Logo telstar-online.nl
<p>&nbsp;Er is zelfs een proefwoning gemaakt om alles te ervaren.</p>

 Er is zelfs een proefwoning gemaakt om alles te ervaren.

Rondom Wonen draait pilot verduurzaming Pijnacker Noord

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker - SlimOnderhoud, een samenwerking tussen Twinstone & Willems Vastgoedonderhoud is op dit moment in opdracht van woningcorporatie Rondom Wonen de negentien woningen aan De Visserlaan in Pijnacker aan het verduurzamen! 

Na maanden voorbereiding en begin dit jaar online het plan te hebben voorgelegd aan de bewoners, zijn de werkzaamheden op dit moment in volle gang!

Hoe is het begonnen?
De woningen van wooncomplex De Visser wordt sinds 2015 voorzien van aardwarmte samen met nog vijftien andere complexen. De warmte is afkomstig van de aardwarmtebron via Ammerlaan The Green Innovator. Dit is het eerste project in Nederland waarbij bestaande sociale huurwoningen zo worden verwarmd. Helaas hebben bewoners sindsdien klachten wat betreft het goed warm krijgen van hun woning doordat de aanvoertemperatuur van het water is verlaagd. “Daarom zijn we het gesprek aangegaan met een aantal bewoners: de klankbordgroep”, vertelt Angelique van der Marel namens Rondom Wonen.

“Samen met hen, als specialist van hun woning, en huurdersvereniging Argos maakten we een plan om de woningen te verbeteren en zijn we gestart met de selectie van een aannemer. Doelstelling is comfortverbetering, waar mogelijk extra maatregelen voor energiebesparing en van het gas af. Rondom Wonen wordt geassisteerd door bureau Twinstone, dat speciaal aangetrokken is in het kader van afstemming en communicatie met bewoners. Twinstone heeft veel ervaring met verduurzamingsrenovaties in bewoonde toestand en fungeert als eerste aanspreekpunt tussen bewoners, aannemer en woningcorporatie.”

Werkzaamheden
Bij de negentien woningen past Rondom Wonen energiemaatregelen en onderhoudswerkzaamheden toe. De woningen hadden voor de werkzaamheden gemiddeld energielabel D. Na de werkzaamheden is dit minimaal energielabel A. Ook verdwijnen alle kookgasaansluitingen, waardoor de woningen aan de Visserlaan als eerste van de zestien flats helemaal “gasloos” zijn. De bewoners krijgen een nieuw verwarmingssysteem en een vraaggestuurd mechanisch ventilatiesysteem. “Bij de woningen waar nog geen HR++ glas aanwezig was, plaatsen wij nieuw glas. We isoleren het dak, de spouwmuur en de vloer én iedereen krijgt een nieuwe voordeur. Zo zijn de woningen beter geïsoleerd en kunnen bewoners slimmer verwarmen en ventileren, met als doel: meer wooncomfort”, aldus Angelique.

Zonnepanelen
In 2020 is Rondom Wonen gestart met het laten plaatsen van zonnepanelen op eengezinswoningen. Dit gebeurt via de Stichting Wocozon en zij investeren hier ook in. Door via de servicekosten een voordeliger stroomtarief af te rekenen is dit interessant voor de huurder en goed voor het milieu. Angelique: “Dit jaar gaan we hiermee verder en het is ook de bedoeling om op het extra geïsoleerde dak van de Visserlaan zonnepanelen te laten plaatsen. Dit gaat via een zogenaamde PostCodeRoos regeling en de Stichting Wocozon heeft hiervoor een subsidie- aanvraag ingediend. Als deze wordt toegekend kunnen bewoners hier op intekenen en zo profiteren van duurzaam opgewekte stroom.”

Pilotproject

“De Visserlaan is een pilotproject. In de zomer en herfst evalueren we hoe de werkzaamheden zijn gegaan en hoe het nieuwe verwarmingssysteem en ventilatiesysteem werkt. Indien nodig passen we het een en ander aan in het plan of de uitvoering van de werkzaamheden. Zo zijn we goed voorbereid om de andere wooncomplexen in Pijnacker Noord op dezelfde manier te verduurzamen!”

Communicatie
De bewoners worden via SlimOnderhoud via een speciale website en nieuwsbrieven op de hoogte gehouden van de werkzaamheden. Er is tevens een proefwoning gemaakt. Zowel voor de aannemer en de bewoners handig om te zien hoe de werkzaamheden straks precies worden uitgevoerd in alle overige woningen!

Meer berichten