Logo telstar-online.nl
<p>Politiechef Gerard Anker.</p>

Politiechef Gerard Anker.

Ook aan politiewerk gaat corona niet voorbij

  •   keer gelezen   Actueel

Corona is ook voor de politie een ingrijpend fenomeen geweest en nog. Politiechef Gerard Anker van de politie Pijnacker-Nootdorp vertelt er een en ander over. 

Gerard: “Ook voor ons als politie is het een heel bijzonder jaar geweest en is er veel in ons dagelijks werk veranderd. Ineens was er corona en werden wij net als elke Nederlander overspoeld met zorgelijke berichten en beelden van overvolle ziekenhuizen en verplegend personeel in beschermende kleding. Wij hadden die bescherming niet, maar bleven wel ons werk doen. Ineens werd ons werk nog gevaarlijker dan het al is. Immers de collega’s bleven reanimeren, eerste hulp bij ongevallen verlenen, ruziënde mensen uit elkaar halen, mensen redden, allemaal binnen de anderhalve meter en zonder bescherming. Er zijn in die tijd immense risico’s op besmetting genomen en dat bracht grote onzekerheid onder collega’s. Toch zijn wij daar doorheen gekomen. Een bizarre tijd.”

Intussen ziet het werk er heel anders uit, zegt Gerard. “Bij hulpverlening of incident met risico op besmetting trekken collega’s beschermende kleding aan en lijken het eerder marsmannetjes dan politiemensen. Na zo’n inzet worden dienstvoertuigen ontsmet, kleding ingenomen en speciaal gereinigd, douchen en weer op naar de volgende melding. En bij het dagelijkse werk altijd het mondkapje voor, handschoenen aan, voertuigen en bureaus na elke dienst reinigen, achter plastic schermen werken, ga zo maar door. Door alle maatregelen zijn tot nu, laten we dat afkloppen, twee collega’s daadwerkelijk besmet geweest. Natuurlijk laten we ons vaak testen en gaan we bij verschijnselen preventief in quarantaine.”

Over de avondklok zegt Gerard: “Die wordt over het algemeen goed nageleefd. Kijkend naar het totaal aantal bekeuringen, dan is dit heel gering. Een enkele keer stuiten wij op een feestje, hetzij thuis, hetzij buiten. Dit is echter meer uitzondering dan regel. Als je bedenkt dat we 55.000 inwoners hebben, kan ik zeggen dat in er Pijnacker Nootdorp weinig overtredingen gepleegd worden. Natuurlijk merk je dat er een zekere moeheid ontstaat, maar dat geldt voor iedereen. Ook voor mij. Ik snak ook naar meer vrijheid. Maar ik begrijp ook heel goed dat het nu nog niet anders kan. De druk op de ziekenhuizen is hoog en de impact op wie het overkomt is groot. Zeker wanneer het tot een overlijden komt. Landelijk het afgelopen jaar meer dan 300 per week. Iets om af en toe even bij stil te staan en te beseffen dat wij het met elkaar vooral samen vol moeten houden”, aldus Gerard Anker tot slot.


Meer berichten