Logo telstar-online.nl
<p>Het bestuur van de Dames van Oostland. Vooraan Astrid van Vliet en Melanie Peltzer. Achteraan Martine Schiffeleers en Caroline van der Spek.</p>

Het bestuur van de Dames van Oostland. Vooraan Astrid van Vliet en Melanie Peltzer. Achteraan Martine Schiffeleers en Caroline van der Spek.

Dames van Oostland meteen goed op koers

  •   keer gelezen   Actueel

Lions is een internationale service-organisatie vanuit de VS met wereldwijd vertakkingen in heel veel landen. Het doel is lokale hulp, zorg en ondersteuning voor mensen die dat nodig hebben. Wereldwijd zijn er 1,4 miljoen Lions. 

In Nederland zijn er 437 afdelingen actief met meer dan 10.000 leden. En op welke plek is in coronatijd een nieuwe afdeling van de grond gekomen? In Pijnacker-Nootdorp en verder nergens op de wereld, naar het schijnt. Dames van Oostland heet de nieuwe club. Het zijn louter Lions Ladies en dat heeft een reden. President Astrid van Vliet, secretaris Caroline (Caat) van der Spek-Post, penningmeester Melanie Peltzer en ‘oprichter/PR-lady’ Martine Schiffeleers vertellen hoe het zo gekomen is en maken reclame voor de eerste echte grote activiteit: een fietstocht van 13, 20 of 30 kilometer voor het hele gezin voor een goed doel. Namelijk een duofiets voor Zorgkwekerij Pluk de Dag aan de Rijskade in Pijnacker. Dat is een zorgkwekerij die dagopvang organiseert voor dementerenden.

De fietstocht kun je op verschillende dagen rijden, namelijk op 24, 27, 28 en 29 mei. 24 mei is het Tweede Pinksterdag en zaterdag 29 mei is de officiële oprichtingsdag van Dames van Oostland. Dat is een Lionstraditie: dat je een geboortedag bepaalt die ieder jaar ook wordt gevierd! De fietstocht voert door de Groenzoom en door de Ackerdijkse Plassen. Aan de fietstocht is een leuke fotobingo verbonden en er kan dus onderweg van alles ontdekt worden voor alle leeftijden! In de Ackersdijkse Plassen kun je met een digitale boswachter in contact treden.

Iedereen fietst gewoon ‘van huis uit’. Je eigen huis is het beginpunt en het eindpunt. Onderweg kom je langs ‘een tussenpunt’ en daar krijg je een prachtige ‘goodiebag’ met streekgebonden producten. Voor deelname betaal je een tientje voor jezelf, vijf euro voor je partner en 2,50 voor kinderen boven de vier jaar. Iets meer mag natuurlijk ook.

Fietsen voor een Fiets is dus de eerste grote activiteiten van de nu twintig leden tellende Lionsclub Dames van Oostland. Informeel is er al een activiteit geweest. Lid Marlène van Buuren – ook bekend van De Soete Suikerbol – had een vrachtje katjestakken en die vonden enige weken geleden een mooie bestemming bij de bewoners van De Weidevogelhof.

Een louter uit vrouwen bestaande Lionsclub, is dat wel van deze tijd? Misschien niet, maar misschien ook wel. Zelf zien de ladies er geen enkel probleem in. Zelfs op afstand - digitaal via zoom of teams - hebben ze het al gezellig met elkaar. Het is zo gelopen.

Martine Schiffeleers ging in Nootdorp wonen omdat ze ‘een leuke Nootdorpse man’ had ontmoet. Ze wilde graag lid worden van de Lionsclub Nootdorp-Pijnacker maar die had juist een paar jaar geleden besloten ‘mannelijk’ te blijven. Niet omdat ze geen vrouwen erbij wilden, maar omdat ze na ampel beraad met elkaar hadden vastgesteld dat ‘de mannen onder elkaar sfeer’ zou veranderen.

De Lions Jan Vincenten en Lambert Greven kwamen na ‘het blauwtje dat Martine had gelopen’ toch op het idee om de oprichting van een lokale Ladies Lions Club te bevorderen. Zo is er het een en ander in beweging gekomen en nog snel ook. Binnen een jaar was er een vereniging met twintig vrouwen die bijna allemaal uit Pijnacker-Nootdorp komen. De naam Dames van Oostland verwijst naar de mogelijkheid om ook ladyleden uit Lansingerland te gaan werven.

Op vrijdag 7 mei vertellen de bestuursladies thuis bij Caat van der Spek dat ze er enorm veel zin in hebben en dat alle twintig leden popelen om elkaar straks ook live te ontmoeten. Iedere eerste en derde dinsdag van de maand is er straks een samenkomst.

De Drie Heeren
Het doel is: dingen elkaar iets organiseren en iets betekenen voor mensen dichtbij die kwetsbaar zijn of een duwtje in de rug nodig hebben. Samen zorgen voor een ander en tegelijk ook voor elkaar iets kunnen betekenen, in een leuke gezellige ambiance. De bijeenkomsten zijn bij De Drie Heeren.

Een grappig detail is dat penningmeester Melanie en oer-Lion Lady Martina allebei uit het diepe zuiden van het land afkomstig zijn en dat ze prima matchen met Pijnackerse ladies zoals Caat en Astrid. Ze gaan er met z’n allen echt iets moois van maken en ‘onderweg’ natuurlijk ook wel samenwerken met de Lions Gents. Die gaan uiteraard ook fietsen.

Aanmelden
Fiets mee door je aan te melden via de website: damesvanoostland.lions.nl.


Meer berichten