Logo telstar-online.nl
Paperassengate

Girlpower bij Eerlijk Alternatief: Manuela Bijl ligt er niet zo van wakker als de beide heren

  •   keer gelezen   Actueel

“Ja, er staan inderdaad veel stukken op de agenda deze maand. Maar ik vind het niet een enorm probleem. Je weet dat raadslid zijn een nevenfunctie is en dat je werk bestaat uit veel lezen van dikke lijvige beleidsnota’s. En dat doen je in je vrije tijd, dat hoort erbij”, zegt Manuela Bijl van Eerlijke Alternatief tegenover Telstar Online.

Harald van Zielst van Trots en Bernard Minderhoud van Gemeentebelangen vinden dat ze veel te weinig tijd hebben om honderden pagina’s raadstukken te lezen, maar liefst 1800 deze week. Manuela nuanceert dit: “Ik moet erbij zeggen dat de maanden hiervoor er juist weer wat minder onderwerpen op de agenda hebben gestaan. Sommige onderwerpen, zoals bestemmingsplannen, komen meerdere keren langs omdat ze zich in verschillende fasen bevinden. De maanden mei en juni, vlak voor de zomer, zijn altijd erg druk. Dat zijn de maanden dat er jaarrekeningen langskomen, de kadernota, zienswijzen, het verzamelplan, noem maar op.”

“Het is niet iemands schuld, het is wat het is, en natuurlijk is het voor een kleinere fractie lastiger omdat je het leeswerk niet kunt delen met meerdere fractieleden of assistenten. Als je een kleine fractie bent richt je je gewoon op de onderwerpen die voor jouw achterban het belangrijkste zijn. Dat scheelt een hoop, zo hebben wij dat ook jaren gedaan Gelukkig voor ons hebben wij nu meer hulp dan een aantal jaar geleden, maar zeker ook meer ervaring waardoor de stukken ook makkelijker te behappen en te beoordelen zijn. Maar als je nog tijd genoeg hebt om de pagina’s te tellen en je klaagzang aan de pers te melden, heb je ook tijd genoeg om je stukken voor te bereiden”, lacht raadslid Manuela Bijl die er allemaal niet zo van wakker ligt als de beide heren.

Lees ook: Harald van Zielst luidt noodklok: 1800 pagina’s leeswerk voorafgaand aan raadsvergadering
Lees ook: Minderhoud (GBPN) steunt pleidooi Van Zielst (Trots): “Het zijn zelfs 3138 pagina’s!”

Meer berichten