Logo telstar-online.nl
<p>Anita en Petra zijn heel blij met het boekje &lsquo;Gekke bekken trekken&rsquo;.</p>

Anita en Petra zijn heel blij met het boekje ‘Gekke bekken trekken’.

Anita en Petra van Schie maken boek voor betere mondmotoriek

  •   keer gelezen   Actueel

De zussen Anita (33) en Petra (35) van Schie hebben een heel bijzonder voorleesboekje gemaakt. Het heet ‘Gekke bekken trekken’ en het is bedoeld voor kinderen met een achterstand in de ontwikkeling van de mondmotoriek. 
Het is ook zeer geschikt voor kinderen die met een schisis geboren zijn. Dat is de wetenschappelijke term voor wat men op straat een ‘hazenlip’ noemt. Een op de 750 kinderen wordt geboren met een spleet in de bovenlip, kaak en/of verhemelte. Via operaties en logopedie is daar heel veel aan te doen.

Petra van Schie is geboren met een schisis en heeft in haar jonge jaren veel logopedische ondersteuning gekregen. Dat heeft prima geholpen. Ze spreekt vlot en goed, zo blijkt, als ze samen met zus Anita enthousiast vertelt over de ontwikkeling van het leuke voorleesboekje voor alle kinderen van drie tot zeven jaar.

Het wordt geleverd met beloningsstickers en ook een blaaspijpje. Er zitten allerlei opdrachten in om de mondmotoriek te versterken. Via oefeningen worden kinderen bewust gemaakt van de spieren in en rond hun mond. Anita en Petra hopen dat heel veel logopediepraktijken in Nederland gebruik gaan maken van het boekje. De twee maaksters zijn heel blij dat het boekje er is. Ze waren er tien jaar geleden al mee begonnen en door allerlei druktes was het nooit afgerond. Hun ma Ida had al heel lang een soort eerste concept in haar portemonnee. Een klein voorbeeldboekje dat nu in wat grotere vorm is verschenen. Het ziet er ontzettend kleurrijk en vrolijk uit.

Anita en Petra zijn dochters van Bert van Schie en Ida Luiten en hebben hun jeugd doorgebracht in Pijnacker, oa aan de Oude Leede, waar pa Bert eigenaar is van Autobedrijf Van Schie. Dat is een garagebedrijf met sleepdienst.

Pa Bert is een tijdje ernstig ziek geweest maar gelukkig weer hersteld. Dus werd hij recent ook aan het werk gezet toen duizend exemplaren van ‘Gekke bekken trekken’ moesten worden verwerkt tot handzame pakketjes.

Dat gebeurde bij Petra thuis aan de Hoeksekade in Bergschenhoek waar ze woont met partner Paul en hun twee kinderen, Tim van zes en Cas van vier. Anita woont in Alphen a/d Rijn met partner Arjan en hun vorig jaar geboren eerste kind Olivia. Aan de Hoeksekade was sprake van een heuse inpakstraat. Ma Ida is een echte aanpakker en als echtgenoot Bert het even wat rustiger aan deed, riep ze: ‘Kom op Van Schie, doorgaan’.

De zussen hebben de creativiteit vooral van hun moeder en het technisch talent van pa. Al heel jong waren ze met van alles bezig: tekenen, schilderen, knutselen, hamsterkooien bouwen, enzovoort. De zussen zijn allebei industrieel ontwerpers en hebben gestudeerd aan de TU Delft. Ze hebben na hun studie heel veel verschillende banen gehad bij allerlei bedrijven en organisaties. Anita is user experience designer. Ze ontwerpt beelden voor onder meer websites en apps om bijvoorbeeld fabrieksmedewerkers gemakkelijk hun werk te kunnen laten doen. 

Petra werkte tot oktober vorig jaar als productmanager bij een bedrijf dat medische producten ontwikkelt. Ze heeft intussen een eigen bedrijfje opgericht. Dat heet Studio RockPaperScissors. Ze gaat zich richten op strategisch ontwerp- en portfolioadvies voor middelgrote maakbedrijven en detailhandel. Toen de baan van Petra vorig najaar ophield, had ze ineens tijd voor andere leuke dingen. Ze deed onlangs mee aan het SBS6-programma Stilte AUB dat ze nog won ook. En ze pakte het ontwikkelen van het boekje ‘Gekke bekken trekken’ weer op. Samen met Anita. Ze hebben het echt samen gedaan, ieder vanuit hun eigen kwaliteit en specialiteit.

Anita kan heel mooi tekenen en heeft zich vooral daarop geconcentreerd. Petra heeft het verhaal geschreven en allerlei werk gedaan dat nodig is om zo’n boekje te maken en uit te geven. Aan het ‘maken’ van het boekje hebben ze heel veel plezier beleefd.

Ze hebben bewust steeds alles gecheckt bij de vakmensen die er straks mee gaan werken. Heel bijzonder eigenlijk dat er nog niet zo’n boekje was. Er zijn namelijk 23.000 kinderen per jaar in de van leeftijd 3-7 die in Nederland logopedie krijgen van niet minder dan 9000 logopedisten. Ze hebben er duizend laten drukken, omdat het qua kosten niet veel verschilde met vijfhonderd.

Het boekje is te bestellen via: www.boekenbestellen.nl/boek/gekke-bekken-trekken en op www.facebook.com/gekke.bekken kun je in contact komen met de meiden over het boek.


Meer berichten