet wat dat is. Misschien een gebrek aan concentratie”, zegt Koos van der Meer als hij met 47 andere bridgers voor het eerst weer het bridgehome van Pijnacker binnengewandeld is.

Dat gebeurde niet voordat de voorzitters van de beide verenigingen en de voorzitter van de stichting die Het Denksporthuis in eigendom heeft een lint doorknipten bij de entree van het zonovergoten fraaie pand. Het zag er met kleurrijke vlaggetjes allemaal feestelijk versierd uit.

“We hebben al met al vaker niet dan wel gebruik gemaakt van onze nieuwe voorziening”, zegt Pieter Hilferink van de stichting. “Op 1 september 2019 zijn we open gegaan maar in 2020 ging het gebouw al snel dicht door corona en zijn we alleen in de zomerperiode nog een tijdje beperkt open geweest. Dus het is prachtig dat we ingeënt zijn en we weliswaar met enige beperkingen weer kunnen spelen.”

Een beperking is dat de bar op last van de regering uiterlijk tot 22.00 uur open is. Een andere beperking is dat afstand houden nog steeds een must is. Normaal kunnen er 120 mensen spelen aan 30 tafels, maar de kleine tafels zijn nu samengevoegd tot vier, zodat er in totaal 12 grote tafels zijn met 48 bridgers.

De PBC telt meer dan 200 leden waarvan een groot deel wil spelen en dus betekent dit dat er meerdere speelmomenten zijn per week en dat ook niet iedereen de garantie heeft dat hij/zij iedere week speelt.

De PBC is de Pijnackerse Bridge Club die maandag weer een herstart heeft gemaakt. Voorzitter Fokko Bos sprak de mensen even toe, nadat ze aan hun tafels hadden plaatsgenomen. De feestelijkheid van het herstartmoment werd nog vergroot doordat iedereen bij de koffie een lekker Petit-fourtje kreeg van het gerenommeerde Huize Van Wely uit Noordwijk.

Ook Ben Endlich, de voorzitter van de andere bridgevereniging – Multi Bridge – was aanwezig bij het doorknippen van het lint en hij sprak de PBC-ers ook even kort toe. Hij vertelde dat Multi Bridge op 1 juli weer gaat beginnen met de jaarlijkse zomerdrive die dit jaar door de beperkingen helemaal bedoeld is voor eigen leden. Dat zijn er bij Multi Bridge 170, dus ook daar zal de speelzaal steeds goed gevuld zijn. Ben gaf de PBC-ers nog een goede raad mee: ‘Bestel om vijf voor tien uw laatste rondje.’

Cynthia Bakker van de PBC zei dat de beide verenigingen na de zomer weer een cursus voor beginners willen gaan opzetten. Ook komt er een Weekend Bridge Event aan na de zomer. Door corona zijn er niet heel veel bridgers vertrokken of afgevallen, maar zijn ook geen nieuwe bijgekomen. Wel heeft de PBC wat nieuwe leden gekregen van verenigingen die gestopt zijn.

De gemiddelde leeftijd is in grote lijn een jaartje hoger geworden. De bridgesport hikt er tegenaan dat het imago van bridge intellectueel en hip is. Op alle niveaus is men bezig de sport cq het spel aantrekkelijker te maken voor jongere mensen.

Lokaal is het een ontwikkeling dat ook bij de PBC het aantal fanatieke bridgers kleiner wordt en dat het ook daar vooral om ontmoeting, sociaal contact en lekker spelen gaat. De beide besturen denken er dan ook over na hoe er ook overdag meer activiteiten georganiseerd kunnen worden in en rond het prachtige en prachtig gelegen Denksporthuis! Maar goed: voorlopig eerst maar weer eens lekker fysiek doch verantwoord bridgen!

Meer berichten