Ambassadeur Tigran Balayan doopt de witte tulp Aragats, onder toeziend oog van Klaas Peter de Geus van Maveridge Blooming Colors.
Ambassadeur Tigran Balayan doopt de witte tulp Aragats, onder toeziend oog van Klaas Peter de Geus van Maveridge Blooming Colors.

Ambassadeur Armenië doopt bijzondere witte tulp Aragats

Actueel 250 keer gelezen

Ambassadeur Tigran Balayan van Armenië in Nederland heeft donderdag 20 mei een nieuwe tulp gedoopt. Met Armeense cognac nota bene, dus dat was wel even slikken! Een door Maveridge Blooming Colors in het Noord-Hollandse Groenveld (bij Schagen) ontwikkelde tulp kreeg de naam Aragats. Zo heet de hoogste berg in Armenië.

De aanleiding was dertig jaar onafhankelijkheid van Armenië dat in 1991 na tientallen jaren los kwam van de Sovjet-Unie. Deze gebeurtenis wordt ieder jaar op 28 mei gevierd tijdens De Dag van de Republiek. Dat is een nationale feestdag in het kleine land dat ten oosten van Turkije al eeuwen lang weet te overleven en steeds weer de zelfstandigheid herwint.

Vorig jaar was het land nog verwikkeld in een oorlog met buurland Azerbeidzjan. Dat ging over de betwiste enclave Nagorno-Karabach. Dat is een gebied binnen Azerbeidzjan waar traditioneel vooral Armeniërs wonen. Azerbeidzjan en Armenië zeggen allebei dat dit gebied aan hun toebehoort. Een plotselinge wapenstilstand leidde in Armenië tot veel politieke onrust en het aftreden van de premier. Op 20 juni zijn er verkiezingen.

Ambassadeur Tigran Balayan is een jonge, enthousiaste, ondernemende man die vanuit Nederland probeert de economische banden tussen Nederland en andere westerse landen met Armenië te verstevigen. Hij ziet volop vestigingsmogelijkheden in zijn land, ook voor tuinbouw- en tuinbouwhandelsbedrijven, die zich rechtstreeks willen richten tot Russische markt.

Worsteling
Maveridgde Blooming Colors van Klaas-Peter (K.P.) de Geus is al meer dan veertig jaar actief met het veredelen en produceren van steeds weer nieuwe tulpenrassen. Een mooie en sterke nieuwe tulp zo ver ontwikkelen dat deze in productie kan, is een intensief proces van jaren. Het is bijna vergelijkbaar met de worsteling die Armenië al eeuwen doormaakt om het hoofd boven water te houden in een ruige regio!

Stichting Pijnackernaren Helpen Armenië had via Leon Ammerlaan van Ammerlaan The Green Innovator het contact gelegd tussen de Armeense ambassade en Maveridge Blooming Colors en overhandigde na de doopplechtigheid aan zowel ambassadeur Tigran Balayan als aan ondernemer K.P. de Geus een mooie plaat van de witte bijna 4.100 meter hoge berg Aragats die altijd wit blijft, zoals de sterke tulpen van Maveridge een heel lang krachtig wit vaasleven leiden!

Na de doopplechtigheid volgde nog een rondleiding door de koelcel en over het ‘tulpenveredelingsveld’ van de onderneming van Klaas-Peter de Geus die 55 is en sinds zijn dertiende in het vak zit en intussen ook zijn kinderen Dennis en Monique enthousiast heeft weten te krijgen voor het ontwikkelen en kweken van bloemen en bollen!


Uit de krant

Uit de krant