Logo telstar-online.nl
<p>Quincy op JWK in Torun 2019 (foto: Team Bizzi)</p>

Quincy op JWK in Torun 2019 (foto: Team Bizzi)

Pijnackerse schermer naar WK

  •   keer gelezen   Actueel

De uit Pijnacker afkomstige Quincy Dualeh, in 2017 sporttalent van het jaar, gaat in april deelnemen aan de JeugdWereldKampioenschappen in Caïro. 

Het doorgaan van dit toernooi is opvallend, omdat er sinds maart 2020 geen internationale toernooien meer zijn gehouden. De verrassing was dan ook groot toen de FIE, de internationale schermbond, aangaf dat de JWK wel doorgang zouden vinden. De organisatie staat garant voor een veilige omgeving (een bubbel), waar binnen de sporthallen vallen en enkele aangewezen hotels.

Het is voor de 19-jarige Quincy de laatste kans op deelname aan een titeltoernooi bij de jeugd. Na dit seizoen behoort hij tot de senioren. Eerdere seizoenen heeft Quincy diverse malen deelgenomen aan titeltoernooien, zowel JWK’s als JEK’s, Het voorlopige hoogtepunt was de bronzen medaille voor het team op de EJK in 2017. Zijn beste individuele prestatie was de Top32-notering op de EJK vorig seizoen.

Trainen is dit jaar met alle Coronaregels erg lastig. Quincy heeft tussen juni en oktober goed kunnen trainen, maar daarna is schermen lang niet toegestaan. Wel heeft hij een intensief krachttrainingsprogramma gevolgd. Vanaf februari is er voor de nationale selectie de mogelijkheid gekomen om in Amsterdam te trainen. Dit is voorbehouden aan een selecte groep schermers (7 in totaal), die in aanmerking komen voor uitzending naar de EK in juni in Plovdiv. Dit heeft weer enig perspectief geboden.

Aan de JWK doen toch nog veel landen mee. Bij de groep U20 (Junioren) zijn 112 schermers aangemeld. Enkele toplanden ontbreken, zoals Italië en Duitsland, maar veel landen zoals Rusland, de VS, Frankrijk en Polen zijn wel voltallig aanwezig. Op basis van de ranking is het Nederlandse team als 5e geplaatst.

Quincy schermt sinds 2010 bij de Haagse schermvereniging Ter Weer, waar zijn pleegvader Floris Nonhebel, zijn trainer is. Vanaf 2018 traint hij bij Schermcentrum Amsterdam, met Daniël Nivard en Matthijs Rohlfs. Alle trainers maken deel van het Floret Begeleidingsteam. Quincy neemt al 6 jaar deel aan het nationale trainingsprogramma en heeft regelmatig les van de bondscoach Andrea Borella gehad. Sinds 2020 studeert hij sociologie aan de VU in Amsterdam, nadat hij eerder het VWO-diploma op het Stanislas College behaalde.

Quincy schermt het individuele toernooi op 6 april. Het teamevent wordt op 8 april gehouden. Het toernooi is te volgen via http://fencingegypt.com/Cairo2021.

Meer berichten