Logo telstar-online.nl
<p>Foto&#39;s Rodnae</p>

Foto's Rodnae

Het Suikerfeest ook dit jaar in kleine kring gevierd

  •   keer gelezen   Actueel

Oostland – Afgelopen donderdag vierde de moslimgemeenschap het einde van de vastenmaand ramadan. De meeste mensen kennen het feest onder de naam: Suikerfeest. Dit jaar viel het toevallig tijdens een vrije dag voor iedereen, het was namelijk ook Hemelvaartsdag. Vorig jaar en dit jaar werd het feest sober gevierd door de maatregelen rondom corona. 

“We hoopten dat we dit jaar weer met de hele familie bij elkaar konden komen. Helaas zijn nog veel ouderen in onze familie niet gevaccineerd en we willen niet het risico nemen dat ze ziek kunnen worden. Ik hoop dat we volgend jaar zonder extra maatregelen weer als vanouds het feest kunnen beleven”, vertelt Hulya Ozcan uit Berkel en Rodenrijs.

Het Suikerfeest betekent het einde van de ramadan. Tijdens de maand ramadan vasten de moslims tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit jaar begon de ramadan op 13 april en eindigde afgelopen woensdag. Moslims vasten tijdens deze maand iedere dag zo´n 17 uur. Op een lijst, en tegenwoordig ook via een app, worden de tijden aangegeven waarop men begint met vasten. Dit jaar betekende het in onze regio dat er tussen 4:00 uur ‘s ochtends en 4:30 uur ongeveer gestopt wordt met eten. De vastende staat meestal in de nacht op om iets lichts te eten en wat te drinken.

“Het is belangrijk om je vochtbalans op peil te houden anders zul je onder andere last krijgen van hoofdpijn”, vertelt Ozcan. Zelf staat ze ongeveer een half uur van te voren op drinkt ze een glas water en eet ze een beetje kwark of yoghurt.

“Na het eten verricht ik het ochtendgebed en ga weer naar bed voor een hazeslaapje, want om 7:00 uur gaat de wekker weer. De dagelijkse routine van werk en dergelijke gaat natuurlijk gewoon door.

Aicha El Ghachi uit Bergschenhoek heeft als verpleegkundige onregelmatige diensten. “Het einde van de ramadan is meestal wel wat moeilijker, omdat de vermoeidheid toeslaat door het gebrek aan slaap”, vertelt ze. “Mensen zeggen wel eens dat het makkelijker is als ik bijvoorbeeld een nachtdienst draai, omdat ik dan gewoon kan eten en overdag slapen, waardoor de dag sneller gaat. Ik leg ze uit dat dat niet de essentie is van de ramadan. Het is immers een maand van bezinning.”

De maand ramadan is een verplichting voor elke gezonde moslim vanaf de pubertijd. Zwangere en zogende vrouwen zijn vrijgesteld van het vasten. Ook reizigers en menstruerende vrouwen vasten op dat moment niet. De dagen dienen na de ramadan ingehaald te worden. 

“Kinderen willen vaak meedoen, om de sfeer te proeven en voelen zich trots als dit lukt”, vertelt Ozcan. Haar dochter van 9 heeft dit jaar voor het eerst 5 dagen gevast in de meivakantie. “Ik ben trots op haar doorzettingsvermogen.”

“Ik wilde graag meedoen, maar van mama mocht het alleen in de vakantie. In de middag had ik wel een beetje trek, maar we gingen met de andere kinderen uit de buurt naar het skatepark, toen ging de tijd wel snel. Ik vond het wel makkelijk gaan”, vertelt Halime (9) trots.

Ook dit jaar werd het einde van de ramadan in kleine kring gevierd. De ochtend van het Suikerfeest wordt er normaal gesproken een extra gebed in de moskee gebeden, waar veel mensen op afkomen. Dit jaar kon er met een kleine groep worden gebeden. Ondanks de coronamaatregelen probeert men er het beste van te maken. “Er is de laatste jaren steeds meer feestversiering in het thema van het Suikerfeest te vinden, dat is wel leuk dat we nu die keuze hebben”, vertelt El Ghachi.

Er worden ballonnen gekocht en feestslingers om het huis te versieren. Ook worden er koekjes gemaakt. El Ghachi maakte dit jaar ook koekjes.

“Het is leuk om dit feestgevoel aan de kinderen mee te geven. Door de voorbereidingen wordt het Suikerfeest extra feestelijk. Op de dag zelf gaan we even kort bij de familieleden langs om ze een gezegend feest te wensen. Dit allemaal met gepaste afstand natuurlijk”, vertelt El Ghachi. Op de dag zelf wordt er vooral veel zoets gegeten en veel thee gedronken. Zo is de benaming van het Suikerfeest ontstaan.

Meer berichten