Logo telstar-online.nl
<p>Tropenartsen Carolien en Jacob van der Ende uit Nootdorp zijn bezig een voormalig internaat om te bouwen tot ziekenhuisje. </p>

Tropenartsen Carolien en Jacob van der Ende uit Nootdorp zijn bezig een voormalig internaat om te bouwen tot ziekenhuisje.

Tropenartsen uit Nootdorp zoeken medische spullen en kindermeubels

  •   keer gelezen   Actueel

De idealistische tropenartsen Carolien en Jacob van der Ende uit Nootdorp zijn bezig in het stadje Puerto del Carmen, langs een grensrivier tussen Ecuador en Colombia, een voormalig internaat om te bouwen tot ziekenhuisje. Ze hebben vanuit Nederlandse ziekenhuizen al heel veel medische spullen gekregen die met containers naar Ecuador zijn of worden vervoerd. Toch hebben ze nog een en ander nodig. Daarbij zijn ze ook op zoek naar wat kindermeubelen, zoals tafeltjes en stoeltjes, en ook kinderspeelgoed.

Als in Midden- en Zuid-Amerika mensen uit afgelegen gebieden een medische behandeling moeten ondergaan, zijn de afstanden vaak zo groot dat het hele gezin meegaat. Kinderen die meekomen, moeten beziggehouden worden. Dat is de reden dat er ook kinderspullen nodig zijn.

De Nootdorpse Joke van Hagen heeft vanuit Kringloopwinkel De Wisselbeker contact met de jonge Nootdorpse artsen Carolien en Jacob die in 2017 de organisatie Quina Care hebben opgericht.

Quina is de Nederlandse naam van de plantensoort Cinchona die in de tropische Andesbossen van Zuid-Amerika groeit en waaruit een medicijn wordt gemaakt tegen malaria. Vandaar de naam van hun organisatie. De Wisselbeker ondersteunt Quina Care vanuit Nootdorp. Deze ‘ophaal- en inzamelactie’ is echter vooral door Joke van Hagen zelf in gang gezet, in samenspraak met de tropenartsen en hun familie in Nootdorp.


Vorige week is er nog contact geweest tussen Nederland en Ecuador en toen bleek dat de volgende spullen nog gewenst zijn in het ziekenhuisje in wording: een RVS-tafel voor OK-instrumentarium, hechtlampen voor aan het plafond of de wand, een privacy-scherm voor de patiënten, opstapbankjes voor bij een onderzoeksbank, een medicatiekoelkast, een labkoelkast, een labvriezer, een koelkast voor gedoneerd bloed, een celkwekenstoof en witte medische kleding in meerdere maten, met name jassen en broeken.

Dit zijn natuurlijk vrij specifieke artikelen die de meeste inwoners van Pijnacker-Nootdorp niet meteen voor het grijpen hebben. Maar naast deze medische spullen, vragen Carolien en Jacob dus ook om kindermeubelen en speelgoed. De vader van Jacob heeft een paar grote schuren en kan zaken dus tijdelijk opslaan voordat ze per zeecontainer naar de plaats van bestemming gaan.

Jacob en Carolien hebben het ziekenhuisje opgezet vanuit het idee om de gezondheidszorg in grote bosgebieden te verbeteren. Vaak zijn de gewone ziekenhuizen of medische posten te ver weg voor mensen om in medische noodsituaties bijtijds daar te zijn. Door in zo’n gebied een extra ziekenhuisje te realiseren, komt de medische zorg voor veel mensen een stuk dichterbij.

Op de Facebookpagina van Quina Care is te zien dat men bij het ziekenhuis recent een paar waterbronnen heeft kunnen realiseren om kwalitatief goed drinkwater te kunnen tappen. Goed water is een eerste levensbehoefte. Deze waterbronnen heeft men kunnen realiseren met hulp van donaties vanuit Groningen.


Overal vandaan worden Carolien en Jacob ondersteund. Kringloopwinkel De Wisselbeker ondersteunt heel veel projecten, zowel dichtbij als ver weg. De Armeniëclub uit Pijnacker en Niketan in Bangladesh krijgen ieder jaar een mooi bedrag. En ook Nootdorper Adrie de Koning kon met zijn hulporganisatie in Laos altijd rekenen op De Wisselbeker. Adrie is gestopt en daardoor is er weer wat meer financiële ruimte andere projecten zoals die van Quina Care.

Joke van Hagen: “Wij vinden het echt fantastisch wat die mensen daar doen. Ze zijn echte pioniers die vanuit enthousiasme en spirit heel veel mensen mee krijgen om mee te helpen een professionele medische voorziening op te zetten. Er is heel veel medewerking, overal vandaan. Binnenkort gaat alweer de derde grote container richting Ecuador en als het een beetje mee zit komt er ook nog wel een vierde bij.”

Hebben mensen niet zelf die medische spullen dan hebben ze wellicht kennissen of collega’s die er aan kunnen komen. Speelgoed zoals poppen, autootjes en kleur- en tekenmateriaal is een stuk laagdrempeliger en dat is ook zonder meer welkom.

Wie iets te geven heeft, kan mailen naar: jokevanhagen@ziggo.nl. Wie dat wil kan Quina Care ook financieel ondersteunen. Kijk op: www.quinacare.org.


Meer berichten